Περίοδος 2016-2017

Πρόεδρος: Ευάγγελος Ασλανίδης 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Τιμούρ Κετσπάγια (Temur Ketsbaia) από 5/6/2016 μέχρι 18/10/2016 – Ζοσέ Μοράϊς (José Manuel Ferreira de Morais) από 19/10/2016 μέχρι 18/1/2017- Μανόλο Χιμένεθ (Manuel Jiménez Jiménez) από 19/1/2017 – 1η Σεζόν

Τερματοφύλακες: Βασίλης Μπάρκας – Γιάννης Ανέστης – Ηλίας Βούρας – Γιάννης Παπαδόπουλος

Αμυντικοί: Μιχάλης Μπακάκης – Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι – Βινίσιους Φρέϊτας – Τζολεόν Λέσκοτ – Βασίλης Λαμπρόπουλος – Δημήτρης Κολοβέτσιος – Γιώργος Γιαννούτσος – Ροντρίγκο Γκάλο – Ντίντακ Βιλά – Όγκνεν Βράνιες – Χουάν Ντίαζ – Άνταμ Τζανετόπουλος – Κωνσταντίνος Μανωλάς

Μέσοι: Αντρές Σιμόες – Αστρίτ Αϊντάρεβιτς – Πέτρος Μάνταλος – Ντάρκο Ζόριτς – Κώστας Γαλανόπουλος – Γιάκομπ Γιόχανσον – Ηλίας Τσέλιος – Τάσος Μπακασέτας

Επιθετικοί: Τόμας Πέκχαρτ – Σέρχιο Αραούχο – Ρόναλντ Βάργκας – Χρήστος Αραβίδης – Ούγκο Αλμέϊδα – Πατίτο Ροντρίγκεζ – Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος – Βαγγέλης Πλατέλλας – Δημήτρης Μελικιώτης

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

 

 


 


Η σεζόν 2016-17 ξεκίνησε, τόσο για την ΑΕΚ όσο και για το Ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα, με όλα τα «στραβά κι ανάποδα» που μάθαμε πια να θεωρούμε «συνηθισμένα» τα τελευταία χρόνια.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ, μένοντας πιστή στις συνήθειες και τακτικές των τελευταίων ετών, προχώρησε σε ακόμη μια πολυπληθή αλλαγή του έμψυχου δυναμικού της ομάδας και – … βέβαια- στην «παραδοσιακή» αλλαγή προπονητικού τιμ. Πλήθος παικτών αποχώρησαν κι άλλοι τόσοι προστέθηκαν στο ρόστερ της Ένωσης με αμφιλεγόμενα κυρίως κριτήρια και περιορισμένες προσδοκίες. Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Ούγκο Αλμέϊδα, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι και Τάσος Μπακασέτας αντιμετωπίστηκαν με επιφυλάξεις από τον κόσμο για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, άσχετα αν στην πορεία αποδείχθηκαν χρήσιμοι και προσέφεραν πολλά. Μοναδική χαραμάδα ενθουσιασμού στο άκουσμα του ονόματος του Τζολεόν Λέσκοτ την «τελευταία ώρα» των καλοκαιρινών μεταγραφών στις 29 Αυγούστου 2016. Ο διεθνής Άγγλος στόπερ, με αξιοπρόσεκτη θητεία στην Πρέμιερ Λιγκ, κάνει τους Ενωσίτες να αναθαρρήσουν πιστεύοντας ότι κάτι καλό θα προκύψει για το κλαμπ. Πολύ σύντομα θα αποδειχθεί «άνθρακες ο θησαυρός» και ο Άγγλος θα διανύσει ένα διάστημα δυόμιση μηνών μεταξύ τραυματισμών και απροθυμίας μέχρι να αποχαιρετήσει την ΑΕΚ και την Ελλάδα στις 14 Νοεμβρίου 2016.

