Έβαλντ Λίνεν

Έβαλντ Λίνεν (Ewald Lienen) – (Οκτώβριος 2012 / Μάρτιος 2013)

 

Άνθρωπος με βαρύ βιογραφικό στο χώρο του ποδοσφαίρου αφού υπήρξε ποδοσφαιριστής της μεγάλης Γκλαντμπαχ στις δεκαετίες ’70 και ’80, έχοντας ενδιάμεσα ένα πέρασμα από την Αρμίνια Μπίλεφελντ. Ξεχώρισε όχι μόνο για τις ικανότητες του ως αριστερό εξτρέμ (όσοι τον έχουν δει να αγωνίζεται μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την αξία του), αλλά και ως ένας μορφώμενος και πολιτικοποιημένος άνθρωπος που ξέφευγε απο το σύνηθες πρότυπο του μέσου ποδοσφαιριστή. Ξεκίνησε να εργάζεται ως προπονητής στη Ντούισμπουργκ, ομάδα που έκλεισε και την ποδοσφαιρική του καριέρα. Πριν έρθει στην Ελλάδα και τον Πανιώνιο, πέρασε από τον πάγκο των: Τενερίφη, Χάνσα Ρόστοκ, Κολωνία, Γκλάντμπαχ και Ανόβερο.

Στην ομάδα της Νέας Σμύρνης ήρθε το 2006 και έκανε εξαιρετική δουλειά τερματίζοντας στην 5η θέση 2 χρονιές, κάτι που αποτελεί εξαιρετική επίδοση για μια ομάδα σαν τον Πανιώνιο. Θα συνέχιζε και τη σεζόν 2008-2009 όμως είχε ένα επεισόδιο με τον… Λάμπρο Χούτο και αντί να φύγει ο Χούτος από τον Πανιώνιο, έφυγε ο Λίνεν, ένα γεγονός που καταδεικνύει γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα δει ποτέ κάποια αξιόλογη προκοπή. Κάνουμε την παρένθεση για να μνημονεύσουμε την περίπτωση Χούτου με τον ανεκδιήγητο μάνατζερ του, τον πατέρα του, ο οποίος του είχε φουσκώσει τόσο πολύ τα μυαλά ώστε η όποια ποδοσφαιρική του αξία να χαθεί στις αναρίθμητες μάχες που έδωσε σχεδόν με όλους τους προπονητές του.

Πίσω στον Λίνεν ο οποίος αναλαμβάνει τη Μόναχο 1860 και στη συνέχεια τον Ολυμπιακό. Ο Λίνεν, ένας καλλιεργημένος άνθρωπος, δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη για κανένα λόγο και φυσιολογικά απολύεται σχεδόν άμεσα.

Στην ΑΕΚ έρχεται κατά τη διάρκεια της τραγικής σεζόν 2012/2013 και αναλαμβάνει να σώσει την ομάδα από τον υποβιβασμό. Βρίσκει μια ΑΕΚ στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα με μόλις 2 βαθμούς και αντιμετωπίζει κωμικοτραγικές καταστάσεις στα αποδυτήρια με κακομαθημένους, απείθαρχους (κι απλήρωτους) ποδοσφαιριστές, προκλητικούς μάνατζερ, καταλήψεις οπαδών στα Σπάτα, κι όλα αυτά υπό την πλήρη ανοχή των ανθρώπων που παρίσταναν τότε τη διοίκηση της ΑΕΚ.

Παρότι αβοήθητος από παντού, με σκληρή δουλειά καταφέρνει να ανεβάσει την ομάδα περίπου στη μέση της βαθμολογίας, όμως μια σειρά περίεργων …συμπτώσεων φέρνει την ΑΕΚ στην κόψη του ξυραφιού. Μετά από μια τραγική εμφάνιση και ήττα στα Γιάννενα, ο Λίνεν καταγγέλει ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές του είναι στημένοι και για το λόγο αυτό κατέβασε μια αλλοπρόσαλλη ενδεκάδα. Όπως ήταν επόμενο, στις 9 Απριλίου 2013, δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος, η διοίκηση της ΑΕΚ ανακοίνωσε την διακοπή της συνεργασίας. Ο Λίνεν αποχώρησε από την ομάδα, ενώ λίγες ημέρες μετά, σε συνέντευξή του σε Γερμανική εφημερίδα αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πόσο άρρωστη ήταν η κατάσταση στην ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για στημένα ματς στην Ελλάδα.

Tη σεζόν 2013-2014 εργάστηκε στη Ρουμανία για λογαριασμό της Otelul Galatsi.