Ίλιε Ντουμιτρέσκου

Ίλιε Ντουμιτρέσκου (Ilie Dumitrescu) – (Ιανουάριος/Ιούνιος 2004)

 

Μεγάλος ποδοσφαιριστής αλλά όχι και τόσο μεγάλος προπονητής. Αγωνίστηκε στις Στεάουα Βουκουρεστίου, Τότεναμ, Σεβίλλη, Γουέστ Χαμ ενώ υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων της εθνικής ομάδας της Ρουμανίας στο Μουντιάλ του 1994. Συμμετείχε και σε αυτά του 1990 και 1998. Ως προπονητής ξεκίνησε το 2000 δουλεύοντας σε ανυπόληπτες ομάδες: Οτελούλ , Μπρασόβ, Αλκή Λάρνακας, εθνική ελπίδων Ρουμανίας, Μπακάου.

Ύστερα από την επεισοδιακή αποχώρηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς τον Γενάρη του 2004, επιλογή της διοίκησης ήταν ο Ντουμιτρέσκου. Οι επιδόσεις της ομάδας είναι τραγικές με μόνη εξαίρεση το «διπλό» εναντίον του Ολυμπιακού. Η ΑΕΚ τερματίζει 4η ενώ στο κύπελλο αποκλείεται από τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό. Προς υπεράσπιση του Ντουμιτρέσκου θα έλεγε κανείς ότι όλη η ΑΕΚ ήταν υπό διάλυση με την ομάδα να είναι γυρολόγος των γηπέδων της Αττικής.

Έμεινε στην ιστορία για τις αμφιλεγόμενες προπονητικές του μεθόδους (τυπου ”μπουζουκοτράγουδα στα αποδυτήρια”) και την πληθωρική του παρουσία στις συνεντεύξεις Τύπου. Ήταν αγαπητός σε μεγάλο κομμάτι του κόσμου περισσότερο επειδή αντικατέστησε το Μπάγιεβιτς και λιγότερο για τις προπονητικές του επιδόσεις.

Με το πέρας της σεζόν αφήνει την Ένωση και απασχολείται σε Απόλλωνα Λεμεσού, Αιγάλεω, Ακράτητο, Καλλιθέα, ΠΑΟΚ, Πανθρακικό και Στεάουα Βουκουρεστίου. Πουθενά δεν έβγαλε ολόκληρη σεζόν και μάλιστα στον Πανθρακικό «έπαιξε» μόλις ένα ματς. Σήμερα δεν προπονεί κάποια ομάδα μιας και όπως πολλάκις απεδείχθη, ο καλός ποδοσφαιριστής δεν είναι απαραίτητα και καλός προπονητής.