Ο Γκουστάβο Πογέτ είχε ήδη διωχθεί από το τέλος της προηγούμενης σεζόν και οι υπηρεσιακοί Στέλιος Μανωλάς και Νίκος Παναγιωτάρας παρέδωσαν την τεχνική ηγεσία στις 5 Ιουνίου 2016 σε έναν παλιό γνώριμο και αγαπημένο της Κιτρινόμαυρης εξέδρας. Ο Τιμούρ Κετσπάγια, πρόσωπο συνδεδεμένο με τις ομορφότερες αναμνήσεις των Ενωσιτών από το πρόσφατο παρελθόν όταν αγωνιζόταν με την Κιτρινόμαυρη φανέλα, έφτασε στην Αθήνα για να καθίσει στον πάγκο της ΑΕΚ. Έχοντας πια εγκαταλείψει την ενεργό δράση και έχοντας μια προπονητική καριέρα με σκαμπανεβάσματα κυρίως στην Κύπρο, στην Εθνική Γεωργίας και ένα καταστροφικό για τον ίδιο πέρασμα από τον Ολυμπιακό, παρουσιάστηκε από την επίσημη ΑΕΚ ως η προπονητική «Ιθάκη» που αναζητούσε το κλαμπ. Τα «μηνύματα» από την προετοιμασία της ομάδας στο Κίελτσε δεν ήταν και τα πλέον ενθαρρυντικά με κάποιες «μουρμούρες» να ακούγονται περισσότερο για τον χαρακτήρα και την ψυχολογία του Γεωργιανού. Στον αγωνιστικό τομέα, η ομάδα έδειχνε στα φιλικά «σφιγμένη» αλλά με οριακά θετικά αποτελέσματα και εμφανίσεις και άπαντες αδημονούσαν για το επίσημο ξεκίνημα της αγωνιστικής σεζόν.

Αυτό το ξεκίνημα αποδείχθηκε περιπετειώδες και προβληματικό. Η κόντρα μεταξύ της Superleague, της ΕΠΟ και του Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή με πολλές και ποικίλες αιτίες, εμφανείς αλλά και κάπως πιο «υπόγειες», οδηγείται στα άκρα από όλους τους εμπλεκόμενους. Το «παιχνίδι εξουσίας» και ο ανταγωνισμός για το «πάνω χέρι» στο Ελληνικό ποδόσφαιρο περνάει μέσα από ίντριγκες, εκβιασμούς, συμμαχίες με Ευρωπαϊκές Αρχές, αξιωματούχους  και παράγοντες και οδηγεί στην αναβολή της έναρξης του Πρωταθλήματος που είχε προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου 2016.

Η οικονομική ζημιά και η απώλεια εσόδων από τα κλειστά γήπεδα και την έλλειψη αγωνιστικής δράσης, οι πιέσεις των τηλεοπτικών συμβολαίων και ο διαχρονικός υπολογισμός του «πολιτικού κόστους» επιβάλλουν τελικά σε όλους το … «νέρωμα του κρασιού» και το Πρωτάθλημα ξεκινά στις 10 Σεπτεμβρίου με την διεξαγωγή της 3ης αγωνιστικής ενώ οι δύο πρώτες παραπέμπονται να διεξαχθούν ως εμβόλιμες στο μέλλον.

Η ΑΕΚ μπαίνει στον «μαραθώνιο» του Πρωταθλήματος με εύκολες νίκες απέναντι όμως σε αδύναμους αντιπάλους ενώ στη συνέχεια η κατάσταση δυσκολεύει με την εντός έδρας λευκή ισοπαλία με τον Ηρακλή και γίνεται «τοξική» για τον Κετσπάγια μετά τη βαριά ήττα με 3-0 στο Φάληρο από τον Ολυμπιακό. Εκεί, η μεν Διοίκηση «ανακαλύπτει» πως ο Τιμούρ «δεν διαχειρίζεται σωστά το ρόστερ της ομάδας», οι δε οπαδοί της ΑΕΚ συνειδητοποιούν ότι οι μεγάλες στιγμές που έχει χαρίσει σαν παίκτης κάποιος στην ομάδα δεν εγγυώνται απαραίτητα και την επιτυχημένη πορεία του ως προπονητή. Μοναδική «προίκα» του Γεωργιανού από την συνεργασία με την ΑΕΚ η … γνώση που απέκτησε για το διεθνές ποδόσφαιρο μετά την στιχομυθία με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ, Δημήτρη Μελισσανίδη, που διέρρευσε σχετικά με τον παίκτη – αδυναμία του τελευταίου, Πατίτο Ροντρίγκες :

– Ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, Κετσπάγια ?

