Κώστας Ελευθεράκης

Κώστας Ελευθεράκης – 1980/1981

Ο Κώστας Ελευθεράκης γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1950 στον Ταύρο της Αθήνας. Καταγόταν από εργατική οικογένεια. Οι γονείς του ονομάζονταν Γιώργος και Πηνελόπη και ο πατέρας του εργαζόταν στο Φωταέριο Αθηνών. Επίσης, είχε έναν ακόμα αδελφό το Νικόλα, που σκοτώθηκε σε νεαρή ηλικία.
Ξεκίνησε την καριέρα του από την ομάδα του Φωστήρα, στον οποίο υπέγραψε δελτίο σε ηλικία 12 ετών. Η αµοιβή για την υπογραφή του ήταν ένα µπουκάλι γάλα ΕΒΓΑ και ένα κοµµάτι µπακλαβά.
Το πρώτο επίσημο παιχνίδι που αγωνίστηκε με το Φωστήρα ήταν της περιόδου 1964-65 για το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής στο Περιστέρι εναντίον του Ατρομήτου. Αγωνίστηκε ως έξω δεξιά και πέτυχε δύο γκολ.
Λίγο αργότερα καλείται στην Εθνική Νέων από τον Λάκη Πετρόπουλο όπου καθιερώνεται στα χαφ, θέση που θα αγωνίζεται στο εξής. Στη διοργάνωση διαπρέπει και αναδεικνύεται καλύτερος παίκτης του τουρνουά.
Το 1967 καλείται στην Εθνική ανδρών, σε ηλικία μόλις 17 ετών. Αγωνίζεται παράλληλα και στις εθνικές ομάδες Νέων και Ελπίδων και λίγο αργότερα και στην Εθνική Ενόπλων, αφού παρουσιάστηκε ως εθελοντής για να τελειώσει πιο γρήγορα τη θητεία του.
Το “αέρινο” στυλ του, ο διασκελισμός και η ταχύτητα του καθώς και οι εντυπωσιακές ντρίμπλες του, του “χάρισαν” το προσωνύμιο “το Ελάφι”.
Το 1967 μεταγράφεται στον Παναθηναϊκό έπειτα από περιπέτειες, καθώς τον ήθελαν τόσο η ΑΕΚ αλλά και ο Ολυμπιακός. Με τους “πράσινους” θα αγωνιστεί για 12 χρόνια κατακτώντας 4 Πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα και συμμετέχοντας στον Τελικό του Γουέμπλεϊ. Ο σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο του το Μάιο του 1977, σε αγώνα εναντίον του Εθνικού Πειραιά, επηρέασε αρνητικά τη μετέπειτα απόδοσή του.
Το 1980 μετά από αντιδικία με την διοίκηση του ΠΑΟ, έφυγε από τους “πράσινους” πηγαίνοντας στην ΑΕΚ, όπου αγωνίστηκε για περίπου ένα χρόνο. Στη συνέχεια σταμάτησε το ποδόσφαιρο, αφού όμως πρόλαβε να αγωνισθεί για μια ακόμη χρονιά (1981-82) και στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, με τη φανέλλα του Φωστήρα.
Στην Α’ Εθνική είχε 331 συμμετοχές, 23 από τις οποίες με την φανέλλα της ΑΕΚ και πέτυχε 90 γκολ, τα 5 από τα οποία για λογαριασμό της Ένωσης. Με την κιτρινόμαυρη φανέλλα κατέγραψε και 3 συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδας.
Με την Εθνική ομάδα αγωνίστηκε για μια δεκαετία σε 35 ματς πετυχαίνοντας 5 γκολ.