Ζοσέ Μοράϊς

Ζοσέ Μοράϊς (José Manuel Ferreira de Morais) – (2016/2017)

Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1965 στην πόλη Golungo Alto της Ανγκόλα. Η Αφρικανική χώρα υπήρξε για πολλά χρόνια Πορτογαλική αποικία με αποτέλεσμα ο Ζοσέ Μοράϊς όπως και πολλοί συμπατριώτες του να έχει και Πορτογαλική υπηκοότητα και να λογίζεται επίσημα ως Πορτογάλος.
Ξεκίνησε σαν ποδοσφαιριστής αγωνιζόμενος σαν κεντρικός μέσος μόνο σε ομάδες της Πορτογαλίας με πιο γνωστή από αυτές την Ουνιάο Λεϊρία όπου βρέθηκε το 1984. Η ποδοσφαιρική του καριέρα του ήταν σύντομη και διήρκεσε μόλις επτά χρόνια μέχρι το 1991 όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Πενιαφέλ.
Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε το 1999 από την Β’ ομάδα της Μπενφίκα, πριν βρεθεί για ένα φεγγάρι στην Δρέσδη. Το καλοκαίρι του 2003 τον σημάδεψε αφού οι δρόμοι του συναντήθηκαν με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Μοράϊς έγινε βοηθός του Μουρίνιο στην Πόρτο και κατέκτησε μαζί του το Champions League της σεζόν 2003-04. Αμέσως μετά περιπλανήθηκε για μια πενταετία σαν πρώτος προπονητής περνώντας από διάφορες απίθανες ομάδες όπως οι Ασιρίνσκα, Αλ Σαμπάπ, η Εθνική Ομάδα της Υεμένης και η Εσπεράνς στην Τυνησία πριν ξαναενωθεί το 2009 με τον Μουρίνιο στην Ίντερ και πάλι σαν βοηθός του. Τον ακολούθησε σε Ρέαλ Μαδρίτης και Τσέλσι μέχρι την απόλυση του Μουρίνιο το 2015.
Στη συνέχεια ο Ζοσέ Μοράϊς αποφάσισε να ξαναδοκιμάσει σαν πρώτος προπονητής και ξεκίνησε από την Τουρκία και την Αντάλιασπορ, από την οποία παραιτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2016. Τότε ο Τεχνικός Διευθυντής της ΑΕΚ, Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς έφερε τον Πορτογάλο στην «Ένωση» για να αντικαταστήσει τον Τιμουρ Κετσπάγια.
Ο Πορτογάλος ξεκίνησε την θητεία του στην ΑΕΚ με διόλου καλά «δείγματα γραφής». Δύο εντός έδρας ισοπαλίες με Πανιώνιο και Ατρόμητο και μια ήττα στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ έκαναν από την αρχή τον κόσμο σκεπτικό και επιφυλακτικό απέναντι του. Παρότι σε ποδοσφαιρική εικόνα η ΑΕΚ φαινόταν να αποδίδει καλύτερα, τα αποτελέσματα δεν βοηθούσαν. Πέτυχε την πρώτη του νίκη στο Πρωτάθλημα απέναντι στον Πλατανιά και, στα επόμενα 4 ματς η ΑΕΚ είχε 3 ισοπαλίες και 1 νίκη. Όλες με θεωρητικά εύκολους αντιπάλους πριν έρθει ακόμα μια ήττα από τον Αστέρα στην Τρίπολη με 3-2.
Ο κόσμος είχε πλέον απελπιστεί και η πορεία της ΑΕΚ ήταν απογοητευτική. Μπορεί το ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα να ήταν συμπαθητικό στην οπτική του αλλά τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Ο Μοράϊς δεν έκανε άλλη νίκη, πήρε μια ισοπαλία από τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο και μια ακόμη ήττα, αυτή την φορά στο Αγρίνιο με 3-2 από τον Παναιτωλικό. Ο συμπαθής Πορτογάλος δεν γινόταν να συνεχίσει άλλο. Στο Πρωτάθλημα κατέγραψε συνολικά 2 νίκες 6 ισοπαλίες και 3 ήττες, ίσως την χειρότερη συγκομιδή προπονητή της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Ο Μοράϊς είχε ιδέες, οι παίκτες μιλούσαν με καλά λόγια γι αυτόν αλλά στο ποδόσφαιρο όλα κρίνονται βάσει αποτελεσμάτων. Το συμπέρασμα ήταν ότι η ΑΕΚ στο πρόσωπο του «βρήκε» ένα ακόμα αμφιλεγόμενο προπονητικό «στοίχημα», ένα από τα πολλά της τελευταίας τριετίας, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε ακόμα μια αλλαγή προπονητή μεσούσης της περιόδου.
Μετά την ΑΕΚ ακολούθησε ακόμα ένα καταστροφικό πέρασμα του Πορτογάλου από την Αγγλική Μπάρνσλεϊ και την Ουκρανική Καρπάτι, πριν βρει την «Γη της Επαγγελίας» στην Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα στην Κορέα όπου στέφθηκε 2 φορές Πρωταθλητής και μια φορά Κυπελλούχος. Ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα από την Σαουδαράβική Αλ Χιλάλ με την οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα το 2021 και η συνέχεια τον βρήκε στο Ιράν και πιο συγκεκριμένα στην Σεπαχάν με την οποία στην πρώτη του χρονιά κατέκτησε την 2η θέση στο Ιρανικό Πρωτάθλημα.