Αντώνης Γεωργιάδης

Αντώνης Γεωργιάδης – (1984 /10η -30η αγωνιστική)

 

Ο Αντώνης Γεωργιάδης γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1935 στην Ανδιανή Δράμας και έπαιξε για δέκα χρόνια –κατά τη διάρκεια της “μεγάλης” εποχής της- στη Δόξα Δράμας(1950-1960) . Με την ομάδα της Δόξας κατάφερε να αγωνιστεί σε 3 τελικούς του κυπέλλου Ελλάδας (1954, 1958,1959). Στον τελέυταίο μάλιστα τελικό ,σκόραρε και το μοναδικό τέρμα της ομάδας του. Παρόλα αυτα δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο τίτλο.
Την προπονητική του καριέρα την ξεκίνησε το 1961 από την Ελπίδα Δράμας. Στη συνέχεια πέρασε από πολλές ομάδες. Ηρακλής Σερρών, Πανσερραϊκός, Καβάλα, Δόξα Δράμας, Ολυμπιακός Βόλου, ΠΑΣ Γιάννενα, ΟΦΗ, Λάρισα , Άρης ήταν οι ομάδες στών οποίων τον πάγκο κάθισε πριν το 1984 κληθεί από το Ζαφειρόπουλο να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ.
Από την Ένωση είχε μόλις αποχωρήσει ο Χάλαμα και η ομάδα βρισκόταν στην 5η θέση του πρωταθλήματος με 5 βαθμούς διαφορά από την κορυφή. Ο Γεωργιάδης “ευτύχησε” να συνδυάσει την παρουσία του στον πάγκο του Δικεφάλου με την μεταγραφή του αστέρα Marton Esterhazy. Ο Μαγυάρος άσσος μαζί με τον Θωμά Μαύρο και τον Χόκαν Σάντμπεργκ συνέθεσαν μια “μαγική” επιθετική τριπλέττα.
Το γεγονός αυτό ,μαζί με το δεδομένο ότι ο Γεωργιάδης ήταν από τους προπονητές που δε φημίζοταν για την αυστηρότητα του και είχε ένα “ξεχωριστό”τρόπο επικοινωνίας με τους ποδοσφαιριστές ,είχε ως αποτέλεσμα η ΑΕΚ να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα επιθετικογενές ποδόσφαιρο για την εποχή.
H ομάδα με 12 νίκες ,5 ισοπαλίες και 2 ήττες τερματίζει στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος (ισοβαθμώντας με το δεύτερο ΠΑΟ) 3 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ, εξασφαλίζoντας τη συμμετοχή της στο κύπελλο UEFA.
Το καλοκαίρι ο Γεωργιάδης αποχωρεί από την Ένωση και αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό. Θα ακολουθήσει το πέρασμα του απο τον Απόλλωνα Καλαμαριάς , τον Εθνικό Πειραιά, ένα σύντομο πέρασμα ξανά από τον Ολυμπιακό και τέλος τον Πανηλειακό από όπου θα αποχωρήσει(όπως και συνολικά από την προπονητική) μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε στις 12 Μαρτίου 1996 από το οποίο αποκόμισε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, καθώς και πολλαπλές κακώσεις στο υπόλοιπο σώμα. Αξιοσημείωτο γεγονός στην καριέρα του αποτελεί η θητεία του στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας την τριετία 1989-1992, στον οποιο κατέγραψε 30 συμμετοχές.
Ο Αντώνης Γεωργιάδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών στις 16 Νοεμβρίου 2020 ταλαιπωρημένος από μακροχρόνια προβλήματα υγείας.