Μίρκο Κοκότοβιτς

Μίρκο Κοκότοβιτς (Mirko Kokotović) – (1964/65)

 

Γεννήθηκε το 1913 στο Λούκαβατς της Βοσνίας και ήταν κροάτικης καταγωγής.
Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε επί 14 έτη στη Γκραντάσκι Ζάγκρεμπ με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας και ένα πρωτάθλημα Κροατίας και μόνο σε μία ομάδα,τη Διναμό Ζάγκρεμπ.
Το 1946 με την αλλαγή του καθεστώτος έγινε συγχώνευση ομάδων και προέκυψε έτσι η Διναμό Ζάγκρεμπ ως συνέχεια της Γκραντάσκι Ζάγκρεμπ,με την οποία ο Κοκότοβις κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1948 και τότε ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία.
Επίσης,μετείχε σε 23 αγώνες με την φανέλα της εθνικής Γιουγκοσλαβίας(1931-39) και σε 15 αγώνες με την εκείνη της εθνική Κροατίας(περίοδο 1940-44),επιτυγχάνοντας συνολικά και 6 τέρματα.
Ως προπονητής μετα το πέρασμα του απο αρκετές ομάδες της τότε Γιουγκοσλαβίας,μεταβαίνει το 1962 στη Τουρκία και αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Φενέρμπαχτσε για την περίοδο 1962-64 με την οποία κατακτά το πρωτάθλημα το 1964 και την ίδια χρονιά φτάνει στα προημιτελικά του κυπέλλου Κυπελλούχων.
Το καλοκαίρι του 1964 ο Κοκότοβις αναλαμβάνει προπονητής της ΑΕΚ.
Εργάζεται αθόρυβα και με σεμνότητα,επιλέγει ως σύστημα το αγαπημένο του 4-2-4,δίνει στην ομάδα το στοιχείο της ομοιογένειας και διατηρεί ετοιπόλεμους και τους αναπληρωματικούς ποδοσφαιριστές,σε σημείο να μπορεί να κάνει συχνά αλλαγές δίχως να φανεί κάποια διαφορά στην απόδοση της ομάδας.
Ωστόσο θεωρείται ελαστικός στον πειθαρχικό τομέα και μάλιστα έχει και ο ίδιος κάποια παράπονα απο μεταπτώσεις στην απόδοση των ποδοσφαιριστών του.
Στο πρωτάθλημα μετά απο ένα δύσκολο πρώτο χρονικό διάστημα,η ΑΕΚ αρχίζει να αποδίδει αρκετά καλά και τερματίζει στη 2η θέση με 3 βαθμούς διαφορά απο τον Παναθηναϊκό του Στέφαν Μπόμπεκ.
Στο κύπελλο Ουέφα η ΑΕΚ αποκλείεται απο τη Διναμό Ζάγκρεμπ(νίκη με 2-0 στην Αθήνα και ήττα με 3-0 στο Ζάγκρεμπ) ενώ φτάνει μέχρι και τα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδα όπου ηττάται με 3-1 απο τον Ολυμπιακό και αποκλείεται.
Στο τέλος της περιόδου τίθεται το ζήτημα ανανέωσης της συνεργασίας των δύο πλευρών.
Οι σύλλογοι οπαδών της ΑΕΚ θέλουν την παραμονή του ενώ στο διοικητικό συμβούλιο γίνεται ψηφοφορία με τις επιλογές Κοκότοβις ή Τζανετής,η οποία λήγει με ισοπαλία.
Μετα απο λίγες μέρες σε νέα ψηφοφορία επικρατεί η λύση Τζανετή και έτσι ο Κοκότοβιτς αποχωρεί απο τον πάγκο της ΑΕΚ.
Επόμενο πέρασμα του την περίοδο 1965-66 ο Διαγόρας Ρόδου που αγωνιζόταν στη Β’Εθνική.
Tην περίοδο 1966-67 επιστρέφει στη Γιουγκοσλαβία και προπονεί τη Βελέζ του Μόσταρ,με την οποία φθάνει στη 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Η προπονητική του σταδιοδρομία ολοκληρώθηκε την περίοδο 1969-70 στην οποία διετέλεσε προπονητής της Αούστρια Κλάγκενφουρτ.

Απεβίωσε το 1998 στο Ζάγκρεμπ.