Γιένε Τσάκναντυ

Γιένε Τσάκναντυ – Jenő Csaknády

Γεννήθηκε το 1924 στην Ουγγαρία.Σπούδασε το ποδόσφαιρο στην Ακαδημία των Σπόρ της Βουδαπέστης επί 8 εξάμηνα ενώ επί μία 8ετία ήταν προπονητής της ουγγρικής ομάδας Τσέπελ.
Έγραψε μαζί με τον Μάρτον Μπούκοβι(μετέπειτα προπονητής και του Ολυμπιακού) βιβλίο περί της τέχνης του ποδοσφαίρου το οποίο εθεωρείτο θαυμάσιο και αναγνωριζόταν σε όλους τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς κύκλους.
Μετα την εισβολή των σοβιετικών στην Ουγγαρία το 1956,ο Τσάκναντυ κατέφυγε στη Γερμανία και έλαβε τη γερμανική υπηκοότητα.

Πρώτη προπονητική εμπειρία στη Γερμανία

Το 1957 καθοδηγεί για δύο έτη τη Γκρόιτερ Φίρτ που μετέχει στη Δυτική Ομπερλίγα και η οποία τερματίζει στην 4η και 7η θέση αντίστοιχα.
Το 1959 προσλαμβάνεται από τη Σααρμπρίκερν με την οποία κατακτά το 1961 τη Δυτική Ομπερλίγκα.
Την περίοδο 1961-62 βρίσκεται στον πάγκο της Κίκερς Στουτγκάρδης(14η θέση) που αγωνιζόταν στη 2η κατηγορία της Νότιας Ομπερλίγκα.

Κεφάλαιο ΑΕΚ-Η πρώτη περίοδος

tsakstamat

 

Το καλοκαίρι του 1962 η ΑΕΚ αναζητεί επιτέλους τον προπονητή που θα της δώσει το πολυπόθητο πρωτάθλημα.
Η πρόσληψη του Τσάκναντυ σκορπάει ενθουσιασμό στον κόσμο της ο οποίος τον θεωρεί «μεσσία» και αναμορφωτή και ήδη εντυπωσιάζεται από την πρώτη προπόνηση στην οποία πλήθος 2000 οπαδών παρακολουθεί πρωτότυπες ασκήσεις στην εκγύμναση τόσο με μπάλα όσο και χωρίς αυτήν.
Μάλιστα,η είσοδος του ενθουσιώδους κοινού γίνεται παρά την εισήγηση Τσάκναντυ και απόφαση της διοίκησης για κεκλεισμένες θύρες.
Είναι τέτοια η ανυπομονησία του κόσμου που με λοστούς τις παραβιάζει ώστε να παραβρεθεί στην πρώτη προπόνηση της ομάδας.

Ο Ουγγρογερμανός προπονητής από την αρχή ξεκαθαρίζει στους ποδοσφαιριστές την φιλοσοφία του η οποία συνίσταται στο εξής τετράπτυχo:
1)Σιδηρά πειθαρχία
2)Έφεση προς μάθηση
3)Διάθεση για αγωνιστικότητα
4)Προθυμία σε θυσίες και κόπους

Τα παραπάνω γίνονται πράξη πολύ νωρίς,όταν ήδη στον πρώτο μήνα που βρίσκεται στην ΑΕΚ τιμωρεί τους Νεστορίδη,Αναστασιάδη με αποκλεισμό από την αποστολή της ομάδας στην Ισπανία,απουσία από προπονήσεις για αρκετές μέρες και χρηματικό πρόστιμο,επειδή καθυστέρησαν 5-10 λεπτά να προσέλθουν στο γήπεδο ενόψει της διεξαγωγής ενός φιλικού αγώνα.
Παρά την μεταμέλεια των αθλητών αλλα και τη σχετική πίεση από ΜΜΕ και κόσμο,αρνείται ο Τσάκναντυ την άρση της ποινής και η διοίκηση σέβεται την απόφαση του.
Αργότερα τιμωρεί με πρόστιμο τον Παπαϊωάννου για κατάχρηση ντρίμπλας και γενικότερα είναι πολύ αυστηρός σε πειθαρχικά ζητήματα.

