Μιγκέλ Καρντόσο

Μιγκέλ Καρντόσο (José Miguel Azevedo Cardoso) – (2019)


Ο Πορτογάλος κόουτς γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1972 στην Τρόφα, μια πόλη κοντά στο Οπόρτο.
Αποφοίτησε το 1995 από την Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλημάτων με εξειδίκευση στο ποδόσφαιρο και το 1998 απέκτησε Master στην Επιστήμη του Αθλητισμού στο Κολέγιο Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου του Πόρτο.
Ξεκίνησε την προπονητική του σταδιοδρομία το 1993, αναλαμβάνοντας της ομάδα U12 της Εσπίνιο. Το 1996 μετακινήθηκε στην Πόρτο αναλαμβάνοντας διάφορες θέσεις στα τμήματα υποδομών. Το 2004 ανέλαβε προπονητής φυσικής κατάστασης της πρώτης ομάδας της Μπελενένσες και το 2006, ακολούθησε τον πρώην προπονητή της Μπελενένσες Κάρλος Καρβαλιάλ στη Μπράγκα, αναλαμβάνοντας τον ίδιο ρόλο.
Στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός προπονητή στις Κοΐμπρα, Μπράγκα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.
Το 2013, παρουσιάστηκε από τη Σαχτάρ Ντονέτσκ, όπου ορίστηκε προπονητής της ομάδας U21, ενώ ανέλαβε και το συντονισμό της οργάνωσης των ακαδημιών του συλλόγου, ενώ τη σεζόν 2016-17, έγινε βοηθός του Πάουλο Φονσέκα στην πρώτη ομάδα.
Το 2017, αναλαμβάνει για πρώτη φορά πρώτος προπονητής στην Ρίο Άβε. Ο Καρντόσο οδήγησε τη Ρίο Άβε στην καλύτερη πορεία της στην κορυφαία κατηγορία, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση και παίρνοντας την πρόκριση στο Γιουρόπα Λιγκ της ερχόμενης σεζόν.
Το καλοκαίρι του 2018 προσλήφθηκε ως προπονητής της Ναντ, αντικαθιστώντας τον Κλαούντιο Ρανιέρι. Έφυγε από το σύλλογο στις 2 Οκτωβρίου, αφού κέρδισε μόνο 6 πόντους σε 8 αγώνες πρωταθλήματος. Στις 12 Νοεμβρίου 2018 ανέλαβε την Θέλτα, αντικαθιστώντας τον απολυμένο Αντόνιο Μοχάμεντ.
Στις 25 Μαΐου 2019, ανακοινώθηκε η πρόσληψη του από την ΑΕΚ με διετές συμβόλαιο. Αντικατέστησε το Μανόλο Χιμένεθ μετά τη τρίτη του θητεία κατόπιν εισήγησης του Νίκου Λυμπερόπουλου . Δούλεψε από τον Μάιο μέχρι τα μέσα Ιουνίου που ήρθε στην Αθήνα από το σπίτι του στη Πορτογαλία με «εξ αποστάσεως εργασία» και το μότο “work work work” να κυριαρχεί στην εργασιακή φιλοσοφία του. Έφερε κάποιες «καινοτομίες» όπως βιντεοσκόπηση της προπόνησης και εξαντλητικές αναλύσεις να ακολουθούν αλλά τελικά δεν κατάφερε να γίνει αρεστός στους παίκτες, να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και εν τέλει να περάσει αυτό που πιθανόν ήθελε . Εισηγήθηκε την απόκτηση δύο Πορτογάλων ποδοσφαιριστών, του Τσίκο Ζεράλδες και του Νταβίντ Σιμάο. Ο πρώτος ήρθε δανεικός χωρίς οψιόν αγοράς από την Σπόρτιγκ Λισσαβόνας και προκάλεσε -λόγω θέσης- την πρόωρη αποχώρηση με μεταγραφή του Τάσου Μπακασέτα αλλά δεν μπήκε ποτέ στο κλίμα της ομάδας και επέστρεψε τον Ιανουάριο πίσω στην Πορτογαλία. Ο δεύτερος ήρθε από την Αντβέρπ με αδικαιολογήτως μεγάλο συμβόλαιο και έφυγε δύσκολα μετά από δανεισμούς χωρίς να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο και αξιομνημόνευτο .
Ο Μιγκέλ Καρντόσο πρόλαβε στο λίγο χρόνο που έμεινε να καθοδηγήσει την ΑΕΚ μόλις σε 4 αγώνες παίρνοντας τη νίκη μόνο στον πρώτο αγώνα για τη τρίτη φάση του Γιουρόπα Λίγκ εκτός έδρας απέναντι στην Κραϊόβα. Στον επαναληπτικό πήρε την ισοπαλία με 1-1 και κάπου εκεί ξεκίνησε η αμφισβήτηση για τις ικανότητες του που κορυφώθηκε με τις δύο εντός έδρας ήττες από την Τραμπζονσπόρ για τα πλέυ οφ του Γιουρόπα Λιγκ και την Ξάνθη για το πρωτάθλημα. Αυτή η τελευταία ήττα ήταν που έφερε τη λύση του συμβολαίου του στις 26 Αυγούστου 2019 και την αντικατάσταση του από τον Νίκο Κωστένογλου. Την αποχώρηση του συνόδευσαν κάποιες … «περίεργες» πικάντικες ιστορίες από τον χώρο των αποδυτηρίων με δύσκολη έως αδύνατη την εξακρίβωση και επιβεβαίωση τους. Ύστερα από ένα έτος εκτός εργασίας, ο Καρντόσο επέστρεψε στη Ρίο Άβε και υπέγραψε συμβόλαιο 18 μηνών στις 29 Ιανουαρίου 2021.