Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβις

Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβις (Dragoslav “Stepi” Stepanovic) – (Ioύλιος 1998 / Οκτώβριος 1998)

 

Γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1948 στο Ρέκοβατς της Σερβίας.
Εντάχθηκε από μικρή ηλικία στην ΟΦΚ Βελιγραδίου που εκείνη την εποχή ήταν υπολογίσιμο μέγεθος στη Γιουγκοσλαβία.
Αγωνίστηκε σε αυτήν επί έντεκα έτη παίζοντας στη θέση του δεξιού μπακ,μετρώντας 201 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 3 γκόλ,ενώ το 1971 ανακηρύχθηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς στο πρωτάθλημα της χώρας του.
Το 1973 έγινε μέλος του Ερυθρού Αστέρα όπου και παρέμεινε μέχρι το 1976 έχοντας 30 συμμετοχές και 2 γκόλ στους αγώνες του πρωταθλήματος.
Επόμενος προορισμός του το 1976 ήταν η Άιντραχτ Φρανκφούρτης με την οποία το 1977 κατέκτησε την τέταρτη θέση της Μπουντεσλίγκα εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
Την επόμενη χρονιά παραλίγο να επιτευχθεί ο ίδιος στόχος,με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης να χάνει για έναν βαθμό τη δυνατότητα να να παίξει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Συνολικά μέτρησε 49 εμφανίσεις σε αγώνες πρωταθλήματος και 2 γκόλ,καθώς και 6 συμμετοχές στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
Αξιοσημείωτο ότι χρίστηκε αρχηγός της ομάδας και έτσι ήταν ο πρώτος ξένος αρχηγός ομάδας ενός εθνικού πρωταθλήματος.
Από το 1977 μέχρι το 1979 αγωνίστηκε στη Βορμάτια Βόρμς,ομάδα της Μπουντεσλίγκα 2 έχοντας 33 συμμετοχές.
Το καλοκαίρι του 1979 μεταγράφηκε στη Μάντσεστερ Σίτυ έναντι 140 χιλιάδων λιρών και παρέμεινε μέχρι το 1981 μετρώντας μόλις 15 συμμετοχές.
Το 1981-82 επέστρεψε στη Βορμάτια Βόρμς με την οποία είχε 16 συμμετοχές και εκεί ολοκληρώθηκε η ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία.
Ο Στεπάνοβιτς ήταν και διεθνής με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας μετρώντας 34 συμμετοχές και 1 τέρμα.
Ως προπονητής εργάστηκε αρχικά σε ομάδες χαμηλών κατηγοριών όπως τις Πρόγκρες Φρανκφούρτης, FSV Φρανκφούρτης, Ροτ-Βάις Φρανκφούρτης, Άιντραχτ Τρίερ,ωστόσο η μεγαλη ευκαιρία του δόθηκε τον Απρίλιο του 1991,όταν μετα από την εντός έδρας συντριβή της Άιντραχτ Φρανφκούρτης από το Αμβούργο με 6-0,απολύθηκε ο προπονητής της ομάδας Γιέρκ Μπέργκερ.
Οι άνθρωποι της Άιντραχτ πίστεψαν στον Στεπάνοβιτς παρότι προερχόταν από ομάδα Γ’Κατηγορίας και του παρέδωσαν την τεχνική ηγεσία της ομάδας.Υπο την καθοδήγηση του η ομάδα το 1991-92 η διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι τέλους,μένοντας στην Τρίτη θέση,2 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Στουτγκάρδη και την Μπορούσια Ντόρντμουντ.Επίσης έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου Γερμανίας.
Ο Στεπάνοβιτς έδωσε επιθετική πνοή στην ομάδα στηριζόμενος σε ποδοσφαιριστές όπως οι Άντι Μέλερ,Ούβε Μπάιν,Άντονι Γιεμπόα,Γιέρν Άντερσεν,ενώ καθιέρωσε και διπλές προπονήσεις οι οποίες ήταν αρκετά μεγάλης έντασης.
Την περίοδο 1992-93 επαναλήφθηκε η καλή πορεία της ομάδας αλλά ο Στεπάνοβιτς ήδη είχε υπογράψει προσύμφωνο συνεργασίας με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν για την επόμενη χρονιά.
Έτσι,όταν στις αρχές Απριλίου για το κυπέλλο Γερμανίας αντιμετώπισε η Άιντραχτ την Μπάγερ και αποκλείστηκε με 3-0,οι διοικούντες την ομάδα απέλυσαν τον Στεπάνοβιτς και εκείνος μετα απο ένα μήνα ανέλαβε πρόωρα τη Μπάγερ Λεβερκούζεν οδηγώντας την μάλιστα και στη κατάκτηση του κυπέλλου.
Την περίοδο 1993-94 με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν κατέκτησε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα και έφτασε στα προημιτελικά του κυπέλλου uefa όπου αποκλείστηκε από την Μπενφίκα με δύο ισοπαλίες και εξαιτίας των εκτός έδρας τερμάτων(1-1 και 4-4 τα αποτελέσματα).
Την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα,με τη Λεβερκούζεν να κάνει άσχημη πορεία στο πρωτάθλημα και να υπάρχει δυσαρέσκεια,με συνέπεια τον Απρίλιο του 1995 ο Στεπάνοβιτς να λύσει τη συνεργασία του με την ομάδα.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη Γερμανία του δόθηκε το προσωνύμιο Στέπι αλλά και εκείνο του σερίφη εξαιτίας της αυστηρότητας που τον διέκρινε ως προπονητή.
