Εμανουέλ Ινσούα

Εμανουέλ Ινσούα (Emanuel Mariano Insúa Zapata) – (2020/2022)


Ο Αργεντινός αριστερός οπισθοφύλακας γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1991 στο Buenos Aires και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στις ακαδημίες της Boca Juniors.
Έκανε το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα της Boca στις 25 Απριλίου 2012, μπαίνοντας σαν αλλαγή στο 87’ του εκτός έδρας αγώνα κόντρα στην Club Olimpo για την φάση των «16» του Κυπέλλου Αργεντινής. Το τελικό 1-1 οδήγησε το ματς στα πέναλτι κι εκεί ο Ινσούα σκόραρε για λογαριασμό της Boca που πήρε την πρόκριση με συνολικό σκορ 11-12. Κατέγραψε ακόμη μία συμμετοχή, σε αγώνα Πρωταθλήματος αυτή τη φορά, απέναντι στην Racing Club και στο τέλος της σεζόν δόθηκε δανεικός στην Godoy Cruz. Ο δανεισμός του διήρκεσε μέχρι το καλοκαίρι του 2013 οπότε και επέστρεψε για να γίνει βασικό γρανάζι στην ομάδα της Boca. Συμπλήρωσε συνολικά 41 συμμετοχές σε Πρωτάθλημα (37), Κύπελλο (1) και Copa Sudamericana (3), σημειώνοντας 2 γκολ και δίνοντας 6 ασίστ μέχρι και τον χειμώνα του 2015 όταν η Granada αγόρασε τα δικαιώματα του και τον έφερε στην Ευρώπη. Έξι μήνες αργότερα οι Ισπανοί τον άφησαν ελεύθερο να υπογράψει στην Udinese. Στην Ιταλική ομάδα ο Ινσούα κατέγραψε μόλις μια συμμετοχή πριν επιστρέψει ως δανεικός δυο φορές στην πατρίδα του, αρχικά στην Newell’s Old Boys και εν συνεχεία στην Racing Club.
Το καλοκαίρι του 2017 έμεινε ελεύθερος και υπέγραψε στον Παναθηναϊκό παίρνοντας σχεδόν αμέσως φανέλα βασικού στην θέση του αριστερού οπισθοφύλακα. Μετά από 70 συμμετοχές και 4 γκολ με το «τριφύλλι» σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, το καλοκαίρι του 2020 και παρά τις προσπάθειες των «πρασίνων» να επεκτείνουν το συμβόλαιό του εν μέσω φημολογίας ενδιαφέροντος από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, ο Ινσούα έμεινε ελεύθερος. Αν και στην τελευταία του συνέντευξη δήλωσε ότι δεν θα δεχόταν να αγωνιστεί σε άλλη ελληνική ομάδα, 50 μέρες αργότερα υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την ΑΕΚ, αντικαθιστώντας στο αριστερό άκρο της άμυνας τον Νίκλας Χουλτ που ενάμιση χρόνο νωρίτερα είχε κάνει το ίδιο δρομολόγιο.
Στην ΑΕΚ ο Εμανουέλ Ινσούα δεν δικαιολόγησε σε καμία περίπτωση τον ντόρο που έγινε γύρω από το όνομα και την μεταγραφή του. Από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις έγινε ξεκάθαρο ότι είχε χαμηλή τεχνική και αντίληψη στο παιχνίδι, κάτι που φαινόταν περισσότερο όποτε ανέβαινε ψηλότερα στο γήπεδο. Σκληροτράχηλος και άγαρμπος αμυντικός που διακρίθηκε περισσότερο για την ικανότητα του να δέχεται κάρτες (10 κίτρινες και 1 κόκκινη σε μόλις 1068 λεπτά συμμετοχής) παρά για οποιαδήποτε άλλη αρετή στο παιχνίδι του. Ενδεικτικό της χαμηλής ποδοσφαιρικής του αντίληψης είναι ότι στο ματς Παναιτωλικός – ΑΕΚ τον Σεπτέμβριο του 2020 και ενώ ο Τσιντώτας είχε μπλοκάρει πέναλτι του Ματσόλα, σπεύδοντας να πανηγυρίσει και να συγχαρεί τον γκολκίπερ, ακούμπησε την μπάλα με το χέρι δημιουργώντας προϋποθέσεις να καταλογιστεί νέο πέναλτι κατά της ΑΕΚ κάτι που τελικά δεν έγινε από διαιτητή και VAR.
Ουσιαστικά ο κύκλος του στην ομάδα έκλεισε στις 27 Ιανουαρίου 2021 μετά από ένα ανόητο πέναλτι που έκανε στο 32’, δίνοντας την ευκαιρία στον ΠΑΣ Γιάννινα να ανοίξει το σκορ στο ΟΑΚΑ και εν τέλει να νικήσει με 0-2 την ΑΕΚ ενώ στην ίδια φάση διακινδύνευσε να δει και δεύτερη κίτρινη κάρτα και να αποβληθεί. Στο ημίχρονο της αναμέτρησης ο Μανόλο Χιμένεθ τον αντικατέστησε με τον Έλντερ Λόπεζ και σχεδόν 5 μήνες μετά την απόκτησή του, με εντολή της Διοίκησης τέθηκε εκτός ομάδας. Στο σύντομο πέρασμα του από την ΑΕΚ φόρεσε την Κιτρινόμαυρη φανέλα σε 13 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα και σε 6 συμμετοχές σε αγώνες του Europa League.
Λίγες μέρες αργότερα δόθηκε για ακόμα μια φορά στην καριέρα του δανεικός στην Αργεντίνικη Aldosivi όπου έμεινε για έναν περίπου χρόνο πριν τελικά λύσει οριστικά το συμβόλαιο του με την «Ένωση» τον Ιανουάριο του 2022. Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Velez Sarsfield σε ένα μάλλον αποτυχημένο πέρασμα πριν υπογράψει τον Ιανουάριο του 2023 στην Banfield στην οποία και κατάφερε να γίνει βασικός.