– Ποιος, Πρόεδρε ?

– Ο Πατίτο, Κετσπάγια, ο Πατίτο !!!

  Το «διαζύγιο» εκδίδεται με συνοπτικές διαδικασίες και ο Κετσπάγια φεύγει χολωμένος και με το συναίσθημα του αδικημένου. Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του εξαπολύει «καρφιά» κατά πάντων. Μιλάει για έλλειψη οικονομικής ενίσχυσης της ομάδας, για προβληματική επικοινωνία με την Διοίκηση και για παράλογες απαιτήσεις ΠΑΕ και κόσμου αναλογικά με τις συνθήκες και τα δεδομένα. Κάποιους μήνες αργότερα σε συνέντευξη του στην Κύπρο θα καυτηριάσει και την σχέση ΠΑΕ – δημοσιογράφων καταλογίζοντας στους τελευταίους ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Διοίκησης αποκρύπτοντας την αλήθεια με την χαρακτηριστική ατάκα «τους ταΐζουν ένα σουβλάκι και γράφουν ότι θέλουν».

Μετά την αποπομπή του Κετσπάγια στη ζωή της ΑΕΚ μπαίνει ο 51χρονος Πορτογάλος Ζοσέ Μοράϊς. Κορυφαίο credit της καριέρας του ότι υπήρξε βοηθός του Ζοσέ Μουρίνιο, γεγονός που δεν δείχνει να ενθουσιάζει ιδιαίτερα τους φίλους της Ένωσης.

Θα καθοδηγήσει την ΑΕΚ σε 11 ματς Πρωταθλήματος και θα «καταφέρει» να αποσπάσει μόνο 2 νίκες απέναντι σε Πλατανιά και Λεβαδειακό. Το υπόλοιπο … παλμαρέ περιλαμβάνει ότι χειρότερο και πιο εφιαλτικό μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους. Εντός έδρας ισοπαλίες με Πανιώνιο, Ατρόμητο, Γιάννενα, Παναιτωλικό, ισοπαλίες στο Κύπελλο με Αναγέννηση Καρδίτσας και Λαμία, ήττες από ΠΑΟΚ, Αστέρα Τρίπολης και Παναιτωλικό. Αυτή η τελευταία ήττα στο Αγρίνιο με 3-2 στις 18 Ιανουαρίου 2017 ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι. Μετά το «διαζύγιο» της ΑΕΚ με τις νίκες ακολουθεί μοιραία και το «διαζύγιο» του Ζοσέ Μοράϊς με την τεχνική ηγεσία της ομάδας μετά από μόλις 3 μήνες παρουσίας του στον πάγκο. Ο ίδιος αποχωρεί αξιοπρεπώς επικαλούμενος έλλειψη τύχης, την οποία και εύχεται στον αντικαταστάτη του και γενικότερα στο κλαμπ.

Στο μεσοδιάστημα της παρουσίας του Πορτογάλου στην Ένωση, εκεί κάπου στις αρχές Νοεμβρίου του 2016, μια ακόμη διακοπή του Πρωταθλήματος και αναβολή της 11ης αγωνιστικής έρχεται να κλονίσει κι άλλο την ήδη «τραυματισμένη» εικόνα της διοργάνωσης. Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, «άγνωστοι» επιτίθενται και καίνε ολοσχερώς το σπίτι του Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και Αρχιδιαιτητή Γιώργου Μπίκα στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Δύο επίσης «άγνωστα» πρόσωπα εκτοξεύουν ευθείες απειλές κατά πρόσωπο στο μέλος της ΚΕΔ Γιώργο Τσαχειλίδη έξω από την πόρτα του σπιτιού του. Μόλις τρεις μέρες νωρίτερα ο Γιώργος Βασιλειάδης έχει αντικαταστήσει τον Σταύρο Κοντονή στο Υφυπουργείο Αθλητισμού και τα «μηνύματα» είναι πολύ περισσότερο από απλώς εύγλωττα …

