Τάκης Καραγκιοζόπουλος

Δημήτρης (Τάκης) Καραγκιοζόπουλος – (1981/1993)

Ήταν 7 Μαίου του 1989 όταν η ΑΕΚ έδινε ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της ιστορίας της, απέναντι στον Ολυμπιακό -εκτός έδρας- στο ΟΑΚΑ, για την προτελευταία αγωνιστική της σεζόν 1988-1989. Η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία με νίκη (την βόλευε πάντως αρκετά και η ισοπαλία) να κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά από 10 “πέτρινα” χρόνια. Από την άλλη μεριά ο Ολυμπιακός (του τεράστιου μπάτζετ) θεωρούνταν από πάρα πολλούς το φαβορί του παιχνιδιού (παρότι ήθελε μόνο νίκη), αφού βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση, είχε πολύ καλό ρόστερ κι έπαιζε εντός έδρας. Ο Ολυμπιακός μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, πιέζει πολύ την ΑΕΚ και χάνει αρκετές ευκαιρίες. Όσο περνάει ο χρόνος η πίεση των “ερυθρόλευκων” αυξάνεται, αλλά η εστία του Σπύρου Οικονομόπουλου δεν παραβιάζεται. Φτάνουμε στο 83′ όταν σε μια αντεπίθεση της ΑΕΚ ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος (που έχει περάσει στον αγώνα ως αλλαγή) παίζει 2 φορές το “1-2” με τον Μίροσλαβ Οκόνσκι, φτάνοντας από την περιοχή της ΑΕΚ στην περιοχή του ΟΣΦΠ. Τελικά ντριμπλάρει τον Αλεξίου, πλασάρει με το αριστερό τον Ταληκριάδη και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και όλο τον κόσμο της ΑΕΚ στον “7ο ουρανό”. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα γκολ στην ιστορία της ΑΕΚ (τελικό σκορ 0-1 για τους “κιτρινόμαυρους” και το πρωτάθλημα στην “Ένωση”). Ποτέ άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ δεν έχει συνδεθεί τόσο πολύ με την επίτευξη ενός συγκεκριμένου τέρματος. Ανεξάρτητα από την υπόλοιπη καριέρα του στην ομάδα ο Καραγκιοζόπουλος είναι ένας από τους πλέον αγαπητούς παίκτες όλων των εποχών στους φίλους της ΑΕΚ, μόνο και μόνο χάρη σε αυτό το “χρυσό” γκολ.
Ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1961 και μεταγράφηκε στην ΑΕΚ το 1981 από την Βέροια, ως επιθετικός. Δυό χρόνια αργότερα ο Ζλάτκο Τσαικόφσκι, μετά από έναν τραυματισμό του Πέτρου Ραβούση, τον γυρίζει στο κέντρο της άμυνας όπου τελικά καθιερώθηκε (ως στόπερ ή ως λίμπερο). Κάποιες φορές έπαιζε και στον χώρο του κέντρου αλλά σε γενικές γραμμές αγωνίστηκε κυρίως στο κέντρο της άμυνας (ως παρτενέρ του Στέλιου Μανωλά). Ήταν ποδοσφαιριστής που διακρινόταν για την εξυπνάδα του, την ψυχραιμία στο παιχνίδι του, την πολύ καλή του τεχνική για αμυντικό παίκτη (σίγουρα τον βοήθησε το γεγονός ότι ξεκίνησε ως επιθετικός), ενώ ήταν και σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις πέναλτυ. Δεν ανήκε ποτέ στους “σταρ” της ΑΕΚ, αλλά ήταν ένα πολύ χρήσιμο “εργαλείο” για την ομάδα επί δώδεκα ολόκληρα χρόνια, ενώ διετέλεσε κατά καιρούς κι εκ των αρχηγών της. Συνολικά είχε με την ομάδα 231 συμμετοχές και 19 γκολ για το πρωτάθλημα, ενώ μεγάλη εμφάνιση -παρά την ήττα- είχε κάνει στο ματς Ίντερ-ΑΕΚ 2-0 τον Σεπτέμβριο του 1986 (για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ). Με την φανέλλα της ΑΕΚ κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (1989,1992,1993), 1 κύπελλο (1983), 1 Super Cup (1989) κι 1 League Cup (1990).
Το 1993 αποχώρησε απο την ΑΕΚ και μεταγράφηκε στον Απόλλωνα Αθηνών όπου έκλεισε την καριέρα του. Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε αρχικά με την προπονητική (ήταν μάλιστα για την περίοδο 1998-1999 βοηθός προπονητή του Στεπάνοβιτς και για λίγο υπηρεσιακός πρώτος προπονητής της ΑΕΚ, ενώ αντικατέστησε προσωρινά για λίγες μέρες και τον Τουμπάκοβιτς κατά την περίοδο 1999-2000) και στην συνέχεια ασχολήθηκε με τον τομέα που έχει σπουδάσει (είναι καθηγητής φυσικής αγωγής). Ταυτόχρονα εξακολουθεί να ασχολείται με την προπονητική (πλέον σε ερασιτεχνικό επίπεδο). Όλα αυτά τα χρόνια (μετά την λήξη της καριέρας του και μέχρι σήμερα), έχει και πολύ ενεργό συμμετοχή στον σύλλογο παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=yWWR…yer_detailpagehttps://www.youtube.com/watch?v=UV5O…layer_embedded