Σωκράτης Οφρυδόπουλος

Σωκράτης Οφρυδόπουλος – (2022)

 


Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου 1973. Σαν ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Υψηλόσωμος και σκληροτράχηλος αμυντικός χωρίς ιδιαίτερη τεχνική αλλά με αμυντική ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι. Αποκτώντας με τον χρόνο και εμπειρία στο «διάβασμα» των φάσεων, αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της άμυνας στις ομάδες που αγωνίστηκε, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πολυετή καριέρα του δεν κατάφερε να φορέσει τη φανέλα κάποιας από τις «μεγάλες» ομάδες.
Αναδείχθηκε ποδοσφαιρικά με την ομάδα της Καλλιθέας, στην οποία ξεκίνησε να αγωνίζεται το 1991 και έμεινε εκεί για μια πενταετία. Στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας αγωνίστηκε για πάνω από μια δεκαετία στην Α’ Εθνική Κατηγορία κυρίως με τον Ιωνικό για 10 χρόνια, με μια μικρή μονοετή παρουσία στον ΠΑΣ Γιάννενα ενώ κρέμασε τα παπούτσια του στον Αστέρα Τρίπολης.
Ήταν μέλος της αμυντικής τριάδας στη βασική ενδεκάδα του Ιωνικού στο καταστροφικό για τον τότε Πρόεδρο Ντέμη Νικολαΐδη , την ΑΕΚ και την ψυχοσύνθεση όλων των «Ενωσιτών» αγώνα του 2005, όταν οι Νικαιώτες στέρησαν το Πρωτάθλημα από την ΑΕΚ την προτελευταία αγωνιστική, νικώντας την στο ΟΑΚΑ 0-1 με σκόρερ τον Νατσούρα και προπονητή τον Μιχάλη Βλάχο.
Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2014 σαν πρώτος προπονητής στην ΠΑΕ Άλιμος στην Γ’ Εθνική. Αποχώρησε πολύ σύντομα, μετά από 5 ματς χωρίς νίκη της ομάδας. Στη συνέχεια εργάστηκε στον ΠΑΣ Λαμία ως βοηθός του Παύλου Δερμιτζάκη, ανέλαβε την ομάδα Νέων του Ατρόμητου και για 3 χρόνια, από το 2016 έως το 2019, κάθισε στον πάγκο της Παναχαϊκής επί Προεδρίας του Κώστα Κατσουράνη. Στην Πάτρα, καθοδηγώντας μια νεανική ομάδα παρουσίασε καλή αγωνιστική εικόνα χωρίς όμως να πετύχει την άνοδο. Στη συνέχεια πέρασε από τους πάγκους της Δόξας Δράμας, της ομάδας Κ-19 του Ατρόμητου, πάλι της Παναχαϊκής και του Λεβαδειακού σαν βοηθός, σε σύντομες θητείες της τάξης των 2-3 μηνών το πολύ.
Στην οικογένεια της ΑΕΚ εντάχθηκε το καλοκαίρι του 2021, όταν ανέλαβε προπονητής της ΑΕΚ Β’ στο νέο εγχείρημα του Ελληνικού ποδοσφαίρου με την δημιουργία «δεύτερων» ομάδων από τα κλαμπ της Super League οι οποίες θα αγωνίζονταν στην Super League 2. Η επιλογή του πρώτου προπονητή της ΑΕΚ Β’ πέρασε από «σαράντα κύματα» καθώς οι προσωπικές επιλογές του Δημήτρη Μελισσανίδη, Στέλιος Μανωλάς και Βασίλης Τσιάρτας, προκάλεσαν -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- έντονες αντιδράσεις από τον κόσμο της «Ένωσης» αναγκάζοντας τελικά την Διοίκηση να μην προχωρήσει σε αυτές.