Ο νέος Υφυπουργός διακόπτει προσωρινά το Πρωτάθλημα για να κατευνάσει τα πνεύματα και η ΠΑΕ ΑΕΚ καλεί εσπευσμένα τον προπονητή που της έδωσε το Κύπελλο του 2011. Τα δρομολόγια Ισπανία – Ελλάδα και τούμπαλιν του Μανόλο Χιμένεθ έχουν μόλις ξεκινήσει.

Ο Ανδαλουσιανός αναλαμβάνει την ομάδα στην 7η θέση του πίνακα της βαθμολογίας, μακριά από κάθε διεκδίκηση με μοναδικούς στόχους το Κύπελλο Ελλάδας και την έξοδο στην Ευρώπη. Θα αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα για να επιτευχθεί ο πρώτος δανεισμός από τη Λας Πάλμας στην ΑΕΚ του Σέρχιο Αραούχο στις 27 Ιανουαρίου 2017. Δεύτερο αξιοσημείωτο γεγονός της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου ήταν η συνάντηση για πρώτη φορά των δρόμων της Ένωσης και της ιδιαίτερης ψυχοσύνθεσης του Βόσνιου στόπερ Όγκνιεν Βράνιες.

Στα 14 ματς που θα ακολουθήσουν μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου η ΑΕΚ θα γνωρίσει μόνο μία ήττα από τον Παναθηναϊκό με 2-3 στο ΟΑΚΑ από ένα γκολ του Μπεργκ στο 90᾿. Στον αντίποδα θα πάρει τα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό στην έδρα της, θα τερματίσει 4η στη γενική κατάταξη της κανονικής περιόδου, θα βρεθεί στην κορυφή της βαθμολογίας των Play-Off κερδίζοντας το εισιτήριο για τον Γ’ Προκριματικό Γύρο του UEFA Champions League και θα φτάσει μέχρι τον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Μια ακόμη χρονιά που «σώζεται» με «μισές» επιτυχίες και απλά αφήνει ένα πικρό χαμόγελο στα χείλη του κόσμου της ομάδας παραπέμποντας τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του γι αυτήν για ακόμη μία φορά στο αβέβαιο και αδιόρατο μέλλον …

 

Κύπελλο Ελλάδας

Η ΑΕΚ ξεκινάει τις υποχρεώσεις της στο Κύπελλο Ελλάδας στην φάση των ομίλων όπου κληρώνεται σε όμιλο με Λαμία, Κέρκυρα και Αναγέννηση Καρδίτσας σε μονά ματς. Κάνει πρεμιέρα στο ΟΑΚΑ και παίρνει εμφατική νίκη με 4-0 απέναντι στην Κέρκυρα. Θα ακολουθήσουν δύο εκτός έδρας ισοπαλίες με 2-2 απέναντι στην Αναγέννηση Καρδίτσας και 0-0 στην Λαμία. Το «κάρμα» του Ζοσέ Μοράϊς κάνει κι εδώ το … «θαύμα» του.

Η ομάδα -ευτυχώς- γλιτώνει το κάζο του αποκλεισμού και στην επόμενη φάση, με τον Μανόλο Χιμένεθ πλέον στον πάγκο της, βρίσκει απέναντι της τον Λεβαδειακό σε διπλά ματς για την πρόκριση στους «8». Οι Βοιωτοί δεν αποδεικνύονται δύσκολο εμπόδιο και η Ένωση περνάει με δύο νίκες 0-1 στη Λιβαδειά και 6-0 στο ΟΑΚΑ.

Στην Προημιτελική φάση η κληρωτίδα φέρνει στον δρόμο της ΑΕΚ τον Πλατανιά Χανίων. Η περιορισμένη δυναμικότητα του αντιπάλου σε συνδυασμό με το «νοικοκύρεμα» του Μανόλο Χιμένεθ που έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές και να μεταμορφώνει την Ένωση σε σοβαρό, σφιχτό και δεμένο σύνολο δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. «Λευκή» ισοπαλία 0-0 στα Χανιά και καθαρή νίκη με 3-0 στο ΟΑΚΑ φέρνουν την ΑΕΚ στους «4» μαζί με τις άλλες τρεις ομάδες του «Big-4» Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ.

