Ανδρέας Σταματιάδης

Ανδρέας Σταματιάδης – (1978/1979)

 

Ο Ανδρέας Σταματιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Αυγούστου του 1935.
Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο το 1947 και το 1950 εντάχθηκε ως ποδοσφαιριστής στα τμήματα υποδομών της ΑΕΚ. Σταδιακά άρχισε να προωθείται στις μεγαλύτερες ομάδες του Συλλόγου, ώσπου έκανε ντεμπούτο στην ανδρική ομάδα το 1952. Παρέμεινε στην ομάδα της Ένωσης μέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας κατακτώντας με αυτήν 2 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Ελλάδας ενώ διετέλεσε επί σειρά ετών αρχηγός της.
Το 1969 σε ηλικία 34 ετών, ενημερώνεται από τον Μπράνκο Στάνκοβιτς ότι δεν εμπεριέχεται στα πλάνα του για την επόμενη περίοδο και αποφασίζει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, όντας 9ος σκόρερ στην Ιστορία της ΑΕΚ με 60 γκολ σε 267 αγώνες.
Στη συνέχεια ο Ανδρέας Σταματιάδης ασχολήθηκε με την προπονητική, τα πρώτα βήματα της οποίας έκανε στη Νέα Φιλδέλφεια και στην αγαπημένη του ΑΕΚ, άλλοτε σαν προπονητής των μικρότερων ομάδων της Ένωσης και άλλοτε σαν βοηθός προπονητή της ανδρικής ομάδας.
Η πρόσληψη αξιόλογων και αναγνωρισμένων αλλοδαπών προπονητών, χωρίς όμως γνώση της Ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, καθιστούσε απαραίτητη δίπλα τους την παρουσία ανθρώπου με άριστη γνώση των λεπτομερειών γύρω από την ΑΕΚ και το Ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα και ο Σταματιάδης αποτελούσε την ιδανική λύση. Μέσω της αμφίδρομης αυτής σχέσης, εκείνος πρόσφερε τις υπηρεσίες του και παράλληλα αποκόμιζε γνώσεις και εμπειρίες που εμπλούτιζαν την προπονητική κατάρτιση του.
Διετέλεσε βοηθός του Φράντισεκ Φάντρονκ και του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι συμμετέχοντας από την θέση αυτή στην κατάκτηση του Ντάμπλ της περιόδου 1977-78. Το ξεκίνημα της περιόδου 1978-79 βρήκε στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ τον Φέρεντς Πούσκας και τον Ανδρέα Σταματιάδη ακλόνητο δίπλα του στην θέση του βοηθού και συνάμα συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην ομάδα του 1977-78 με αυτήν του 1978-79.
Όταν στις 11/3/1979, η ομάδα γνωρίζει την ήττα από τον Άρη στην Θεσσαλονίκη και η κατάκτηση του τίτλου δείχνει να κινδυνεύει, ο Λουκάς Μπάρλος αποφασίζει την απομάκρυνση του Πούσκας συνυπολογίζοντας και τις έντονες φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με την απώλεια στοιχειώδους ελέγχου στον χώρο των αποδυτηρίων από τον Ούγγρο τεχνικό. Με δέκα αγωνιστικές να απομένουν, ο Ενωσίτης Πρόεδρος παραδίδει το τιμόνι της, συντριπτικά ανώτερης συγκριτικά με τους άλλους διεκδικητές του τίτλου, ΑΕΚ στα χέρια του Ανδρέα Σταματιάδη μη προσλαμβάνοντας άλλο νέο προπονητή.