Τελικά επιλέχθηκε από τον Εκτελεστικό Διευθυντή Γιάννη Παπαδημητρίου ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος, κυρίως λόγω του έργου του με νεαρούς ποδοσφαιριστές στη Παναχαϊκή. Η ομάδα στήθηκε από την αρχή με παίκτες κυρίως κομμένους μεν αλλά με εμπειρία από την πρώτη ομάδα όπως Μιτάι, Ραντόνια, Λάτσι, Κορνέζο , Γιούση, Σάμπανάζοβιτς , Γιαννούτσο κ.ά. και με μόλις τρείς μεταγραφές, αυτές των Γερολέμου, Πάρρα και Μουστακόπουλου. Παρουσίασε μια καλή εικόνα και πήρε αποτελέσματα που έφεραν την ΑΕΚ Β’ στις πρώτες θέσεις του Νοτίου Ομίλου της Super League 2 με ρεκόρ 9 ήττες 6 ισοπαλίες και 4 ήττες και 17-11 γκολ.
Την πρώτη μέρα του Μαρτίου του 2022, μετά την απομάκρυνση του Αργύρη Γιαννίκη, ο Οφρυδόπουλος κλήθηκε να αναλάβει προπονητής της πρώτης ομάδας με συνεργάτη τον Ηλία Κυριακίδη, ενώ τον διαδέχτηκε στην ΑΕΚ Β’ ο Νίκος Παναγιωτάρας.
Παρέλαβε την ομάδα σε άσχημη ψυχολογία και ξεκίνησε αήττητος στα 3 πρώτα μας με δυο ισοπαλίες απέναντι σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, άλλα δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την ομάδα ποτέ με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να μείνει εκτός Ευρώπης, με δυο ντροπιαστικές ήττες στο τέλος της σεζόν, από τον Άρη με 3-2 αφού κρατούσε την νίκη με 0-2 μέχρι το 78’ και από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με 2-3 ενώ δύο φορές είχε το προβάδισμα, κλείνοντας έτσι μια απογοητευτική χρονιά .
Το ρεκόρ του στην ΑΕΚ ήταν 3 μόλις νίκες , 5 ισοπαλίες και 4 ήττες, με 17- 16 γκολ σε ένα ομολογουμένως δύσκολο πρόγραμμα λόγω των πλέι οφ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος ήταν ο πρώτος προπονητής που δοκίμασε -αναγκαστικά- τον Λιβάϊ Γκαρσία σε θέση κεντρικού επιθετικού, κάτι που πιθανόν είδε ο Ματίας Αλμέϊδα και το υιοθέτησε καθιερώνοντας τον στη θέση αυτή στην επόμενη Πρωταθληματική χρονιά εκτοξεύοντας την «χρηματιστηριακή» αξία του.
Με την έλευση του Ματίας Αλμέϊδα στον Κιτρινόμαυρο πάγκο, ο Οφρυδόπουλος επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ Β’ και μάλιστα επιβραβεύθηκε καθώς στις 27 Μαΐου 2022 ανανεώθηκε το συμβόλαιο του για δύο ακόμα χρόνια ως προπονητή της ΑΕΚ Β’. Η παρουσία του τη δεύτερη χρονιά δεν ήταν εξίσου καλή με τη πρώτη όπου η ΑΕΚ Β’, σχετικά παραμελημένη λόγω της νέας αρχής και εποχής στην πρώτη ομάδα, με άπειρους και μέτριους ποιοτικά ποδοσφαιριστές και χωρίς σταθερό ρόστερ και 11άδα, βρέθηκε να πελαγοδρομεί στις θέσεις του υποβιβασμού σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Σε αυτό συνέβαλαν και δικές του αλχημείες και περίεργες επιλογές που είχαν σαν αποτέλεσμα η ομάδα να έχει 5 μόλις νίκες , 8 ισοπαλίες και 13 ήττες με 26-35 αρνητικό συντελεστή στα γκολ .
Στις 19 Ιουλίου 2023 ανακοινώθηκε το τέλος της συνεργασίας της ΠΑΕ ΑΕΚ με τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο.