Εντίνιο


Arnaldo Edi Lopes da Silva ”Edinho” – 2008/09

Ο έγχρωμος επιθετικός με καταγωγή από τη Γουινέα-Μπισσάου (πρώην πορτογαλική αποικία στην Αφρική) γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1982 στο Aveiro στην Πορτογαλία. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2000 και για διάστημα 8 ετών αποτέλεσε γυρολόγο των πορτογαλικών γηπέδων με παρουσία κατά σειρά στις Armada, Barreirense, Braga, Pacos Ferreira, Gil Vicente, Vitoria Setubal.Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου του 2008 η ΑΕΚ, που διεκδικεί εκείνη τη σεζόν το πρωτάθλημα, επιδιώκει να ενισχύσει την επιθετική της γραμμή και ο τότε τεχνικός της ομάδας Σέρα Φερέρ βλέπει στο πρόσωπο του Πορτογάλου μια πολύ καλή εναλλακτική λύση. Η ΑΕΚ έρχεται γρήγορα σε συμφωνία με τη Setubal για 6μηνο δανεισμό με option αγοράς του ποδοσφαιριστή και ο Εντίνιο αποκτά σχεδόν αμέσως ενεργό ρόλο στην ομάδα. Σε αυτούς τους 6 μήνες αναδεικνύεται σε πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των προπονητών του, αγωνίζεται σε αρκετά παιχνίδια παρά την παρουσία πληθώρας καλών επιθετικών στην ομάδα και καταφέρνει παρά το σχετικά μέτριο βιογραφικό του να εκτοπίσει από την 11αδα της Ένωσης τον Μοχάμεντ Καλόν που είχε αποκτηθεί στην ίδια μεταγραφική περίοδο. Στην ιστορία (με αρνητικό πρόσημο) θα μείνει η παρουσίαση του ποδοσφαιριστή από το επίσημο περιοδικό της ομάδας (το αλήστου μνήμης ΑΕΚ Empire) και η φωτογράφηση που τη συνοδεύει, με τις λέξεις να αδυνατούν να αποτυπώσουν τα συναισθήματα που γεννά στην τραυματισμένη ψυχή του συγγραφέα του παρόντος άρθρου η ανάμνηση του γεγονότος.

Με τη θέση του σέντερ φορ να είναι πιασμένη από το μεγάλο Νίκο Λυμπερόπουλο και τον ιδιαίτερα φορμαρισμένο εκείνη τη σεζόν Ίσμαελ Μπλάνκο, ο Εντίνιο καλύπτει κυρίως τη θέση στο δεξί άκρο της επίθεσης. Παίκτης με κύριο χαρακτηριστικό τα εντυπωσιακά σωματικά του προσόντα, αλτικός και σχετικά γρήγορος για το ύψος του, ο Πορτογάλος ταυτόχρονα δεν υστερεί σε τεχνική κατάρτιση και ικανότητα στο τελείωμα των φάσεων και βοηθά καίρια την Ένωση στο φίνις εκείνης της σεζόν, με γκολ που δίνουν βαθμούς και νίκες. Η κορύφωση της παρουσίας του στην ΑΕΚ βέβαια έρχεται αναμφισβήτητα με το (ωραίο) γκολ στην ιστορική εντός έδρας νίκη με 4-0 απέναντι στον Ολυμπιακό. Νίκη που χάρη στις διεθνούς καταξίωσης Επιστημονικές μεθόδους που έχουν πατενταριστεί από την ομάδα του Πειραιά δυστυχώς δεν έφερε παρά μόνο γόητρο στην Ένωση…

Ικανοποιημένη από την απόδοση του η ΑΕΚ προχώρησε στην αγορά του ποδοσφαιριστή Ατυχώς , η απόδοση του δεν κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα μέσα στη σεζόν που ακολούθησε. Οι μεταγραφές Τζιμπούρ και Σκόκο είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του χρόνου συμμετοχής του, ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και οι σαρωτικές αλλαγές προσώπων σε διοίκηση και τεχνικό τιμ της ομάδας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση (και) του Πορτογάλου. Μελανό σημείο της παρουσίας του στην ΑΕΚ η αδυναμία του να κοντρολάρει σε μια εύκολη φάση και να δώσει με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά τέλος στο παιχνίδι. Ήταν το 95ο λεπτό του Τελικού Κυπέλλου ΑΕΚ-Ολυμπιακός του 2009…

Σε συνολικά 51 συμμετοχές με τη φανέλα της Ένωσης ο Εντίνιο πέτυχε συνολικά 13 τέρματα. Δεν κατέκτησε κάποιο τρόπαιο (….)

Το καλοκαίρι του 2009 πωλείται έναντι ενός σεβαστού χρηματικού ποσού στη Μάλαγα. Δεν καταφέρνει να βρει θέση βασικού και μάλιστα το Δεκέμβρη του 2010 επιστρέφει στην Ελλάδα για 6 μήνες, για λογαριασμό του ΠΑΟΚ αυτή τη φορά. Σημαντικότερη στιγμή του με τους Θεσσαλονικείς το γκολ με το οποίο χάρισε τη νίκη στον ΠΑΟΚ στο εκτός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα. Επιστρέφει στη Μάλαγα και παραχωρείται δανεικός διαδοχικά σε Maritimo και Academica. Ακολουθεί η μεταγραφή στη Βraga. Το έτος 2014 τον βρίσκει στην Τουρκία όπου και αγωνίζεται με τα χρώματα της Kayserispor.

Έχει χριστεί 6 φορές διεθνής (3 τέρματα) με την Εθνική Ομάδα της Πορτογαλίας.