Ντουμίτρου Ντουμιτρίου

Ντουμίτρου Ντουμιτρίου (Dumitru Dumitriu) – (Ιούλιος 1997 / Απρίλιος 1998)

 

Γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1945 στο Βουκουρέστι.
Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε και με την Στεάουα Βοκουρεστίου με την οποία κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Ρουμανίας.
Την περίοδο 1988-90 διετέλεσε βοηθός προπονητή στη Στεάουα Βουκουρεστίου στο πλευρό του Άνχελ Ιορντανέσκου.
Τη χρονιά 1991-92 έγινε προπονητής της Μπράϊλα η οποία είχε ανέβει στην ΑΈθνική Ρουμανίας το περασμένο έτος αλλά δεν πήγαινε καλά.
Με τον Ντουμιτρίου ανέκαμψε και κατέκτησε την έκτη θέση του πρωταθλήματος που αποτελεί και τη κορυφαία επίδοση της όλων των εποχών.
Ο Ντουμιτρίου το 1992-93 επέστρεψε ως βοηθός του Ιορντανέσκου στην Στεάουα και την περίοδο 1993-94 έγινε βοηθός του και στην εθνική ομάδα της Ρουμανίας όπου και παρέμεινε μέχρι το πέρας του παγκοσμίου κυπέλλου του 1994. Στη συνέχεια ανέλαβε τη τεχνική ηγεσία της Στεάουα Βουκουρεστίου κατακτώντας τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα και δύο κύπελλα Ρουμανίας αντίστοιχα ενώ κέρδισε και το υπερκύπελλο του 1995.

 

Ιορντανέσκου και Ντουμιτρίου τον καιρό της συνεργασίας τους στη Στεάουα

Ιορντανέσκου και Ντουμιτρίου τον καιρό της συνεργασίας τους στη Στεάουα

 

Επόμενος σταθμός της πορείας του ήταν η ΑΕΚ,σε μία περίοδο που είχε διοικητικά προβλήματα και ενώ είχαν αποχωρήσει οι Μανωλάς,Μπορμπόκης,Κετσπάγια.
Xωρίς να προβεί σε κάποια μεταγραφική κίνηση,παρουσιάζει μία ΑΕΚ που μπαίνει δυνατά στο πρωτάθλημα κάνοντας δέκα σερί νίκες αν και η απόδοση της δεν έφτασε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Ωστόσο οι τραυματισμοί,ο παράγοντας διαιτησία αλλά και η προβληματική μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου έθεσαν την ΑΕΚ αρχικώς εκτός τίτλου και τελικώς εκτός της 2ης θέσης που οδηγούσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λίγκ ενώ επήλθε και ένας οδυνηρός αποκλεισμός απο τη Λοκομοτίβ Μόσχας στα προημιτελικά του κυπέλλου Κυπελλούχων.
Μετά απο όλα και σχεδόν στις αρχές του Απρίλη,ο Ντουμιτρίου δημοσίως κατηγόρησε για την αγωνιστική καθίζηση και τους διοικούντες την ομάδα,χαρακτηρίζοντας τους ερασιτέχνες και αναφέροντας ότι όχι μόνον δεν προχώρησαν δικές του μεταγραφικές επιλογές τον Ιανουάριο,αλλά ακολουθήθηκαν προτάσεις μελών της διοίκησης. Όλα αυτά επέφεραν την οξεία αντίδραση του προέδρου Λάκη Νικολάου αλλά και της ENIC με αποτέλεσμα την άμεση αποπομπή του προπονητή. Αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου είχαν ενστάσεις απο αρκετά νωρίτερα. Κάτι ο ανοικτός του χαρακτήρας,κάτι η προπονητική του φιλοσοφία που ήθελε τον παίκτη να είναι προσωπικότητα και όχι πειθήνιο οργανό,κάτι οι όχι ιδιαίτερα σκληρές προπονήσεις ήταν ορισμένες σκέψεις,οι οποίες εντάθηκαν μετα τον αποκλεισμό στο κύπελλο Ελλάδας απο την Ξάνθη και ακόμα περισσότερο με τις αποτυχίες στο πρωτάθλημα και τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό.

 

titi

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 1998-99,ο Ντουμιτρίου είχε ένα πολύ σύντομο πέρασμα απο τον Απόλλωνα Λεμεσού αποχωρώντας προ της έναρξης του πρωταθλήματος.
Το 2001-02 επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανιωνίου όπου έκανε καλή δουλειά και έχασε το ευρωπαϊκό εισιτήριο κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή.
Το 2002-03 προπόνησε και τον Ακράτητο με τον οποίο κατέκτησε τη 13η θέση και απολύθηκε τον Νοέμβριο του 2003 με αφορμή μία μεγάλη ήττα απο τον Ιωνικό που έφερνε την ομάδα στη τελευταία θέση.
Το 2005 κάθισε ξανά στον πάγκο της Στεάουα Βουκουρεστίου κατακτώντας και το πρωτάθλημα και έκτοτε εργάστηκε κυρίως ως τεχνικός διευθυντής.