Φέρενς Πούσκας

Φέρενς Πούσκας (Ferenc Puskás) – (1978/79)

 

Γεννήθηκε το 1927 στην Ουγγαρία και υπήρξε εξέχουσα μορφή του ουγγρικού αλλα και διεθνούς ποδοσφαίρου.
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην ουγγρική Ούιπεστ Χόνβεντ της οποίας προπονητής ήταν ο πατέρας του.Αμέσως έδωσε δείγματα του τεράστιου ποδοσφαιρικού ταλέντου που διέθετε και δύο χρόνια αργότερα κλήθηκε στην εθνική Ουγγαρίας.
Με την Χόνβεντ κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και τέσσερις φορές αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ το πρωταθλήματος,ωστόσο έμειναν αξέχαστες οι εμφανίσεις του με την εθνική ομάδα τόσο στους φιλικούς αγώνας όπως το περίφημο 3-6 στου Γουέμπλευ έναντι της Αγγλίας και το 7-1 στη Βουδαπέστη με τον ίδιο αντίπαλο,όσο και στο παγκόσμιο κύπελλο του 1954 όταν η εθνική Ουγγαρίας έφθασε στον τελικό όπου και ηττήθηκε απο την Δυτική Γερμανία.
Κατέκτησε επίσης το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι.
Υπο το σοσιαλιστικό καθεστώς απέκτησε και τον βαθμό του συνταγματάρχη και αργότερα μάλιστα απέκτησε το προσωνύμιο “Ο Καλπάζων Συνταγματάρχης”.
Ωστόσο με τα γεγονότα του 1956 και την εισβολή των σοβιετικών στην Ουγγαρία,ο Πούσκας θέλησε να φύγει και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία.Η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε και κατέφυγε στην Ισπανία όπου πήρε και την υπηκοότητα της χώρας αυτής.
Με δεδομένο όμως ότι ακόμα ανήκε στην Κίσπεστ Χόνβεντ,τιμωρήθηκε απο τη ΦΙΦΑ με αποκλεισμό δύο ετών απο την αγωνιστική δράση.
Μετά,έπαιξε στην Ρεάλ Μαδρίτης όπου έζησε τις πιο μεγάλες του στιγμές.Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ισπανίας,καθώς και τρία κύπελλα Πρωταθλητριών,μάλιστα στο πρώτο του1960,πέτυχε τέσσερα γκόλ στον τελικό της διοργάνωσης έναντι της Άιντραχτ Φρανκφούρτης(7-3 το αποτέλεσμα).
Είχε και τέσσερις συμμετοχές με την εθνική Ισπανίας.Αποσύρθηκε απο την ενεργό ποδοσφαιρική δράση το 1966.
Επρόκειτο για χαρισματικό ποδοσφαιριστή,με φοβερό αριστερό πόδι,μεγάλη φινέτσα και φαντασία στο παιχνίδι του.
Στην Ισπανία απέκτησε και το προσωνύμιο “Πάντσο”.

Αμέσως μετα το πέρας της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας ασχολήθηκε με την προπονητική.
Το 1968 είχε ένα πέρασμα απο το Βανκούβερ του Καναδά όπου προπονούσε την ομώνυμη ομάδα και έτσι χωρίς ένα πλούσιο βιογραφικό,επελέγη το καλοκαίρι του 1970 απο τον Παναθηναίκό.
Ο Πούσκας προσέδωσε αυτοπεποίθηση,ανύψωση του ηθικού των ποδοσφαιριστών και κατάφερε έτσι μία μεγάλη πορεία στο κύπελλο Πρωταθλητριών φθάνοντας εως τον τελικό της διοργάνωσης όπου και έχασε απο τον Άγιαξ 2-0,έχοντας όμως αποκλείσει δυνατές ομάδες όπως η Έβερτον και ο Ερυθρός Αστέρας.
Στο πρωτάθλημα όμως δεν τα πήγε τόσο καλά,με τον Παναθηναϊκό να τερματίζει τρίτος πίσω απο την πρωταθλήτρια ΑΕΚ και τον δευτεραθλητή Πανιώνιο.
Ωστόσο την επόμενη χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα.
Αποχώρησε απο το Παναθηναίκό τον Σεπτέμβριο του 1974 όταν διαπιστώθηκε χάσμα μεταξύ προπονητή και ποδοσφαιριστών κατα το στάδιο της προετοιμασίας και ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος.
Ο Πούσκας το 1975-76 βρέθηκε στον πάγκο της Σαουδικής Αραβίας ενώ το 1977 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Κόλο-Κόλο του Σαντιάγκο στη Χιλή.

Το 1978 μετα την αποχώρηση του νταμπλούχου Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι,η διοίκσηη της ΑΕΚ ήθελε να φέρει κάποιον προπονητή που να διαθέτει κύρος αλλά να είναι και γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και έτσι επιλέχθηκε ο Φέρεντς Πούσκας.
Υπο την ηγεσία του η ΑΕΚ που διέθετε μεγάλη ποδοσφαιρική ποιότητα είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της και κινδύνευε να απωλέσει τον πρωταθληματικό τίτλο.
Όσο περνούσε ο καιρός επικρατούσε μία δυσφορία για τον προπονητή και απο μερίδα οπαδών,ενώ ο Πούσκας είχε χάσει απο αρκετό καιρό τον έλεγχο του ποδοσφαιρικού τμήματος με τους ποδοσφαιριστές να καταχρώνται την καλοσύνη του.
Στα μέσα Μαρτίου απομακρύνθηκε υπο το καθεστώς τρίμηνης άδειας και ανέλαβε ο βοηθός του Ανδρέας Σταματιάδης.
Aργότερα είχε ένα πέρασμα απο ομάδες της Παραγουάης της Βραζιλίας,αλλά βρέθηκε και στην Αυστραλία.
Το 1993 υπήρξε για βραχύβιο χρονικό διάστημα προπονητής και της εθνικής Ουγγαρίας.
O Πούσκας θεωρούσε ότι οι έλληνες ποδοσφαιριστές διαθέτουν ταλέντο αλλά και λάθος νοοτροπία.
Στην ΑΕΚ αλλά και γενικότερα στις κατα καιρούς ομάδες που προπονούσε,απαιτούσε συνεχή επιθετικότητα.
Ό,τι έκανε ο ίδιος στις προπονήσεις με την μπάλα,δεν ήταν εύκολο να το κάνουν οι ποδοσφαιριστές του.
Στον Παναθηναϊκό κέρδισε αρκετά στοιχήματα απο τους παίκτες του σε ασκήσεις ακριβείας με την μπάλα,ενώ οι τερματοφύλακες είχαν άσχημη εμπειρία απο τα αριστερά του σούτ.

Στη ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία πέτυχε 700 τέρματα:
-369 με τη Χόνβεντ την περίοδο 1947-1956
-242 με τη Ρεάλ την περίοδο 1958-66
-84 με την εθνική Ουγγαρίας
-5 με την εθνική Ισπανίας
Απεβίωσε το 2007.