Μιχάλης Κασάπης

Μιχάλης Κασάπης – (1993/2004)

Ένας από τους καλύτερους αριστερούς μπακ στην ιστορία, όχι μόνο της ΑΕΚ, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα και ο κατά τεκμήριο καλύτερος αριστερός μπακ-χαφ στη σύγχρονη ιστορία της “Ένωσης”.
Γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου του 1971 και στην ΑΕΚ μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 1993 από την ομάδα του Λεβαδειακού (με την οποία είχε ήδη καταφέρει να γίνει αρχηγός στην εθνική ομάδα των ελπίδων).
Την πρώτη του χρονιά στην ΑΕΚ, έπαιξε ως αριστερός χαφ (αποτελώντας μάλιστα τον μοναδικό νεαρό ποδοσφαιριστή εκείνη την εποχή που ο Μπάγεβιτς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει “με το καλημέρα” στην βασική ενδεκάδα) και την αμέσως επόμενη σεζόν μετακινήθηκε σε θέση αριστερού μπακ-χαφ, όπου και καθιερώθηκε στο υπόλοιπο της καριέρας του. Ταχύτητα, αντοχή, ψυχωμένο παιχνίδι, καλές σέντρες και “γεμίσματα” και εξαιρετική ισορροπία σε αμυντικά και επιθετικά καθήκοντα, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του. Αποτέλεσε επί σειρά ετών καταπληκτικό αγωνίστικο “δίδυμο” στην αριστερή πτέρυγα της ομάδας με τον Τόνι Σαβέβσκι. Έκανε τεράστια καριέρα τόσο στην ΑΕΚ (243 συμμετοχες/7 γκολ στο πρωτάθλημα), όσο και στην εθνική ανδρών (37 συμμετοχές) και ήταν μονίμως βασικός ποδοσφαιριστής της “‘Ενωσης”. Συνολικά στην “Ένωση” είχε 362 επίσημα παιχνίδια με 11 γκολ.
Άσχημη παρένθεση στην καριέρα του η εξοντωτική του (πάντως) τιμωρία (με 24 αγωνιστικές) κατά την περίοδο 1999/2000, όταν στο ματς ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-2 στη Ν. Φιλαδέλφεια στις 15/11/1999 επιτέθηκε στον διαιτητή της συνάντησης Δημητρόπουλο, σε ένα ματς που η ΑΕΚ είχε τεράστια παράπονα από την διαιτησία. Μετά από αυτά τα γεγονότα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τελικά το 2001 πείστηκε από τον τότε ομοσπονδιακό προπονητή Ότο Ρεχάγκελ να επιστρέψει στην εθνική ομάδα.
Σημαντικό γκολ της καριέρας του, το όμορφο γκολ σε ματς κυπέλλου της περιόδου 1996-1997 με τον Ολυμπιακό στη Ν.Φιλαδέλφεια (νίκη της ΑΕΚ με 2-1 https://www.youtube.com/watch?v=T09e…tailpage#t=139), σε μια χρονιά που η ΑΕΚ κατέκτησε και το τρόπαιο. Πολύ όμορφο επίσης γκολ, ένα εκληκτικό φάουλ σε ματς πρωταθλήματος εναντίον του Εθνικού στο Καραισκάκη το 1998 (νίκη της ΑΕΚ με 1-4).
Μεγαλύτερη στιγμή της πλούσιας καριέρας του Μιχάλη Κασάπη, η κλήση του (από τον Γιόχαν Κρόιφ) στη μικτή κόσμου στις 7/11/1995 στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης, όταν σε αναμέτρηση για φιλανθρωπικούς σκοπούς βρέθηκε με συμπαίκτες κι αντιπάλους όπως ο Μαραντόνα, ο Ρομάριο, ο Στόιτσκοφ, ο Θουμπιθαρέτα κι ο Φονσέκα.
Ο Μιχάλης Κασάπης είναι μέχρι σήμερα ο πρώτος σε συμμετοχές ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ σε ευρωπαικά παιχνίδια (64 αγώνες).
Ως μέλος της ΑΕΚ (στην οποία έκλεισε και την ποδοσφαιρική του καριέρα το καλοκαίρι του 2004, κι ενώ κατά καιρούς διετέλεσε και αρχηγός της) κατέκτησε 1 πρωτάθλημα (1994), 4 κύπελλα (1996,1997,2000,2002) και 1 Super Cup (1996) και αγαπήθηκε πάρα πολύ από τον κόσμο της ομάδας για την προσφορά του, τον χαρακτήρα του και τις κατά καιρούς ηγετικές του πρωτοβουλίες.
Αφού πρώτα ασχολήθηκε κάποια χρόνια με την προπονητική, το καλοκαίρι του 2013 o Mιχάλης Κασάπης επέστρεψε στην οικογένεια της ΑΕΚ σε ρόλο scout, με αρμοδιότητα την “ακτινογραφία” των προσεχών αντιπάλων της ομάδας.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=sfZksXIqKvk