Στάν Άντερσον

Στάν Άντερσον (Stan Anderson) – (1973/74) (1η – 27η αγωνιστική)

 

O Σταν Άντερσον γεννήθηκε Στις 27 Φεβρουαρίου 1933.Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε επι σειρά ετών στη Σάντερλαντ,μια διετία στη Νιούκαστλ και τελείωσε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία αγωνιζόμενος ένα έτος στη Μίντλεσμπρο.
Επίσης είχε δύο συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας.
Με το πέρας της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας έγινε προπονητής της Μίντλεσμπρο (Β κατηγορία Αγγλίας) για μία επταετία χωρίς να σημειώσει κάποια επιτυχία.
Το καλοκαίρι του 1973 η ΑΕΚ είχε ως αρχικό της στόχο για τη θέση του προπονητή τον Ρουμάνο Στέφαν Κόβατς του μεγάλου Άγιαξ,περίπτωση η οποία όμως δεν προχώρησε.
Δεύτερη επιλογή ήταν ο επίσης Ρουμάνος Νικολέσκου o οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει προπονητής της Στεάουα Βουκουρεστίου και της Διναμό Βουκουρεστίου ενώ ήταν και ο προπονητής της Εθνικής Ρουμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970(3η θέση στον όμιλο).
Ο ίδιος
Το σοσιαλιστικό καθεστώς της Ρουμανίας όμως δεν του χόρηγησε άδεια να εργαστεί στην ΑΕΚ,με αποτέλεσμα η διοίκηση της ομάδας να στραφεί στον παλιό γνώριμο Γιένε Τσάκναντι με τον οποίο όμως υπήρξε διαφορά στις οικονομικές του απαιτήσεις.
Έτσι,εχοντας φτάσει πλέον στις αρχές Αυγούστου ο Στάν Άντερσον έγινε προπονητής της πρώτης ομάδας.

Ο Σταν Άντερσον μαζί με τον πρόεδρο της ΑΕΚ Γιάννη Θεοδωρακόπουλο (κέντρο) και το βοηθό προπονητή Αλέκο ΣοφιανίδηΟ Σταν Άντερσον μαζί με τον πρόεδρο της ΑΕΚ Γιάννη Θεοδωρακόπουλο (κέντρο) και το βοηθό προπονητή Αλέκο Σοφιανίδη

Η ΑΕΚ έκανε καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα σημειώνοντας τις πρώτες επτά αγωνιστικές έξι νίκες και μία ήττα από τον ΠΑΟ με 1-0 και με αρκετά παράπονα για τη διαιτησία του αγώνα.
Στη συνέχεια όμως υπήρξε μία κάμψη και η ΑΕΚ βρέθηκε να έχει στόχο την τέταρτη θέση που οδηγούσε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
Τον Απρίλιο συντελέστηκε διοικητική αλλαγή με την έλευση του Λουκά Μπάρλο και από την εκτός έδρας ήττα με 4-0 από τον Ολυμπιακό.
Στον συγκεκριμένο αγώνα πέρα από το εύρος της ήττας προκάλεσε απορία η αντικατάσταση του διακριθέντος Νικολάου με τον νεαρό Παναγιωτόπουλο η οποία έγινε ενώ η ΑΕΚ έχανε με 1-0.
Αιτία φέρεται να ήταν ο εκνευρισμός του προπονητή για δύο ανεπιτυχίες ατομικές προσπάθειες του Νικολάου.
Τελικώς ο Σταν Άντερσον απολύθηκε λίγες μέρες μετά αφήνοντας την ΑΕΚ στην έκτη θέση της βαθμολογίας με 18 βαθμούς διαφορά από τον πρώτο Ολυμπιακό και έξι βαθμούς από τη τέταρτη θέση που οδηγούσε στο ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Κατά τον ίδιο για την πορεία της ομάδας ευθύνονταν εξωγενείς παράγοντες που δεν άφηναν την ΑΕΚ να νικήσει.
Μετα το πέρασμα του από την ΑΕΚ θήτευσε ως προπονητής στην ΚΠΡ,την Ντονκάστορ Ρόβερς και τη Μπόλτον.

Ο Σταν Άντερσον απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών στις 10 Ιουνίου 2018 στο σπίτι του στο Ντονκάστερ έπειτα από εβδομαδιαία νοσηλεία σε κλινική λόγω πόνων στο στήθος.