Μαρίνος Ουζουνίδης

Μαρίνος Ουζουνίδης – (2018/2019)

 


Γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1968 στην Αλεξανδρούπολη. Πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν στην θέση του κεντρικού αμυντικού. Προερχόμενος από τις ακαδημίες του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, η σταδιοδρομία του είχε ως εκκίνηση τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, όπως λεγόταν τότε η ομάδα του Απόλλωνα Πόντου, με τον οποίο αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική την περίοδο 1986-87. Εδραιώθηκε ποδοσφαιρικά στην Skoda Ξάνθη με την οποία ξεκίνησε να αγωνίζεται στην Β’ Εθνική επιτυγχάνοντας την άνοδο στην Ά Εθνική το 1989. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του, προσέλκυσαν το καλοκαίρι του 1992 το ενδιαφέρον τόσο του Παναθηναϊκού όσο και της ΑΕΚ. Τελικά, ο ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε από τους «πράσινους».
Εκεί, γρήγορα καθιερώθηκε ως βασική επιλογή στο κέντρο της άμυνας και πανηγύρισε ένα Νταμπλ, δύο Πρωταθλήματα αλλά και διάκριση στην Ευρώπη, με συμμετοχή στους «4» του Champions League το 1996.
Το καλοκαίρι του 1997 αποκτήθηκε από την Γαλλική Χάβρη, στην οποία αρχικά δεν προσαρμόστηκε εύκολα. Είχε τραυματισμό στην περίοδο της προετοιμασίας, ενώ το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικό. Γρήγορα όμως επανέκαμψε και ηγήθηκε στο κέντρο της άμυνας. Το καλοκαίρι του 1999 επαναπατρίστηκε φορώντας τη φανέλα του Πανηλειακού μέχρι το 2001 ενώ την διετία 2001-03 αγωνίστηκε στον ΑΠΟΕΛ κατακτώντας και το Πρωτάθλημα Κύπρου το 2002.
Σαν αμυντικός, υστερούσε σε ταχύτητα και δυναμισμό, όμως ήταν ιδιαίτερα οξυδερκής, είχε άψογες τοποθετήσεις και αντίληψη του παιχνιδιού. Διέθετε επίσης την δυνατότητα να σκοράρει, ειδικότερα ως ικανός κεφαλοσφαιριστής και με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση.
Ολοκληρώνοντας την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία, μεταπήδησε στην προπονητική. Ξεκίνησε το 2004-05 από τους Καππαδόκες Αλεξανδρούπολης στην Δ’ Εθνική και το 2005-06 εντάχθηκε στο τεχνικό επιτελείο της Skoda Ξάνθης, έπειτα από εισήγηση του προπονητή της Γιάννη Μαντζουράκη. Το καλοκαίρι του 2006 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΑΠΟΕΛ με τον οποίο κατέκτησε το Πρωτάθλημα Κύπρου στην πρώτη του χρονιά εκεί. Στη συνέχεια ανέλαβε προπονητής σε ΑΕΛ, Ηρακλή, Skoda Ξάνθη, Πλατανιά και Εργοτέλη χωρίς να πετύχει κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο πλην ίσως της εξόδου στην Ευρώπη με τη Skoda Ξάνθη.
Τον Δεκέμβριο του 2014 ανέλαβε τον Πανιώνιο σε δύσκολη βαθμολογική θέση και υποψήφιο για να υποβιβαστεί. Παρουσίασε όμορφο ποδόσφαιρο, πέτυχε την παραμονή στην κατηγορία και ανέδειξε νεαρούς ποδοσφαιριστές όπως οι Μπακασέτας, Μασούρας, Σιώπης και Χατζηισαΐας. Στην επόμενη σεζόν κατέλαβε με την ομάδα της Ν. Σμύρνης την 5η θέση στο Πρωτάθλημα αλλά και στα πλέι οφ.