Ο Σταματιάδης γνωρίζεται ήδη αρκετά καλά με το σύνολο των παικτών και καταφέρνει σε μηδενικό χρόνο να δημιουργήσει δικούς του κώδικες επικοινωνίας και συνεννόησης με τους παίκτες, επαναφέροντας την τάξη και την πειθαρχία στην ομάδα με ομαλό και εποικοδομητικό τρόπο. Η παροιμιώδης φράση “Κύριε Αντρέα μας βρίζεις άσχημα, αλλά με το χαμόγελο στα χείλη” ακούγεται στα αποδυτήρια, ενδεικτική της επικοινωνιακής τακτικής του Σταματιάδη. Η συντριβή του Εθνικού με 5-1 στην αμέσως επόμενη αγωνιστική, την πρώτη με τον Σταματιάδη στην τεχνική ηγεσία, συντελεί αποφασιστικά στην δημιουργία ενός νέου ξεκινήματος που τελικά θα βρεί την ΑΕΚ Πρωταθλήτρια της περιόδου 1978-79 με αποτελέσματα 10 νίκες και 1 ισοπαλία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυνατότητας επιβολής του στις προσωπικότητες των παικτών ήταν το περιστατικό με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, πρωτοκλασσάτο αστέρι εκείνης της ΑΕΚ. Όταν ο -τότε- Γιουγκοσλάβος φορ στις 25/3/1979 στην εκτός έδρας νίκη με 1-2 επί της Παναχαϊκής αποβλήθηκε για κτύπημα σε αντίπαλο, ο Σταματιάδης εισηγήθηκε να μην του δοθεί το πριμ της νίκης. Όταν το πληροφορήθηκε ο Μπάγεβιτς, πήγε στην προπόνηση ως “μαινόμενος ταύρος” με πρόθεση να ζητήσει εξηγήσεις από τον προπονητή του. Ο κυρ-Ανδρέας χρειάστηκε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον παίκτη, στη διάρκεια της οποίας κατάφερε να δαμάσει την ισχυρογνωμοσύνη και τον εγωισμό του Ντούσκο κάνοντας τον να αντιληφθεί το σφάλμα του και να μετανιώσει τόσο για την ενέργεια, όσο και για την συμπεριφορά του.
Παρά την επιτυχή κατάληξη της σαιζόν και την …”ναυαγοσωστική” του δράση, στον Ανδρέα Σταματιάδη δεν προτάθηκε συνέχιση της συνεργασίας καθώς τα ηνία του πάγκου ανέλαβε για την συνέχεια ο Χέρμαν Στέσλ. Ο Σταματιάδης, απογοητευμένος κάπως από την στάση της διοίκησης, έφυγε από την ΑΕΚ αναλαμβάνοντας τον Ατρόμητο Αθηνών εξασφαλίζοντας την άνοδο της ομάδας στην Α’ Εθνική και στα τέλη της περιόδου 1979-80 κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο του Α.Ο. Αιγάλεω, το οποίο πέτυχε να διατηρήσει στην κατηγορία. Την επόμενη χρονιά οδήγησε την ομάδα σε αγώνα μπαράζ για την άνοδο στην Α’ Εθνική κατηγορία, την οποία όμως δεν εξασφάλισε, καθώς ηττήθηκε τον Ιούνιο του 1981 από τη Ρόδο του Μιχάλη Μπέλλη με 1-0 στην παράταση. Μετά από μια σαιζόν (1981-82) σαν προπονητής του Διαγόρα Ρόδου επιστρέφει το καλοκαίρι του 1982 στο Αιγάλεω και ολοκληρώνει το έργο του κατακτώντας το τελευταίο Πρωτάθλημα Νότου της σαιζόν 1982-83 και ανεβάζοντας την ομάδα στην Α’ Εθνική.
Την περίοδο 1981-82 ο Σταματιάδης ήταν προπονητής του Διαγόρα Ρόδου, αλλά το καλοκαίρι του 1982 υπέγραψε ξανά στο Αιγάλεω, αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε τότε («χρωστάμε έναν τίτλο στον κόσμο») πίστευε ότι δεν είχε ολοκληρώσει εκεί το έργο του. Με το Σταματιάδη η ομάδα των δυτικών προαστίων κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα Νότου (1982-83) και ανέβηκε στην Επαγγελματική Α’ Εθνική κατηγορία.
Εργάσθηκε επίσης στις ομάδες της Ρόδου, των Τρικάλων, της Λαμίας, της Αναγέννησης Καρδίτσας, της Χαλκίδας και του Αχαρναϊκού, ενώ ήταν ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ομάδας των Ελπίδων από το 1986 έως το 1992, την οποία το 1988 οδήγησε στον Τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ελπίδων, εναντίον της Γαλλίας.
Πριν αποσυρθεί από την ενεργό προπονητική ασχολήθηκε με τα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ ως Διευθυντής των Ακαδημιών.