Λουίς Έντερ

Éder Luiz Lima de Souza – 2010/2011

Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1987 στην πόλη Campinas της περιφέρειας του Σάο Πάολο κι έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στη Β’ Κατηγορία της Βραζιλίας με την Guarani. Ακουλούθησε η μεταγραφή του στην Tombense κι ένα μπαράζ δανεισμών σε Flamengo, Parana, Vila Nova.Ο Έντερ ήρθε στην Ελλάδα το 2009 για λογαριασμό του Αστέρα Τρίπολης. Στην Τρίπολη κατάφερε να πετύχει κάποια τέρματα και να αναδείξει το ταλέντο του, χωρίς πάντως να εντυπωσιάσει ιδιαίτερα. Η παρουσία του στους Αρκάδες κίνησε το ενδιαφέρον του τότε τεχνικού της ΑΕΚ Ντούσαν Μπάγιεβιτς, ενδιαφέρον που ήταν και το διαβατήριο για τη μεταγραφή του (υπό μορφή δανεισμού) στην Ένωση το καλοκαίρι του 2010.

Στην ΑΕΚ ήρθε ως αντικαταστατής του Γκουστάβο Μαντούκα που ωθήθηκε στην έξοδο στο αμέσως προηγούμενο διάστημα, με τον φιλικό προς τον τότε προπονητή Τύπο να αποθεώνει τον Μπάγιεβιτς κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το ’’ λαβράκι’’ που εντόπισε στην Τρίπολη. Με την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων βέβαια όλα αυτά έλαβαν τέλος καθώς ο Έντερ αποδείχτηκε η νιοστή τραγική μεταγραφική επιλογή του Σερβοέλληνα τεχνικού εκείνα τα χρόνια. Ελάχιστες ήταν οι συμμετοχές του στη βασική 11αδα της Ένωσης, με τον ποδοσφαιριστή να χρησιμοποιείται κυρίως ως αλλαγή στο αριστερό άκρο της επίθεσης και την παρουσία του στο γήπεδο να είναι παντελώς υποτονική και διεκπεραιωτική. Η λύση του συμβολαίου του στο τέλος εκείνης της σεζόν ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.

Σε συνολικά 16 συμμετοχές με τη φανέλα της ΑΕΚ ο Βραζιλιάνος πέτυχε μόλις 1 τέρμα. Ήταν εκ των συντελεστών (όχι βασικός) της κατάκτησης του Κυπέλλου του 2011.

Στη συνέχεια η καριέρα του ακολούθησε καθοδική πορεία, με τον ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται πλέον σε μικρές ομάδες της Βραζιλίας (Criciuma, Nacional-MG, Boa EC).