Στον Ημιτελικό οι Κιτρινόμαυροι θα αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό, την ομάδα που νίκησαν στον Τελικό της προηγούμενης σεζόν και κατέκτησαν το Τρόπαιο. Μεγάλη Πέμπτη στις 13 Απριλίου 2017 στο Φάληρο, ο Σέρχιο Αραούχο ανοίγει γρήγορα το σκορ στο 6’ μετά από έξυπνη κομπίνα σε εκτέλεση φάουλ από τον Πέτρο Μάνταλο. Η ΑΕΚ είναι κυριαρχική αλλά ένα φαλτσαριστό σουτ του ερυθρόλευκου μπακ Ντιόγκο Φιγκέϊρας στο 13’ φέρνει το ματς στα ίσα και στο 1-1. Μοιρασμένες οι ευκαιρίες, τα δοκάρια και η υπεροχή στη συνέχεια ώσπου στο 64’ μετά από πολιορκία διαρκείας της εστίας του Καπίνο, ο Πατίτο Ροντρίγκεζ δίνει προβάδισμα στην Ένωση με 1-2 σκοράροντας από κοντά με δυνατό σουτ. Το υπόλοιπο του ματς κύλησε με ευκαιρίες και από τις δύο ομάδες, τον Μανόλο Χιμένεθ να «δένει» το κέντρο του με τρία αμυντικά χαφ και το ραντεβού ανανεώθηκε για τη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ.

Στις 26 Απριλίου 2017 οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο κατάμεστο ΟΑΚΑ με έπαθλο τη συμμετοχή στον Τελικό της διοργάνωσης. Ματς με δυνατά μαρκαρίσματα, «κοκορομαχίες», εξαιρετική εμφάνιση των δύο γκολκίπερ και εκατέρωθεν διαμαρτυρίες για τις αποφάσεις του διαιτητή Σιδηρόπουλου. Ένα λάθος του Μάνταλου μεταξύ σέντρας και περιοχής της ΑΕΚ βγάζει τον Ολυμπιακό στην επίθεση και ο Ρομαό κάνει το 0-1 στο 81’. Οι ερυθρόλευκοι αντιδρούν προκλητικά και πυροδοτούν την εξέδρα. Το ματς γίνεται «ροντέο» με σπάνιες ευκαιρίες να χάνονται κι από τους δύο και την αδρεναλίνη στο «κόκκινο», στο χρώμα της κάρτας που βλέπουν ο Μανουέλ Ντα Κόστα κι ο Γιάννης Ανέστης από τον διαιτητή στις καθυστερήσεις του αγώνα. Η Ένωση δεν έχει άλλες διαθέσιμες αλλαγές και ο σέντερ φορ της, ο Ούγκο Αλμέϊδα, φοράει τα γάντια και την διακριτή φανέλα του γκολκίπερ. Τα λίγα λεπτά που απέμεναν πέρασαν χωρίς να αλλάξει κάτι και η ΑΕΚ βρέθηκε για δεύτερη σερί χρονιά στον Τελικό.

 

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ

 


 

Με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ να συγκρούονται στον Τελικό του Κυπέλλου, στην ΕΠΟ ξεκίνησε η «παραδοσιακή» διαδικασία για την επιλογή της έδρας διεξαγωγής του ματς. Η προσπάθεια για ταυτόχρονη ικανοποίηση των απαιτούμενων συνθηκών ασφαλείας, της διανομής «εξυπηρετητικών» προσκλήσεων από τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας και της διαχρονικής γκρίνιας των ομάδων της Θεσσαλονίκης για «ουδέτερη» έδρα, συνήθως καταλήγει σε εκκωφαντική αποτυχία. Από τον «κανόνα» αυτόν δεν ξέφυγε και ο Τελικός της σεζόν 2016-17 που ορίστηκε από την ΕΠΟ για να διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου στις 6 Μαΐου 2017. Το Στάδιο, αποκύημα του … οικοδομικού οργασμού που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, πόρρω απείχε από τις ανάγκες συνθηκών ασφαλείας που απαιτούσε ο συγκεκριμένος αγώνας. Η αποδεδειγμένη έλλειψη διορατικότητας και πρόληψης από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας απλά έβαλε το «κερασάκι» στην τούρτα …

