Μπράιτ Ενομπακάρε

Μπράιτ Ενομπακάρε (Bright Enobakhare) – (2020)


Ο Νιγηριανός επιθετικός ανήκει στην κατηγορία εκείνων των ποδοσφαιριστών που αν και ακόμα νεαροί δεν άφησαν ποτέ το ταλέντο να τους εξελιχθεί, πάρα μόνο αφέθηκαν στο να γίνουν παίκτες της σειράς κάνοντας τους νομάδες ανά τον κόσμο κυρίως πλέον σαν χομπίστες και όχι από αγάπη στο άθλημα που επέλεξαν για να βιοποριστούν.
Γεννημένος 8 Φεβρουαρίου 1998 στην Μπενίν Σίτι, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας Έντο, στη νότια Νιγηρία. Τα πρώτα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά βήματα του έγιναν εκεί μέχρι και το 2012 όταν η οικογένεια του μετακόμισε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα μέλη της.
Εκεί εντάχθηκε στις ακαδημίες της Νόρθφιλντ Τάουν και σταδιακά άρχισε να δείχνει ότι έχει τα στοιχεία να κάνει μια υποτυπώδη καριέρα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Οι καλές του εμφανίσεις και το δίκτυο ανίχνευσης ταλέντων στην Αγγλία τον οδήγησαν σε πολλά δοκιμαστικά, μέχρι που εν τέλει το 2014 σε ηλικία 17 ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες της Γουλβς. Αρχικά στελέχωσε τα εφηβικά τμήματα και την ομάδα U-21 ενώ το 2015 υπέγραψε το πρώτο του διετές συμβόλαιο με τους «λύκους» που εκείνη περίοδο αγωνίζονταν στην Championship.
Στην πρώτη του επαγγελματική χρονιά μπήκε πολύ δυνατά δουλεύοντας αρκετά στην προπόνηση και με κάποια καλά παιχνίδια στα φιλικά προετοιμασίας πήρε πολύ γρήγορα το χρίσμα για να βρεθεί στην πρώτη ομάδα. Οι πολλές απουσίες ανάγκασαν τον τότε προπονητή Κένι Τζάκετ να τον βάλει στην αποστολή κάνοντας επίσημο ντεμπούτο στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 σε μια εκτός έδρας νίκη επί της Φούλαμ.
Το 2018 και ενώ πλέον το τιμόνι της ομάδας έχει αναλάβει ο Νούνο Σάντος, ξεκίνησαν τα πρώτα σύννεφα καθώς ο Πορτογάλος τεχνικός θεώρησε ότι ο νεαρός Μπράιτ έπρεπε να αποχωρήσει και να πάρει χρόνο σαν δανεικός σε κάποια άλλη ομάδα, κάτι που τον έφερε στην Σκωτία και την άσημη Κιλμάρνοκ σε ηλικία μόλις 20 χρόνων. Αυτό ίσως ήταν και το πρώτο σημάδι για την καθοδική πορεία που θα ακολουθούσε στην πορεία η καριέρα του.
Με μόλις 6 επίσημες συμμετοχές στην Scottish Premiership, οι Σκωτσέζοι δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον να ανανεώσουν την παραμονή του εκεί και η επιστροφή του στην Αγγλία τον φέρνει προ τετελεσμένης απόφασης για έναν νέο δανεισμό, αυτήν την φορά στην Κόβεντρι που αγωνιζόταν στην League One, την τρίτη τη τάξει Κατηγορία στο «Νησί».
Με την ορμή της νεότητας και θέλοντας να αποδείξει πράγματα παρά το χαμηλό επίπεδο της Κατηγορίας, έκανε μια συμπαθητική σεζόν με 19 συμμετοχές και 3 γκολ, όμως και πάλι η επιστροφή στην Γουλβς θα τον οδηγήσει στον τρίτο του διαδοχικό δανεισμό, τούτη την φορά στην Γουίγκαν που αγωνιζόταν επίσης στην Championship με τα πράγματα να μην εξελίσσονται καθόλου ευνοϊκά και πάλι, με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής για τον Νιγηριανό.
Ήταν η εποχή που άρχισαν να αναπτύσσονται διάφορες φήμες σχετικά με την εξωγηπεδική του ζωή. Σύμφωνα με αυτές, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Μπράιτ δεν επιδείκνυε τον απαιτούμενο ζήλο και την απαραίτητη εγκράτεια που απαιτούσε μια επαγγελματική καριέρα στο ποδόσφαιρο. Όλα έδειχναν ότι είχε πάρει τις ευκαιρίες που του αναλογούσαν, χωρίς όμως αποτέλεσμα και ότι είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσει από το «Νησί» αναζητώντας αλλού τον προορισμό του καθώς επί της ουσίας δεν κατάφερε ποτέ, παρά τις εκλάμψεις του, να γίνει υπολογίσιμο μέλος της πρώτης ομάδας. Στην παρουσία του στην Αγγλία κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2015-2020 κατέγραψε μόλις 49 συμμετοχές με 3 γκολ στην Championship και 27 συμμετοχές με 9 γκολ με την ομάδα U-21 της Γουλβς.
