Χουάν Κάλα

Juan Torres Ruiz ”Cala” – 2011/2012

Ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1989 και αποτελεί προϊόν των ποδοσφαιρικών ακαδημιών της Σεβίλλης. Αγωνίστηκε για χρόνια στις μικρές ομάδες των Ανδαλουσιανών, χωρίς πάντως να καταφέρει να καθιερωθεί στην 1η ομάδα. Τη σεζόν 2010/2011 παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στην Καρταγένα και κάπου εδώ συναντήθηκαν οι δρόμοι του με ΑΕΚ. Η ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2011 προσπαθεί να ενισχύσει το ράστερ της με έναν κεντρικό αμυντικό και ο Καλά προκρίνεται από τον τότε τεχνικό της Ένωσης Μανόλο Χιμένεθ ως η καλύτερη διαθέσιμη λύση για την κάλυψη της θέσης. Οι διασυνδέσεις του Χιμένεθ (ο οποίος αποτελεί σημαία της Σεβίλλης και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο και τους ανθρώπους της ομάδας) φέρνουν την παραχώρηση με τη μορφή δανεισμού του ποδοσφαιριστή στην Ένωση, σε μια από τις πιο επιτυχημένες μεταγραφικές επιλογές των τελευταίων ετών για την ΑΕΚ. Ο πάμφθηνος και άσημος Κάλα έχει πολύ καλή παρουσία και ακολουθώντας μάλιστα την άτυπη παράδοση που θέλει αρκετούς ξένους ποδοσφαιριστές που δεν ξέρουν τι σημαίνει ΑΕΚ, δεν ξέρουν την ιστορία της ΑΕΚ και δεν είναι ΑΕΚ να δένονται τελικά με την ομάδα περισσότερο από τους Νεοέλληνες συναδέλφους τους που διακρίνονται συνήθως μόνο για την προσήλωση τους στο γνωστό τρίπτυχο ‘’μαλλί, γυαλί και παντελόνι Lee’’. Τέλος πάντων…

Στην ΑΕΚ ο Κάλα διακρίνεται για την προσήλωση του στα αμυντικά του καθήκοντα, την ικανότητα του στο ψηλό παιχνίδι. το πάθος, το δυναμισμό και το χαρακτήρα που βγάζει μέσα στο γήπεδο και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους διασωθέντες για την Ένωση εκείνη την τραγική σεζόν. Κερδίζει και ο ίδιος από τη συνεργασία καθώς η Σεβίλλη ενθουσιάζεται με τα κατορθώματα του στην Αθήνα και τον καλεί εσπευσμένα τον Ιανουάριο του 2012 πίσω στην Ανδαλουσία για να του δώσει επιτέλους την ευκαιρία να αγωνιστεί με την 1η ομάδα, με τη ΑΕΚ να αρκείται σ’ ένα …χαρτζιλίκι της τάξης των 60 χιλ. ευρώ ως αποζημίωση για τον πρόωρο τερματισμό του δανεισμού.

Σε αυτούς τους 6 μήνες ο Κάλα κατέγραψε συνολικά 21 συμμετοχές με τη φανέλα της Ένωσης. Πέτυχε και 1 γκολ.

Ο Καλα παρέμεινε στη Σεβίλλη για 1μιση ακόμα χρόνο, αγωνιζόμενος συχνά ως βασικός. Τον Φεβρουάριο του 2014 μετακόμισε στην Premier League για λογαριασμό της Κάρντιφ με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο 2,5 ετών, το οποίο όμως δεν έμελλε να ολοκληρωθεί καθώς λύθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους με “μουρμούρες” από τον παίκτη για παραγκωνισμό του και προπονήσεις με τα τμήματα των ακαδημιών. Ακολούθως επέστρεψε στην Ισπανία και μετά από ένα εξάμηνο παραμονής στην Γρανάδα, υπέγραψε το καλοκαίρι του 2015 με την ομάδα της Χετάφε. Το 2018 μετά από μια σύντομη “περιπέτεια” στην Κίνα και την Χέναν Τζιανγέ επιστρέφει στην Ισπανία και αγωνίζεται με τις Λας Πάλμας και Κάντιθ.

Δεν ξέχασε ποτέ την ΑΕΚ και τον κόσμο της και αναφέρεται συχνά στο πέρασμα του από την ομάδα σε Τύπο και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αποχώρηση του και μετά, ο Ισπανός συμμετέχει σχεδόν σε κάθε μεταγραφική περίοδο σε σενάρια που αφορούν την άμεση επιστροφή του στην Ένωση.