Έντμουντ “Τεντ” Κρώφορντ

Έντμουντ “Τεντ” Κρώφορντ (Edmund “Ted” Crawford) – (1953/54)

 

Γεννηθηκε στις 31 Οκτωβριου του 1906 στο Filey του Yorkshire, Aγγλια.
Ο Crawford, εκανε το ονομα του σαν ποδοσφαιριστης στην τοπικη Filey Town που ηταν γεννημενος, με …141 γκολ σε 72 ματς !!!! Τοτε το Filey ηταν ενα αγνωστο ψαροχωριο του Υorkshire. Στο Filey Town, επαιξε απο το 1922-23 και το 1929-31. Ειχε καποιες συμμετοχες με τις τοπικες ομαδες του Scaroborough , γειτονικη πολη στο Yorkshire (Scarborough Town, Scaroborough Penguins)
Απο εκει πηρε μεταγραφη στην Halifax Town στην 3η κατηγορια του Βορρα, οπου σε 29 συμμετοχες σκοραρε 20 γκολ!!!
Με αυτες τις επιδοσεις, και με προπονητη εναν αγαπητο στην Liverpool FC, τον Alex Raisbeck, τον συνεστησε στο μεγαλο κλαμπ οπου πηρε μεταγραφη αμεσα.
Με την Liverpool, o Crawford εκανε εντυπωσιακο ντεμπουτο στη λιγκα (1932/33), με 4 γκολ στα πρωτα 3 ματς, αλλα “ξεφουσκωσε” στα επομενα 4 ματς χωρις να σκοραρει ουτε ενα. Παρα την απιστευτα καλη του παρουσια στα 3 πρωτα ματς που εδειχνε καλος σκορερ, το 8ο του ματς με την Liverpool FC εναντια στην WBA, μεσα στο Anfield, στις 29 Απριλιου 1933 ηταν το τελευταιο του για το κλαμπ. Την επομενη χρονια πηρε μεταγραφη στην Clapton Orient (σημερινη Leyton Orient) της 3ης κατηγοριας του Νοτου, οπου σε 211 ματς σε λιγκα και FA Cup, σκοραρε 73 γκολ. Εκει εμελλε να ειναι και η τελευταια του ομαδα σαν ποδοσφαιριστης, οπου μαλιστα επαιξε 6 χρονια με σπασμενο αστραγαλο (δεν ειχε διαγνωσθει)…

player_crawforde

Μετα τον 2ο Παγκοσμιο Πολεμο, ο Crawford, ασχοληθηκε με την προπονητικη.
Σαν προπονητης , η πρωτη του ομαδα ηταν στην Σουηδια, η Degerfors IF. Aπο εκει πηρε τον δρομο για την Ιταλια. Πρωτος του σταθμος, η Bologna. Eμεινε μοναχα 1 χρονο, και επομενος σταθμος του ηταν η Livorno, (1951/52), oπου λογω διοικητικων προβληματων η ομαδα υποβιβαστηκε στην Serie B. O Crawford εκανε δηλωσεις στον Αγγλικο τυπο, οτι η Livorno ενω του ειχε υποσχεθει ενα καλο σπιτι και σοβαρο μισθο, δεν εκανε κανενα απο τα 2 πραξη.
Ενα μικρο περιστατικο ειναι γνωστο απο τον Αγγλικο τυπο.
Ενω ειχε χασει την δουλεια του στην Bologna, η Livorno τον πλησιασε για να αναλαβει την ομαδα. Η ομαδα χρειαζοταν να νικησει το τελευταιο ματς για να σωθει, ενω στον κοσμο υπηρχαν ηδη ψιθυροι οτι το ματς ειχε πουληθει απο την διοικηση.
Στα αποδυτηρια πριν την εναρξη του ματς, ειπε στην ομαδα “Νομιζετε οτι το ματς ειναι πουλημενο, αλλα δεν ειναι. Μπειτε μεσα και νικηστε! ” .. Ο γραμματεας της διοικησης ομως πηγαινε και ψιθυριζε κατι απο παικτη σε παικτη. Ολοι οι παικτες αδυναμα συμφωνησαν “Ναι ναι μιστερ”.. Η ομαδα κατεβηκε στον αγωνα σαν να μην υπηρχε, εχασαν το ματς και υποβιβαστηκε. Αργοτερα μαθευτηκε οτι ο γραμματεας ειχε μοιραστει τα χρηματα με τον αντιπαλο κοουτς.

Ο Crawford ανελαβε την ΑΕΚ για μια σεζον. 1953/54. H AEK βρισκόταν στην 3η θεση στο πρωταθλημα, αλλα δυστυχως η συνεργασια με την ομαδα διεκοπηκε αποτομα.
Εκεινη την χρονια το Κυπριακο ζητημα εφτασε στην αποκορυφωση του, και η Ελλαδα απαιτουσε απο την Αγγλια να αφησει την μεγαλονησο να ενωθει με το Ελληνικο κρατος.
Η διοικηση της ΑΕΚ μιλησε με τον Αγγλο προπονητη και του ειπε οτι δεν θα μπορουσε να εγγυηθει την ασφαλεια του (και της οικογενειας του) κατω απο τις συνθηκες και την οργη εναντια των Βρεττανων.
Ο Crawford φυγαδευθηκε ουσιαστικα απο την Ελλαδα μαζι με την οικογενεια του, και γυρισαν στην Αγγλια. Εκει δεν μπορεσε να βρει δουλεια σαν προπονητης, εκτος της ερασιτεχνικης Barnet FC, οπου αφου εχασε την θεση του, δεν ξαναγυρισε στο ποδοσφαιρο και εργαστηκε το υπολοιπο της ζωης του σαν αποθηκαριος.
Απεβιωσε στις 13 Δεκεμβριου 1977.