Γκουστάβο Πογέτ

Γκουστάβο Πογέτ (Gustavo Augusto Poyet Domínguez) – (2015/2016)

 


Γεννήθηκε στο Μοντεβιδέο στις 15 Νοεμβρίου 1967 και είναι Ουρουγουανός, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν ως μέσος και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας έγινε προπονητής .
Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε στην Γκρενόμπλ και Ρίβερ Πλέιτ ενώ στη συνέχεια πέρασε για 7 χρόνια στη Ρεάλ Σαραγόσα, με την οποία κέρδισε το Κύπελλο Ισπανίας και το Κύπελλο Κυπελλούχων 1994-95. Το 1997 μετακόμισε στην Τσέλσι με ελεύθερη μεταγραφή και βοήθησε τον σύλλογο να κερδίσει το Κύπελλο Αγγλίας και το Κύπελλο Κυπελλούχων 1997-98. Το 2001, μετακόμισε στην Τότεναμ, στην οποία ολοκλήρωσε την καριέρα του. Επίσης, ήταν μέλος της Εθνικής Ουρουγουάης που κέρδισε το Κόπα Αμέρικα 1995.
Ξεκίνησε την ενασχόληση με την προπονητική ως βοηθός του Ντένις Γουάιζ στη Σουίντον Τάουν και στη Λιντς Γιουνάιτεντ, και του Χουάντε Ράμος στην Τότεναμ . Τον Νοέμβριο του 2009, προσλήφθηκε ως προπονητής της Μπράιτον εντ Χόουβ Άλμπιον και στην πρώτη του σεζόν την οδήγησε στην άνοδο ως πρωταθλητής της Φούτμπολ Λιγκ Ουάν. Ανακηρύχθηκε «Προπονητής της Χρονιάς» στη Φούτμπολ Λιγκ Ουάν. Τον Οκτώβριο του 2013, προσλήφθηκε από την Σάντερλαντ της Πρέμιερ Λιγκ, την οποία οδήγησε στον τελικό του Λιγκ Καπ Αγγλίας στην πρώτη του σεζόν και έμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2015.
Στην Α.Ε.Κ. προσλήφθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2015 αντικαθιστώντας τον Τραϊανό Δέλλα με καταρχήν συμφωνία να είναι προπονητής μέχρι το καλοκαίρι του 2016. Βελτίωσε την ομάδα και με τις προσθήκες που έγιναν έκανε τον Ιανουάριο ένα σερί 9 συνεχών νικών ενώ τον Φεβρουάριο του 2016 οδήγησε την Ένωση σε διαδοχικές νίκες απέναντι στον Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και στα ημιτελικά του Κυπέλλου . Απολύθηκε και αντικαταστήθηκε από τον Στέλιο Μανωλά παραμονές του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Ατρόμητο στις 19 Απριλίου 2016 γιατί ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι θα έφευγε στο τέλος της σεζόν. Στη συνέχεια είχε ακουστεί πολλές φορές ότι ήταν κοντά στο να επιστρέψει . Το ρεκόρ του ήταν 18 νίκες , 5 ισοπαλίες και 5 ήττες με 47 γκολ υπέρ και 13 κατά σε 28 αγώνες με την ομάδα να έχει ήδη τερματίσει 3η στο πρωτάθλημα και να έχει προκριθεί στον ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Κατά τη παρουσία του η ομάδα βελτίωσε την άμυνα της και τακτοποίησε τους παίκτες στο αγαπημένο του σύστημα 4-1-2-3 καθιερώνοντας τον Αντρέ Σιμόες στη θέση του αμυντικού χαφ όπου και έκανε σπουδαίες εμφανίσεις .
Μετά την αποχώρηση του από την ΑΕΚ διετέλεσε προπονητής στις Ρεάλ Μπέτις, Σανγκάι Σενχούα, Ζιροντέν ντε Μπορντώ και Κλουμπ Ντεπορτίβο Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα. Στις 11 Φεβρουαρίου 2022, υπέγραψε συμβόλαιο με την Εθνική Ελλάδας, με ισχύ μέχρι το Δεκέμβριο του 2023.