Με την δουλειά του στον Πανιώνιο, αρχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων. Τον Αύγουστο του 2016 και ενώ έχει συμβόλαιο σε ισχύ με τους «κυανέρυθρους», φέρεται να προσεγγίζεται και να συμφωνεί με τον Ολυμπιακό. Αυτό όμως προκαλεί αντιδράσεις, για διαφορετικούς λόγους, στους οπαδούς και των δύο ομάδων. Έτσι, δεν αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία των Πειραιωτών ενώ συγχρόνως απολύεται και από τον Πανιώνιο.
Ύστερα από λίγους μήνες χωρίς ομάδα και μετά την απόλυση του Αντρέα Στραματσόνι, ήρθε η ώρα να προπονήσει την ομάδα στην οποία έζησε μεγάλες στιγμές δόξας ως ποδοσφαιριστής, δηλαδή τον Παναθηναϊκό. Ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2016 με αντίξοες συνθήκες καταφέρνοντας τελικά να παρουσιάσει έναν Παναθηναϊκό ανταγωνιστικό, ελκυστικό που ήταν ίσως η καλύτερη ομάδα στο δεύτερο μισό της περιόδου 2016-17. Το τέλος της σεζόν δεν ήταν αντιπροσωπευτικό της εικόνας της ομάδας μετά από την «εξωαγωνιστική» ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο λόγω τραυματισμού του Βλάνταν Ίβιτς από αντικείμενο που έπεσε στο γήπεδο και της σφαγιαστικής διαιτησίας του Γιώργου Κύζα στον Ημιτελικό Κυπέλλου πάλι απέναντι στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα που έφερε τον αποκλεισμό των «πράσινων».
Ο Ουζουνίδης κλήθηκε από τη διοίκηση Αλαφούζου να συνεχίσει ώστε να εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστικός ο Παναθηναϊκός. Εντούτοις, άρχισαν να πωλούνται παίκτες όπως ο Μπεργκ και ενώ δόθηκε το ελεύθερο για μεταγραφές, ο Γιάννης Αλαφούζος τον Σεπτέμβριο του 2017 ανακοίνωσε παύση πληρωμών. Έκτοτε ο Παναθηναϊκός μπήκε σε μία δίνη αστάθειας με άσχημα αποτελέσματα που οδήγησαν στην αποχώρηση του Εβρίτη κόουτς μετά το τέλος της σεζόν.
Η ΑΕΚ μετά την παράξενη ή τελοσπάντων παράδοξη λήξη συνεργασίας με τον Πρωταθληματικό Μανόλο Χιμένεθ το καλοκαίρι του 2018, αναζητούσε έναν προπονητή ικανό να παρουσιάσει ανταγωνιστική ομάδα και με όμορφο ποδόσφαιρο. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης θεώρησε ότι ο κατάλληλος για αυτή τη δουλειά ήταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος όντως με τον Παναθηναϊκό είχε δώσει διαπιστευτήρια σύγχρονου και καλού ποδοσφαίρου κάνοντας από ένα σημείο και πέρα και βαθμολογική συγκομιδή που αρμόζει σε ομάδα πρωταθλητισμού. Έτσι, επήλθε γρήγορα συμφωνία συνεργασίας μαζί του.
Ο Εβρίτης τεχνικός όμως είχε να αντιμετωπίσει πολλές δύσκολες συνθήκες. Είχαν αποχωρήσει αρκετοί ποιοτικοί παίκτες από την ΑΕΚ, η ομάδα δεν ενισχύθηκε ποιοτικά και ποσοτικά όσο θα έπρεπε ενώ στις τάξεις των οπαδών γινόταν συνεχώς η -αναπόφευκτη- σύγκριση με την Πρωταθλήτρια ΑΕΚ του Χιμένεθ της προηγούμενης σεζόν.
