Ταμαντανί Ενσαλίβα

Tamandani Wazayo Phillip “Tam” Nsaliwa – 2007/2010

Γεννημένος στο Lilongwe του Malawi στις 28 Ιανουαρίου 1982, ο διεθνής με Καναδική υπηκοότητα αμυντικός μέσος, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Γερμάνια όπου και αγωνίστηκε σε Νυρεμβέργη, Σααρμπρύνκεν και Ρένγκενσμπουργκ, προτού κατηφορίσει στην Ελλάδα το 2006 για λογαριασμό του Πανιωνίου. Πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις με την ομάδα της Νέας Σμύρνης, αποτελεί ίσως τον παίκτη-αποκάλυψη του πρωταθλήματος και είναι καθοριστικός στην πολύ καλή πορεία του Πανιωνίου εκείνη τη σεζόν. Σκοράρει μάλιστα κατά της ΑΕΚ. Μετά από ένα μίνι μεταγραφικό σήριαλ ανάμεσα στις μεγάλες ελληνικές ομάδες που θέλουν να κάνουν δικό τους τον ποδοσφαιριστή, η ΑΕΚ η όποια εγκαίρως είχε καλύψει τη ρήτρα εξαγοράς του καταφέρνει τελικά και αποκτά τον Ενσαλίβα το καλοκαίρι του 2007.Ο Καναδός δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που δημιούργησε η μεταγραφή του στην ΑΕΚ, σε μια περίοδο που ακόμα και οι λογικοφανείς μεταγραφικές κινήσεις της Ένωσης έπεφταν συνήθως στο κενό. Συνθέτει ένα προβληματικό δίδυμο στον άξονα με τον χτυπημένο από συνεχείς τραυματισμούς Άκη Ζήκο και παίζει περισσότερο λόγω της έλλειψης ικανού αντικαταστατή στα χαφ και λιγότερο επειδή ενθουσιάζει με την απόδοση του. Η εικόνα του στο γήπεδο είναι αυτή ενός ποδοσφαιριστή χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές αρετές και συμμέτοχη στην ανάπτυξη (τομείς στους οποίους είχε δείξει καλύτερα πράγματα στον Πανιώνιο), με μόνο ίσως προσόν το ακατάπαυστο τρέξιμο για να καλύψει τους χώρους, πράγμα που έκανε με τρόπο που πρόδιδε προβληματική τακτική παιδεία. Η επομένη σεζόν υπήρξε ακόμα χειρότερη, με τον Καναδό να παραγκωνίζεται αρχικά από το Γιώργο Δώνη και να παίρνει τελικά παραπάνω χρόνο συμμετοχής από το διάδοχο του στην τεχνική ηγεσία Ντούσαν Μπάγιεβιτς, χρόνο που δεν κατάφερε να αξιοποιήσει προκειμένου να βελτιώσει το status του στην ομάδα. Έτσι, στην 3η σεζόν του στην ΑΕΚ χάνει την εμπιστοσύνη και του Σερβοέλληνα τεχνικού με τον όποιο έχει και κακές (όπως η πλειονότητα των τότε ποδοσφαιριστών της Ένωσης άλλωστε) διαπροσωπικές σχέσεις και αγωνίζεται ελάχιστα. Αφήνει την ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2010.

Σε συνολικά 71 συμμετοχές με τη φανέλα της Ένωσης ο Ταμαντανί Ενσαλίβα πέτυχε και 2 τέρματα, ένα εκ των οποίων στο εκτός έδρας παιχνίδι απέναντι στη Μλάντα Μπόλεσλαβ χάρισε τη νίκη-πρόκριση στους ‘’32’’ του Europa League σε μια ΑΕΚ που ήταν άθλια στην Ευρώπη εκείνη τη χρονιά.

Η πορεία του Καναδού στη συνέχεια ήταν καθοδική και περιλαμβάνει ομάδες όπως η Λίλεστρομ (Νορβηγία), Έσμπιεργκ (Δανία), Πονφεραντίνα (Ισπανία) και Μπούκασπορ (Τουρκία). Είχε κι ένα πέρασμα από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από την Καβάλα τη σεζόν 2012/2013 και μάλιστα σκόραρε και 1 γκολ στη νίκη-πρόκριση της ομάδας του απέναντι στην ΑΕΚ για το θεσμό του Κυπέλλου, σ’ένα ματς που σημαδεύτηκε από το Λυκόφως του Παναγιώτη Λαγού με τη φανέλα της Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταμαντανί παράλληλα με το ποδόσφαιρο διατηρεί και μια 2η καριέρα, αυτή του rapper. Δεν έχει χάσει την επαφή του με την ΑΕΚ και κατά καιρούς σε διάφορες δηλώσεις του σχολιάζει τα τεκταινόμενα στην ομάδα και δίνει κουράγιο και συμβουλές στους φιλάθλους της, στους οποίους γενικά είναι συμπαθής ως φυσιογνωμία.