Μεταλαμπαδεύοντας τα πιστεύω και τις γνώσεις του και έχοντας γίνει πολύ ποιοτική και εντατική δουλειά στην προετοιμασία και τις προπονήσεις,η ΑΕΚ αρχίζει γρήγορα να δείχνει ότι είναι ικανή για τον τίτλο και αποδίδει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή με ποδοσφαιριστές όπως οι Νεστορίδης,Παπαποστόλου,Σταματιάδης,Παπαϊωάννο υ να αγωνίζονται επι 90 λεπτά με τον ίδιο ρυθμό.
Μετά από αγώνα μπαράζ με τον Παναθηναϊκό που λήγει 3-3 η ΑΕΚ κατακτά το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία εξαιτίας του καλύτερου συντελεστή τερμάτων,επιτυγχάνοντας στο πρωτάθλημα αυτό 20 νίκες,7 ισοπαλίες και 3 ήττες.
Επρόκειτο για ένα τεράστιο επίτευγμα μιας και είχαν περάσει 23 χρόνια απο την τελευταίο πρωτάθλημα της ΑΕΚ,ωστόσο ο Τσάκναντυ αν και θριαμβευτής απολύεται γιατί ζήτησε μηνιαία άδεια και η διοίκηση της ΑΕΚ έκρινε το αίτημα υπερβολικό.
Στο κύπελλο η ΑΕΚ φτάνει μέχρι τα προημιτελικά όπου αποκλείεται απο τον Άρη ηττώμενη με 1-0.


Επιστροφή στη Γερμανία

Το καλοκαίρι του 1963 αναλαμβάνει τη τεχνική ηγεσία της Νυρεμβέργης που συμμετέχει στη νεοσύστατη Μπουντεσλίγκα και με την οποία τερματίζει στην 9η θέση της βαθμολογίας σε σύνολο 16 ομάδων.
Το 1964 παύει η συνεργασία των δύο πλευρών,ωστόσο ένα χρόνο αργότερα επαναπροσλαμβάνεται ο Τσάκαντυ οδηγώντας την ομάδα της Νυρεμβέργης στην 6η θέση της Μπουντεσλίγκα και εξασφαλίζοντας συμμετοχή στο κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων του επόμενου έτους.
Στο θεσμό του κυπέλλου φτάνει στα ημιτελικά και αποκλείεται στην παράταση απο την Μπάγερν Μονάχου την οποία καθοδηγεί ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκυ και η οποία εκείνη την εποχή αρχίζει να συγκροτεί τη σπουδαία ομάδα που θα πρωταγωνιστεί τα κατοπινά χρόνια.

Την περίοδο που ήταν προπονητής της Νυρεμβέργης

Την περίοδο που ήταν προπονητής της Νυρεμβέργης

 