Το καλοκαίρι του 1995 αποτέλεσε επιλογή της Ατλέτικο Μπιλμπάο ωστόσο δεν κατόρθωσε να παρουσιάσει καλά αποτελέσματα και απολύθηκε τον Μάρτιο του 1996 μετά από μία εντός έδρας ήττα από την Βαλένθια με 1-0, έχοντας την ισπανική ομάδα στην 15η θέση της βαθμολογίας και για 9 διαδοχικούς αγώνες χωρίς την επίτευξη τέρματος στο γήπεδο της.
Λίγες μέρες αργότερα ο Στεπάνοβιτς ξαναπροσλήφθηκε από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης η οποία όμως στο τέλος του πρωταθλήματος υποβιβάστηκε στη Β’κατηγορία Γερμανίας.Ωστόσο παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1996 όταν και έληξε η συνεργασία των δύο πλευρών εξαιτίας της κακής πορείας της ομάδας στη Β’Κατηγορία και της δυσαρέσκειας των οπαδών της.
Έκτοτε ο Στεπάνοβιτς προσωρινά αποσύρθηκε από την προπονητική και για κάποιο χρονικό διάστημα εργάστηκε ως σχολιαστής αγώνων της Μπουντεσλίγκα για λογαριασμό γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού.Eπίσης,διατηρούσε μπυραρία στην Φρανκφούρτη.
Το καλοκαίρι του 1998 η ΑΕΚ βρισκόταν σε μία δύσκολη κατάσταση και αναζητούσε ικανό ξένο προπονητή.
Επιλέχθηκε ο Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς αν και δεν ήταν ένας από τους κύριους στόχους των διοικούντων την ομάδα και υπέγραψε συμβόλαιο με απολαβές 120 εκατομμυρίων δραχμών το χρόνο.
Σε ένα δύσκολο περιβάλλον δεν ήταν δυνατή και η μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας και ικανοποιήθηκε μόνον μία πρόταση του προπονητή,ο σκοπιανός Μπόμπαν Μπαμπούνσκι που αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός και έμελλε να αποτελέσει μία κακή επιλογή.
Όπως κακή ήταν και η αρχή του Στεπάνοβιτς στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της ΑΕΚ,με αντίπαλο την ουγγρική Φερεντσβάρος στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
Η ΑΕΚ παρουσιάστηκε ασύνδετη,με ανοργάνωτο κέντρο και προβληματική άμυνα και βρέθηκε να χάνει με 4-0,μέχρι που σχεδόν στη λήξη του αγώνα κατάφερε με δύο γκόλ(Νικολαΐδης,Σέμπουε και δημιουργός ο Σαβέβσκι) σε ένα λεπτό να μειώσει σε 4-2 και έτσι να μεγαλώνει την πιθανότητα της πρόκρισης στην επόμενη φάση.
Ο στόχος επιτεύχθηκε στον δεύτερο αγώνα με ένα εμφατικό 4-0.
Η ΑΕΚ ωστόσο έκανε καλή αρχή στο πρωτάθλημα αν και δεν έπειθε με την απόδοση της.
Τα  πράγματα δεν ήταν ευοίωνα μιάς και μερίδα ποδοσφαιριστών θεωρούσε πως οι προπονήσεις ήταν υπέρμετρα σκληρές και ο τρόπος σκέψης του προπονητη απολυταρχικός.
Επίσης σε κάποιους αγώνες η τακτική του κρινόταν ως η μη ενδεδειγμένη.
Πάντως ένα κρίσιμο σημείο ήταν η ήττα με 3-0 από τη Βίτεσε εκτός έδρας για το κύπελλο uefa και η οργισμένη αντίδραση του Στεπάνοβιτς στα αποδυτήρια με σκληρή κριτική για τους ποδοσφαιριστές.Όσο όμως η ΑΕΚ συνεχιζε να κερδίζει στο πρωτάθλημα και να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας,η κατάσταση δεν οδηγούταν σε αδιέξοδο.
Ωστόσο στα μέσα του Οκτωβρίου επήλθε και αλλαγή στη διοικητική ηγεσία με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να αναλαμβάνει τα σχετικά καθήκοντα.
Ο Μελισσανίδης δεν ήταν θετικός προς τον Στεπάνοβιτς,ενώ επίσης ο τελευταίος δέχθηκε επίθεση από μερίδα οπαδών στο προπονητικό κέντρο των Θρακομακεδόνων.
Με όλα αυτά,είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και εκείνο που επιτάχυνε τη λήξη της συνεργασίας των δύο μερών ήταν ο αγώνας με την Προοδευτική στον Κορυδαλλό που έληξε ισόπαλος αν και η ΑΕΚ είχε αριθμητικό πλεονέκτημα σε μεγάλο μέρος του αγώνα.
Στα τέλη Οκτωβρίου ο Στεπάνοβιτς ήταν παρελθόν για την ΑΕΚ αποχωρώντας αήττητος με 5 νίκες και 2 ισοπαλίες.

Λίγους μήνες μετα τη φυγή του απο την ΑΕΚ συνέχιζε να εργάζεται σε γερμανικούς συλλόγους χαμηλότερων κατηγοριών αλλά και σε άλλες χώρες.
Κατα σειρά ήταν οι εξής:
Λειψία,Κίκερς Στουτγκάρδης,Κίκερς Όφενμπαχ.
Ενδιάμεσα είχε ένα σύντομο πέρασμα απο την Κίνα,αργότερα την Αίγυπτο(Ζάμαλεκ) και επέστρεψε στη Γερμανία για λογαριασμό της Κόμπλεντς.
Αργότερα προπόνησε διαδοχικά τις σέρβικες ομάδες Τσουκαρίτσκι,Βοϊβοντίνα,Λάκτασι.
Ο μέχρι σήμερα τελευταίος σταθμός της προπονητικής του παρουσίας ήταν η επίσης σέρβικη Ραντνίσκι απο την απολύθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 εξαιτίας της δυσμενούς βαθμολογικής της θέσης.