Από τα 19.236 εισιτήρια / προσκλήσεις που εκδόθηκαν, μεγάλο μέρος βρέθηκε στα χέρια των θερμόαιμων οργανωμένων οπαδών των δύο ομάδων. Όλη η επιχειρησιακή δεινότητα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας αναλώθηκε στο να κρατήσει σε απόσταση τους οπαδούς των δύο ομάδων πριν το ματς εκτός γηπέδου στην πόλη του Βόλου, θεωρώντας ότι εντός γηπέδου η αστυνόμευση θα ήταν ευκολότερη και διαχειρίσιμη. Ως συνήθως, ο πέλεκυς της  πραγματικότητας έπεσε βαρύς και τιμωρητικός …

Από την άφιξη των οπαδών στο Στάδιο, ώρες πριν τη σέντρα, ξεκίνησαν οι μάχες είτε μεταξύ τους είτε με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν επιφορτιστεί με την επιτήρηση τους. Εντός γηπέδου, οπαδοί του ΠΑΟΚ βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο καταστρέφοντας και προκαλώντας, περίπου δυόμιση ώρες πριν την προγραμματισμένη σέντρα.

Όμως, το «κρεσέντο» της … παράστασης παίχτηκε αλλού. Στην καλαίσθητη και με αρχιτεκτονικές … «ανησυχίες» πεζογέφυρα του Σταδίου, που «ένωνε» τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, πλήρως αφύλακτη από αστυνομικούς και με μοναδικά «εμπόδια» δύο σιδερένια πορτάκια εκατέρωθεν με «χρόνο αντίστασης» στις διαθέσεις για παραβίαση, κάτω του δεκαλέπτου. Τόσο περίπου χρειάστηκαν οι αντίπαλοι οπαδοί για να «κατεδαφίσουν» τα … αποτρεπτικά πορτάκια και να έρθουν σε μάχες σώμα με σώμα στο μέσο της πεζογέφυρας. Μαχαίρια, λοστοί, ζώνες, πυρσοί και ότι άλλο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν «πολεμοφόδιο» επιστρατεύτηκε, με αποτέλεσμα να δέρνονται ανηλεώς και ανενόχλητοι επί ώρα με τους άνδρες των ΜΑΤ να παρακολουθούν καθηλωμένοι στον αγωνιστικό χώρο.

Η έναρξη του αγώνα καθυστέρησε για μισή ώρα μέχρι οι … «υπεύθυνοι» να καταστρώσουν και να εκτελέσουν σχέδιο που να απομακρύνει και να διαχωρίζει τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Στο ποδοσφαιρικό κομμάτι του Τελικού, οι δύο ομάδες έφτασαν στον Βόλο με υποψίες και … καχυποψίες. Τους ανθρώπους και την αποστολή του ΠΑΟΚ που είχαν καταλύσει στο Πήλιο, ανησυχούσαν οι ειδοποιήσεις για παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη στο λιμάνι του Βόλου και «επαφές» του με τον Δήμαρχο της πόλης Αχιλλέα Μπέο. Στην ΑΕΚ προσπαθούσαν να «αποκρυπτογραφήσουν» τα μηνύματα από τα διαιτητικά όργια του Γιώργου Κύζα υπέρ του ΠΑΟΚ στον β’ Ημιτελικό στην Τούμπα απέναντι στον Παναθηναϊκό. Εκεί που οι Θεσσαλονικείς πήραν εμφατική νίκη με 4-0 ανατρέποντας την ήττα τους με 2-0 στην Αθήνα από τους «πράσινους».