Κεφάλαιο ΑΕΚ-Η δεύτερη περίοδος και η κατάκτηση του πρωταθλήματος

Τον Νοέμβριο του 1966 αποχωρεί από τη Νυρεμβέργη και τον Ιανουάριο του 1967 επανέρχεται στην ΑΕΚ.
Στο αεροδρόμιο ο κόσμος της ΑΕΚ του ετοιμάζει φοβερή υποδοχή δείχνοντας έτσι την αγάπη του προς το πρόσωπο του.
Η ΑΕΚ συνεχίζει πορεία πρωταθλητισμού και τερματίζει στη δεύτερη θέση σε απόσταση τριών βαθμών από τον πρώτο Ολυμπιακό,ενώ στο κύπελλο αποκλείεται από τον Παναθηναϊκό.
Το 1967-68 η ΑΕΚ του Τσάκναντυ παρουσιάζεται ακατάπαυστη,ακούραστη με τους ποδοσφαιριστές να έχουν μεγάλες ψυχικές δυνάμεις και αρκετά ισχυρή και προπορεύεται στον βαθμολογικό πίνακα έπειτα από την εμφατική νίκη με 4-1 έναντι του Ολυμπιακού στο στάδιο Καραϊσκάκη την 9η αγωνιστική.
Λίγους μήνες αργότερα κατακτά πανηγυρικά το πρωτάθλημα έχοντας 22 νίκες,6 ισοπαλίες και 6 ήττες και συγκεντρώνοντας 84 βαθμούς έναντι 80 του δεύτερου Ολυμπιακού ενώ στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας η ΑΕΚ αποκλείστηκε ηττώμενη με 2-1 απο τον Ολυμπιακό.
Toν Ιούνιο του 1968 ο Τσάκναντυ αποφάσιζει να αποχωρήσει από τον πάγκο της ΑΕΚ παρά την μεγάλη αγάπη κόσμου και διοίκησης και την προσπάθεια να τον μεταπείσουν.
Μάλλον ο λόγος ήταν πως ο Ουγγρογερμανός προπονητής είχε ως αρχή ή αρεσκόταν στο να κάθεται σε μία ομάδα ένα έτος.

 

Περιστοιχισμένος απο οπαδούς της ομάδας και ενώ συγχαίρει τον Βασιλείου μετα το τέλος του αγώνα ΑΕΚ-Ηρακλή 2-0 με τον οποίο ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα και η ΑΕΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας.

Περιστοιχισμένος απο οπαδούς της ομάδας και ενώ συγχαίρει τον Βασιλείου μετα το τέλος του αγώνα ΑΕΚ-Ηρακλή 2-0 με τον οποίο ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα και η ΑΕΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας.

 

Επόμενος σταθμός:Ελλάδα και ΠΑΟΚ

Το καλοκαίρι του 1969 επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ,με θερμή και μαζική αποδοχή από τους οπαδούς της ομάδας της ΘεσσαλονίκηςΚαι εκεί εφάρμοσε την ίδια τακτική,μένοντας άτεγκτος σε ζητήματα πειθαρχίας ενώ εργάστηκε αρκετά καλά με τα τμήματα υποδομών .
Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε πέμπτος και έφτασε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας όπου ηττήθηκε με 1-0 από τον Άρη και στο τέλος της περιόδου λύθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εξαιτίας του μεγάλου του κύρους γενικότερα στην Ελλάδα,η κριτική που δεχόταν ο Τσάκναντυ δεν ήταν τόσο οξεία όσο συνηθιζόταν και οι αντιδράσεις του κόσμου του ΠΑΟΚ στις όποιες αποτυχίες ήσαν και αυτές περιορισμένες.
Η κύρια κριτική εστιαζόταν στο σύστημα μαν του μαν που εφάρμοζοταν και θεωρείτο μη αποδοτικό.
Μάλιστα οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πολλές φορές τους πρώτους μήνεςφώναζαν το σύνθημα «ΠΑΟΚ Τσάκναντυ».
Ο ίδιος λίγο καιρό πριν ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος ανακοίνωσε ουσιαστικώς ότι θα αποχωρούσε από τον ΠΑΟΚ.

Τελευταίος σταθμός της σταδιοδρομίας του-Στρασβούρ

Τον Φεβρουάριο του 1971 αναλαμβάνει τη γαλλική Στρασβούρ,ομάδα Β’κατηγορίας εκείνη την εποχή.
Ξεκινάει με πέντε ήττες,μία ισοπαλία και μία νίκη και αποκλεισμό από το θεσμό του κυπέλλου.
Θεωρείται δύστροπος,αυταρχικός,εγωκεντρικός και τον Απρίλιο του 1971 απολύεται λίγες αγωνιστικές προ του τέλος του πρωταθλήματος,ολοκληρώνοντας έτσι άδοξα την μεγάλη σταδιοδρομία του στους πάγκους.

