Χέρμαν Στέσλ

Χέρμαν Στέσλ (Hermann Stessl) – (Ιούνιος 1979 / Μάρτιος 1980)

 

Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1940 στο Γκράτς της Αυστρίας.
Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε επί κυρίως στη Γκράτσερ και επί αρκετά χρόνια.
Η προπονητική του θητεία ξεκίνησε στην ίδια χώρα το 1969 και είχε σύντομο περάσμα κατά σειρά από τις ομάδες Λάϊμπνιτς,Βόλφσμπεργκ,Κάπενφμπεργκ,ψστόσο καθιερώθηκε όταν ανέλαβε τη Γκράτσερ τη διετία 1975-77.
Την περίοδο 1977-1979 εργάστηκε στην Αούστρια Βιέννης με την οποία αναδείχθηκε αρκετά,καθώς πέτυχε την κατάκτηση δύο διαδοχικών πρωταθλημάτων,τη συμμετοχή στον τελικό του κυπέλλου Ουέφα το 1978 όπου ηττήθηκε απο την Άντερλεχτ με 4-0,ενώ το 1979 στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών όπου αποκλείστηκε από τη σουηδική Μάλμε.
Το 1979 η πρωταθλήτρια ΑΕΚ αναζητούσε έναν ικανό ξένο τεχνικό και επέλεξε τον Χέρμαν Στέσλ εξαιτίας των επιτευγμάτων του με την Αούστρια Βιέννης.
Απο την προετοιμασία ο Στέσλ παρουσιάζει τις αρχές του.
Θέλει επιθετικό ποδόσφαιρο και απο τους αμυντικούς, γρήγορες εναλλαγές της μπάλας, συνεχή κίνηση και αυτοπειθαρχία στο παιχνίδι των π οδοσφαιριστών.
Το ξεκίνημα της ΑΕΚ στο πρωταθλήμα δεν ήταν καλό, ενώ ήρθε και ο επεισοδιακός αποκλεισμός στο κύπελλο Πρωταθλητριών απο την ρουμάνικη Άρτζες Πιτέστι.
Στη συνέχεια πάντως του πρωταθλήματος η ΑΕΚ βελτιώθηκε και και παρά τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της, βρισκόταν μέσα στη διεκδίκηση του πρωταθληματικού τίτλου αλλα μετά από μία εντός έδρας ισοπαλία με την Παναχαΐκή προς τα τέλη Μαρτίου του 1980 ο Στέσλ απολύεται με την ΑΕΚ να απέχει από την κορυφή μόλις έναν βαθμό.
Μια ευθύνη που του καταλογιζόταν ήταν το ότι δεν επέμενε σε εντολές και οδηγίες προς ποδοσφαιριστές με αποτέλεσμα αρκετές φορές οι τελευταίοι να μην ξέρουν ποια είναι η αποστολή τους στον αγωνιστικό χώρο, ενώ δεν είχε διεισδύσει και στη νοοτροπία των ελλήνων ποδοσφαιριστών
Άλλη και σημαντική αιτία των προβλημάτων ήταν οι λίγες εφεδρείες, ιδίως στη μεσαία γραμμή με την αποχώρηση των Δομάζου, Τσάμη, Νικολούδη ενώ επίσης η αμυντική γραμμή δεν είχε τη παλαιότερη σταθερότητα.
Ακόμα, για το κακό ξεκίνημα θεωρείται πως ίσως έπαιξε ρόλο το ότι σε ένα στάδιο της προετοιμασίας της η ΑΕΚ βρέθηκε για δύο εβδομάδες στην Αυστραλία δίνοντας εκεί και τέσσερις αγώνες.
Ο Στέσλ το 1980-81 εργάζεται στη Πόρτο και με την οποία τερματίζει στη 2η θέση και χάνει για 2 βαθμούς το πρωτάθλημα απο την Μπενφίκα.
Το 1982-83 προπονεί τη Μποαβίστα και η χρονιά βρίσκει την ομάδα στη 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα,ενώ το 1983-84 αναλαμβάνει τη Γκιμαράες με την οποία φτάνει στην 6η θέση του πρωταθλήματος και στα ημιτελικά του κυπέλλου Πορτογαλίας.
Την περίοδο 1984-85 καθοδηγεί την Στούρμ Γκράτς που στο τέλος της περιόδου την βρίσκει στην 6η θέση και φτάνει στα προημιτελικά του κυπέλλου Ουέφα όπου αποκλείεται δύσκολα από τη Νότιγχαμ Φόρεστ.
Το 1986 ηγείται ξανά της Αούστρια Βιέννης με την οποία κατακτά και το πρωτάθλημα Αυστρίας.
Την περίοδο 1986-87 εργάζεται στη Ζυρίχη,το 1988 κάνει ένα σύντομο πέρασμα από την ισπανική Ρασίνγκ Σαταντέρ.
Το 1991-92 αναλαμβάνει την αυστριακή Κρέμσερ η οποία παραμένει στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.
Το 1992-93 επανέρχεται στην Αούστρια Βιέννης και ξανακατακτά το πρωτάθλημα που είναι το τέταρτο και τελευταίο με εκείνον στον πάγκο της.
Τελευταίος σταθμός της προπονητικής του σταδιοδρομίας υπήρξε το η Αούστρια Σάλτσμπουργκ στην οποία όμως παρέμεινε για λίγους μήνες την περίοδο 1995-96.

Μια γενικότερη κρίση για τον Στέσλ είναι πως υπήρξε ένας εργατικός και καλός προπονητής, λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, άριστος ψυχολόγος ενώ ως άνθρωπο τον χαρακτήριζε και η ευγένεια.
Κατά τον πρόεδρο της ΑΕΚ Λουκά Μπάρλο, ο οποίος τον στήριξε αρκετά, δεν ήταν τόσο αυστηρός αλλα ούτε και όσο φιλικός έπρεπε όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις.
Ακόμα, ο Στέσλ είχε διαβλέψει ότι ο 18χρονος Βαγγέλης Βλάχος θα εξελιχθεί ως ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής και θα γίνει ηγέτης της ΑΕΚ και του έδινε ευκαιρίες.