Το 90λεπτο του Τελικού θα έλυνε όλες τις … απορίες με τον πλέον καταλυτικό τρόπο …

Ο Θωμάς Μαύρος και ο Σταύρος Σαράφης μετέφεραν το τρόπαιο στο βάθρο του και στις 9.00μμ οι αρχικές ενδεκάδες παρατάχθηκαν στο γήπεδο έχοντας ανάμεσα τους το εξαμελές διαιτητικό επιτελείο προεξάρχοντος του διαιτητή Γιώργου Κομίνη.

Το ματς δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο μέχρι το 24’ όταν ο Τζάλμα Κάμπος έκανε άνω-κάτω την αριστερή πλευρά της άμυνας της ΑΕΚ, σέρβιρε στο ύψος του πέναλτι και ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ έγραψε το 1-0 για τον ΠΑΟΚ. Η Ένωση αντέδρασε άμεσα και μόλις στο 26’ ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος επιχείρησε ένα σουτ αρκετά έξω από την γωνία της μεγάλης περιοχής. Ο Παναγιώτης Γλύκος έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του και η ισοφάριση σε 1-1 ήταν γεγονός. Στη συνέχεια μοιρασμένο παιχνίδι με τις δύο ομάδες να απειλούν κυρίως με μακρινά σουτ. Μέχρι το 81’ …..

Στο 81’ ο Μπίσεσβαρ εκτέλεσε φάουλ έξω από την περιοχή της ΑΕΚ, η μπάλα αποκρούστηκε από την Κιτρινόμαυρη άμυνα και έφτασε στον Λέοβατς που γέμισε ξανά στην περιοχή. Ο Πέδρο Ενρίκε μόνος του και ανενόχλητος στη γωνία της μικρής περιοχής με δυνατή κεφαλιά στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Γιάννη Ανέστη. Μόνος και ανενόχλητος. Τόσο μόνος και τόσο ανενόχλητος επειδή βρισκόταν σε καταφανέστατη θέση οφ-σάϊντ. Παίκτες και οπαδοί του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν ενώ αυτοί της ΑΕΚ διαμαρτύρονται έντονα στον Κομίνη και στον αρμόδιο βοηθό του Γιώργο Καλφόγλου. Η «γραμμή» που βάζει η CosmoteTV στο ριπλέϊ δεν επιδέχεται καμιάς παρερμηνείας τόσο για την ακάλυπτη θέση του σκόρερ όσο και για την απόλυτα σωστή και με τέλεια οπτική, θέση του Καλφόγλου. Η χιλιοειπωμένη δικαιολογία για «ανθρώπινο λάθος» καταρρίπτεται πανηγυρικά. Προφανώς, κάτι … «άλλο» και «δύσοσμο» συνέβη ….

6 Μαΐου 2017, Πανθεσσαλικό Στάδιο – Βόλος

19.236 θεατές

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2 -1 / Διαιτητής ο Γιώργος Κομίνης – Βοηθοί : Χρήστος Μπαλτάς, Γιώργος Καλφόγλου

(24’ Μπίσεσβαρ, 81’ Πέδρο Ενρίκε – 26’ Χριστοδουλόπουλος)

ΠΑΟΚ : Γλύκος, Λέο Μάτος, Λέοβατς, Βαρέλα, Κρέσπο, Κάνιας, Τσίμιροτ (86’ Μαλεζάς), Μπίσεσβαρ (90’ Κίτσιου), Σάκχοφ, Τζάλμα Κάμπος (73’ Πέδρο Ενρίκε), Πρίγιοβιτς.

Προπονητής : Βλάνταν Ίβιτς

ΑΕΚ : Ανέστης, Γκάλο, Ντίντακ, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Γιόχανσον, Σιμόες (83’ Αλμέϊδα), Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος (86’ Βάργκας), Πατίτο (68’ Γαλανόπουλος), Αραούχο.

Προπονητής : Μανόλο Χιμένεθ


Η Παρουσία στην Ευρώπη

UEFA Europa League – Γ’ Προκριματικός Γύρος

 

                                   

.