Aναφορές και κρίσεις για τον Τσάκναντυ:

Ο Τσάκναντυ ήταν πάντοτε αυτοπειθαρχημένος,ευγενικός,σοβαρός,χαμογελαστ ός και ασυμβίβαστος.
Πάντοτε με το ρολόι,το χαρτί και το μολύβι στο χέρι ήταν και ήξερε να επιβάλλει την πειθαρχία.
Η ποιότητα της προπόνησης του ήταν πολλά χρονιά μπροστά απο την εποχή του και ο ίδιος θεωρούσε ότι το ποδόσφαιρο είναι επιστήμη.
Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία του Ανδρέα Σταματιάδη σύμφωνα με την οποία όταν το 1969 παρακολούθησε σεμινάριο προπονητικής στο Ντούισμπουργκ,διαπίστωσε ότι τα όσα διδάσκονταν είχαν εφαρμοστεί απο τον Τσάκναντυ στα 1962.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τσάκναντυ άφησε πολύ καλό όνομα και στους πρώην ποδοσφαιριστές του της ΑΕΚ.Αρκετοί από αυτούς σε μελλοντικά χρόνια εξέφραζαν την εκτίμηση τους και τον ξεχώριζαν.
Και ο ίδιος όμως εκτιμούσε την εξυπναδα και την ευστροφία των ελλήνων ποδοσφαιριστών,τους αναγνώριζε μεγάλα προσόντα αλλα τους θεωρούσε τεμπέληδες,εγωϊστές και ότι μπορούσαν να γκρεμίσουν εύκολα ό,τι με τόσο κόπο επί αρκετό καιρό είχε χτιστεί.

Ο Τσάκναντυ αγάπησε πολύ την ΑΕΚ και την είχε μέσα στην καρδιά του,την θεωρούσε μάλιστα την τελευταία του μεγάλη αγάπη και πάντοτε την παρακολουθούσε,ενώ λάτρευε και την Ελλάδα την οποία επισκεπτόταν σχετικά συχνά.
Και ο κόσμος όμως της ΑΕΚ τον λάτρεψε και ποτέ δεν τον ξέχασε.
Και την πρώτη αλλα και τη δεύτερη φορά που ήταν στην ΑΕΚ του επιφύλαξε θερμή υποδοχή ενώ σε αγώνες δέσποζε η ιαχή «ΑΕΚ Τσάκναντυ».
Επίσης,όταν αποχώρησε το 1968,ο κόσμος έμεινε εμβρόντητος και θορυβημένος.
Αξίζει να τονιστεί ότι το 1973 και ενώ είχαν ναυαγήσει οι περιπτώσεις των Ρουμάνων Κόβατς(μεγάλη μορφή) και Νικολέσκου(προπονητικής και της Εθνικής Ρουμανίας) η ΑΕΚ έκανε κρούση πάλι στον Τσάκναντυ αλλα μάλλον για οικονομικούς λόγους δεν επήλθε συμφωνία.
Τέλος,το όνομα του γράφτηκε σε δημοσιεύματα της εποχής και μετα τη φυγή του Φράντισεκ Φάντρονκ το 1977.

Ο Τσάκναντυ όταν ολοκλήρωσε την προπονητική του σταδιοδρομία διέμενε μόνιμα στην Φρανκφούρτη.
Απεβίωσε το 2001 σε ηλικία 77 ετών.

*Ομπερλίγκα ήταν τα πέντε ανώτατα τοπικά πρωταθλήματα της Δυτικής Γερμανίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Οι δύο πρώτες ομάδες έκαστης Ομπερλίγκα συναγωνίζονταν μεταξύ τους προς ώστε να αναδειχθεί ο εθνικός πρωταθλητής.