Πέτρος Καραβίτης

Πέτρος Καραβίτης – (Ιανουάριος 1981/1982)

Γεννημένος στις 11 Μαρτίου 1952 στο Χαϊδάρι, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον τοπικό Α.Ο. Χαϊδαρίου απ’ όπου το 1968 πηγαίνει στους εφήβους του Ολυμπιακού έναντι 30 χιλιάδων δραχμών.
Στην ομάδα του Πειραιά θα προωθηθεί τον Δεκέμβρη του 1970 στην πρώτη ομάδα από τον Λάκη Πετρόπουλο και θα καθιερωθεί ως αριστερός εξτρέμ στην αρχή και αριστερός μπακ-χαφ στη συνέχεια για να καταλήξει στη δύση της καριέρας του να αγωνιστεί σαν λίμπερο και αμυντικός μέσος.
Ο Καραβίτης ήταν η επιτομή του όρου “ένας παίκτης για όλες τις δουλειές”. Ένα χρήσιμο, πολύτιμο «γρανάζι» στη μηχανή των ομάδων που αγωνίστηκε αλλά παράλληλα και ένας “παίκτης χωρίς θέση”. Σημαντικό στοιχείο που τον βοήθησε συχνά να χριστεί σκόρερ η ικανότητα του στις εκτελέσεις φάουλ και πέναλτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 31 πέναλτις που εκτέλεσε στην καριέρα του, αστόχησε μόνο σε τρία.
Μετά από μια επιτυχημένη καριέρα και αρκετούς τίτλους με τους ερυθρόλευκους πέφτει και αυτός θύμα της αχαριστίας που πολλές φορές κάποιοι μεγάλοι σύλλογοι επιδεικνύουν απέναντι σε στελέχη τους όταν αυτά πλησιάζουν στο τέλος της καριέρας τους.
Τον Δεκέμβριο του 1980 ο Σταύρος Νταϊφάς απαξιεί να ασχοληθεί με τον Καραβίτη και αυτός μένει ελεύθερος και χολωμένος. Πρόσφορη “νέα στέγη” γι’ αυτόν η ΑΕΚ όπου η “εποχή Μπάρλου” βρίσκεται πια στη δύση της και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για το πέρασμα των μετοχών στον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Ο Πέτρος Καραβίτης θα αποτελέσει ουσιαστικά την τελευταία “μεγάλη” μεταγραφή του Λουκά Μπάρλου πριν αυτός αποχωρήσει από την ηγεσία της ομάδας.
Στο διάστημα που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ είχε 27 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα με 6 γκολ και 2 συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδας.
Πέντε αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της σαιζόν 1981-82, στις 25 Απριλίου 1982 η ΑΕΚ αντιμετωπίζει στις Σέρρες τον τοπικό Πανσερραϊκό και γνωρίζει την ήττα με 2-0. Ο διαιτητής Φιλιππίδης αποβάλλει άδικα τους Ράντονιτς και Καραβίτη. Η τιμωρία που επιβάλλεται στον Πέτρο Καραβίτη είναι αποκλεισμός 19 αγωνιστικών και όπως ήταν φυσικό σηματοδοτεί την αποχώρηση του από την ΑΕΚ καθώς η προχωρημένη ηλικία του και η απώλεια του μισού επόμενου πρωταθλήματος λόγω της τιμωρίας δεν άφηναν περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία. Το καλοκαίρι του 1982 έφυγε από την ΑΕΚ για την Προοδευτική και λίγο αργότερα συνεργάστηκε με τον Α.Ο. Χαϊδαρίου σαν παίκτης – προπονητής, οριοθετώντας στην ουσία την λήξη της ποδοσφαιρικής του καριέρας.
Έχει 10 συμμετοχές στην Εθνική Ανδρών με την οποία έχει πετύχει 3 γκολ.
Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με την προπονητική παραμένοντας όμως σε χαμηλές κατηγορίες ενώ ασχολήθηκε και με την πολιτική ως υποψήφιος στην Β’ Αθήνας με το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ και αργότερα σε επίπεδο Περιφέρειας με τον συνδυασμό του Γ. Πατούλη. Πρόσφατα ασχολήθηκε με την διοίκηση του Α.Ο. Χαϊδαρίου ως επικεφαλής ομάδας επενδυτών.
Τα ερυθρόλευκα φίλαθλα αισθήματα που ο ίδιος έχει δημόσια παραδεχθεί ότι διαθέτει ίσως ήταν αυτά που δεν τον άφησαν ποτέ να δεθεί με την ΑΕΚ και τους οπαδούς της όπως επανειλημμένα έχει συμβεί με παίκτες – “σημαίες” άλλων ανταγωνιστικών ομάδων που πέρασαν από την Ένωση.
Μοναδική ανάμνηση των Ενωσιτών από τον Καραβίτη μετά το τέλος της καριέρας του, η αμφιλεγόμενη μεσολάβηση του τον Μάρτιο του 2012 στην ακόμη πιο αμφιλεγόμενη προσπάθεια εμπλοκής του επιχειρηματία Γιάννη Μπεθάνη στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ ΑΕΚ.