Η Γουλβς τον άφησε ελεύθερο τον Μάιο του 2020 και ο νέος προορισμός βρέθηκε τρεις μήνες αργότερα, όταν τον Αύγουστο η ΑΕΚ του πρότεινε 3ετες συμβόλαιο συνεργασίας. Μια κίνηση, προφανώς αποκύημα μανατζερικών «διαβουλεύσεων», που παρουσιάστηκε ως ενδιαφέρον του τότε προπονητή Μάσιμο Καρέρα να δώσει στον Ενομπακάρε μια ευκαιρία να δικαιώσει τις φήμες ότι μέσα του υπήρχε πολύ ταλέντο χωρίς να έχει αξιοποιηθεί ανάλογα.
Συνήθως στην ζωή οι φήμες που σε ακολουθούν είναι σχεδόν πάντα σωστές και έτσι πολύ γρήγορα πάρα τον αρχικό ενθουσιασμό ότι μπορεί η «Ένωση» να «ψάρεψε» ένα πραγματικό διαμάντι, στην πραγματικότητα στην Ελλάδα εμφανίστηκε ένα προβληματικό άτομο που κουβαλούσε στις «αποσκευές» του όλες τις κακές συνήθειες που αποκόμισε στην Αγγλία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν με το που εντάχθηκε στην προετοιμασία της ομάδας και καθώς όλοι βρίσκονταν σε συνθήκες καραντίνας λόγω πανδημίας COVID-19, είχε «συλληφθεί» επανειλημμένα με φίλους του που τον επισκέπτονταν συχνά, να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και να συμμετέχουν σε διάφορα πάρτι.
Φυσικό επακόλουθο όλων αυτών ήταν να μην μπορεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα και την ένταση των προπονήσεων και φυσικά να εμφανίζεται κατώτερος των περιστάσεων και των απαιτήσεων της ΑΕΚ καθώς όλα αυτά τον οδηγούσαν σε συχνούς τραυματισμούς και μεγάλα διαστήματα αποχής.
Αγωνιστικά, κατέγραψε μόλις μία επίσημη συμμετοχή, στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, στην εντός έδρας νίκη με 3-0 απέναντι στην Λαμία. Εκεί σκόραρε και το πρώτο και μοναδικό του γκολ με την Κιτρινόμαυρη φανέλα όταν στο 85’ του ματς «έκλεισε» το σκορ με ένα τυχερό γκολ που μάλλον δεν θα κατάφερνε να πετύχει αν δεν «βοηθούσε» ανάλογα και ο αμυντικός της Λαμίας. Μπορεί η στατιστική να χρέωσε το γκολ στο όνομα του αλλά ο Νιγηριανός φορ είχε ήδη «τραγουδήσει» το «κύκνειο άσμα» του καθώς την αμέσως επόμενη ημέρα ειδοποιήθηκε από την διοίκηση της ομάδας για να τερματιστεί κοινή συναινέσει το συμβόλαιο του με την ΑΕΚ.
Έμεινε ελεύθερος και επέστρεψε στην Αγγλία όπου για μεγάλο διάστημα ήταν αδύνατον να βρει ομάδα καθώς πλέον ήταν παντού γνωστό ότι πρόκειται για εντελώς απείθαρχο παίκτη και με καμία διάθεση να διορθώσει την κατάσταση.
Σχεδόν 10 μήνες μετά βρήκε καταφύγιο στο Πρωτάθλημα Ινδίας και την East Bengal που είναι μια Λίγκα χορηγών με διάφορους αστέρες να πηγαίνουν εκεί για διαφημιστικούς -κυρίως- λόγους. Χρήσιμα συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν καθώς παρά τις 12 συμμετοχές και τα 3 γκολ του εκεί, αποχώρησε σχετικά σύντομα.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επιστρέψει στο πραγματικό ποδόσφαιρο, το καλοκαίρι του 2021 υπόγραψε στην Κόβεντρι, εν μέσω επευφημιών από τους φιλάθλους που τον θυμόντουσαν από το προηγούμενο ολιγόμηνο πέρασμα του από την ομάδα. Απέτυχε παταγωδώς ξανά καθώς μετά από μόλις μια ολιγόλεπτη συμμετοχή τον Νοέμβριο του ίδιου έτους για το EFL Cup διέκοψε το συμβόλαιο του.
Ξανά ανενεργός και «άστεγος», το ξεκίνημα της σεζόν 2022-23 τον βρίσκει σε δύο διαφορετικούς συλλόγους. Αρχικά τον Σεπτέμβριο σε μια νέα περιπέτεια στο Ισραήλ καταγράφει μόλις 4 συμμετοχές με την Χάποελ Ιερουσαλήμ και φεύγει σχεδόν άμεσα με προορισμό την Ουκρανία και την Rukh Lviv. Μετά από μόλις 2 μήνες παραμονή εκεί και 1 μόνο συμμετοχή έμεινε ξανά ελεύθερος πριν καν φθάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς αυτό να προκαλέσει εντύπωση σε κανέναν.
Τυχοδιώκτης πλέον στον χώρο του ποδοσφαίρου και θυμίζοντας περισσότερο τουρίστα παρά ποδοσφαιριστή, αν και μόλις 26 ετών, τα ίχνη του χάνονται κατά καιρούς ενώ τελευταία βρίσκεται στο Κατάρ και την Al Bidda που αγωνίζεται στην Β’ Κατηγορία της χώρας. Παραμένει άγνωστο αν αγωνίζεται εκεί με στοιχειώδη σοβαρότητα η συνεχίζει τις γνωστές του τρέλες.