Ουσιαστικά, με μία αποδυναμωμένη ΑΕΚ, πέτυχε μία συγκλονιστική πρόκριση επί της ισχυρής Σέλτικ του Μπρένταν Ρότζερς και στη συνέχεια απέκλεισε την ανταγωνιστική Ουγγρική Βίντι, επιτυγχάνοντας μετά από πολλά χρόνια την είσοδο σε ομίλους του Champions League. Παρά τις επιτυχίες του αυτές, η Διοίκηση δεν προχώρησε στην απόκτηση τουλάχιστον δύο παικτών, ενός μέσου και ενός ακραίου επιθετικού, όπως είχε ζητήσει ο Ουζουνίδης.
Εντούτοις, η ΑΕΚ στο πρωτάθλημα ξεκίνησε αρκετά καλά με νίκες και θεαματικό ποδόσφαιρο χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια σε εικόνα και αποτελέσματα. Το ελλιπές ρόστερ, η αδυναμία ανταπόκρισης σε Ελλάδα και Ευρώπη ταυτόχρονα και η αδυναμία του Ουζουνίδη να αλλάξει πράγματα στο παιχνίδι της ομάδας έφεραν μία αγωνιστική κάμψη και κρίση. Η παρουσία στους Ομίλους του Champions League υπήρξε απογοητευτική με συγκομιδή μηδέν βαθμών ενώ και η παρουσία στις εγχώριες διοργανώσεις έδειχνε προβληματική με αποκορύφωμα την ήττα με 2-1 από τον Παναιτωλικό.
Στις 5 Φεβρουαρίου 2019, μετά την ισοπαλία 1-1 με αριθμητικό πλεονέκτημα απέναντι στον ΠΑΟΚ για την 19η αγωνιστική και με 14 και 8 βαθμούς αντίστοιχα διαφορά από πρώτη και δεύτερη θέση, ο Ουζουνίδης υπέβαλλε την παραίτηση του από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, καταγράφοντας 13 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες στο πρωτάθλημα αλλά και 6 ήττες στους ομίλους του Champions League. Πιθανώς να απολυόταν σε ένα επόμενο αρνητικό αποτέλεσμα, όμως μάλλον έκρινε και ο ίδιος ότι το σχέδιο του δεν είχε πετύχει ανεξάρτητα και πέρα από τα διοικητικά λάθη και τις αδράνειες που υπήρξαν. Η προσπάθεια για να παίξει με δύο δημιουργούς που όμως ήταν κάπως στατικοί στα άκρα, κάτι που δοκίμασε επιτυχώς στον Παναθηναϊκό, στην ΑΕΚ δεν ευδοκίμησε, δημιουργώντας δυσκολίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, είχε συνεισφορά στον σημαντικό στόχο της πρόκρισης σε ομίλους Champions League για πρώτη φορά μετά το 2007, ενώ επίσης προσπάθησε να δώσει το καλύτερο δυνατό στην ομάδα με έμφαση και στην περισσότερη δημιουργία παιχνιδιού.
Την άνοιξη του 2020 ανέλαβε την καθοδήγηση του ΑΠΟΕΛ χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και την περίοδο 2020-21 προσλήφθηκε από την Ρουμάνικη Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ της χώρας. Πλην όμως, μετά την ήττα από την Λάτσι στην Αλβανία, στον πρώτο αγώνα του Β΄ Προκριματικού Γύρου του Europa Conference League, υπήρξε δυσαρέσκεια και απολύθηκε πριν τον επαναληπτικό αγώνα.
Τον Φεβρουάριο του 2022 συμφώνησε με την Αλ Φαϊσάλι, ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ήταν πολύ χαμηλά στην βαθμολογία. Με τον Ουζουνίδη δεν κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία, ενώ στο Champions League Ασίας αποκλείστηκε στην φάση των “16” από την Ιρανική Φούλαντ Κουζεστάν. Στη λήξη της αγωνιστικής περιόδου, λύθηκε η συνεργασία των δύο μερών, ωστόσο τον Ιανουάριο του 2023 επαναπροσλήφθηκε, χωρίς όμως να επιτευχθεί ο στόχος της ανόδου, καθώς η ομάδα τερμάτισε στην πέμπτη θέση.