Μετά από τέσσερα χρόνια και εφτά μήνες απουσίας από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η ΑΕΚ επανεμφανίζεται στο Ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Η κατάσταση της ομάδας και η επιχείρηση ανάκαμψης από την περιπέτεια στις μικρότερες κατηγορίες δεν αφήνουν περιθώρια για ονειροπόλους σχεδιασμούς Ευρωπαϊκών πορειών. Και μόνο η παρουσία στις καλοκαιρινές  κληρωτίδες της ΟΥΕΦΑ δείχνει να αρκεί για το κλαμπ που έχει σίγουρα άλλες, «εγχώριες» προτεραιότητες.

Η Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει την Γαλλική Association Sportive de Saint-Étienne για τον Γ’ Προκριματικό Γύρο του UEFA Europa League.

Πρώτος αγώνας, καταμεσής του καλοκαιριού, στις 28 Ιουλίου 2016 στο Stade Geoffroy-Guichard του Σεντ Ετιέν μπροστά σε 30.438 θεατές. Οι «Stéphanois», μεγάλη δόξα του παρελθόντος στο Γαλλικό Πρωτάθλημα, με 10 Πρωταθλήματα στην τροπαιοθήκη τους και παίκτες σαν τον Μισέλ Πλατινί να έχουν φορέσει τη φανέλα τους, μπορεί τα τελευταία χρόνια να γνώρισαν το μονοπάτι της παρακμής αλλά και πάλι παρέμεναν «σκληρό καρύδι» για τα «δόντια» της ΑΕΚ που βάδιζε κι εκείνη στον δρόμο της ανάκαμψης.

Η Ένωση παρουσιάζεται σοβαρή και μετρημένη μέσα στην καυτή ατμόσφαιρα του «Καζανιού» («le Chaudron»), ακολουθεί πιστά το αγωνιστικό πλάνο του Τιμούρ Κετσπάγια, δημιουργεί το μερίδιο των ευκαιριών που της αναλογούν και παίρνει σχετικά εύκολα το 0-0 χάρη και στην πολύ καλή εμφάνιση του Γιάννη Ανέστη.

28 Ιουλίου 2016

Σεντ Ετιέν – ΑΕΚ 0-0 / Διαιτητής ο Ιταλός Antonio Damato

ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ : Stéphane Ruffier, Kévin Théophile-Catherine, Oussama Tannane (64′ Robert Beric), Pierre-Yves Polomat, Nolan Roux, Ole Selnaes, Vincent Pajot (68′ Bryan Dabo), Loïc Perrin, Fabien Lemoine, Florentin Pogba. Romain Hamouma (86′ Kévin Monnet-Paquet)

Προπονητής : Christophe Galtier

ΑΕΚ : Γιάννης Ανέστης, Ροντρίγκο Γκάλο, Ντίντακ Βιλά, Δημήτρης Κολοβέτσιος, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Αντρές Σιμόες, Έλντερ Μπαρμπόσα, Γιάκομπ Γιόχανσον, Πέτρος Μάνταλος (83’ Βαγγέλης Πλατέλλας), Ρόναλντ Βάργκας (67’ Κώστας Γαλανόπουλος), Τόμας Πέκχαρτ (46’ Τάσος Μπακασέτας).

Προπονητής : Τιμούρ Κετσπάγια

Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ στις 4 Αυγούστου 2016,  25.004 θεατές ξαναζούν μια Ευρωπαϊκή Κιτρινόμαυρη βραδιά και πάλι, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια. Η εμφάνιση της ΑΕΚ στη Γαλλία και η «λευκή» ισοπαλία του πρώτου αγώνα δημιουργούν και κάποιες μύχιες ελπίδες για το «κάτι» παραπάνω στη διοργάνωση. Όμως το εκτός έδρας «0-0» αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά «ύπουλο» για τη γηπεδούχο ομάδα και η ΑΕΚ, που κατέβηκε στο ματς χωρίς καθαρόαιμο σέντερ φορ, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο σχετικά νωρίς. Μετά από δύο αξιόλογες «επισκέψεις» της Ένωσης στην περιοχή της, η Σεντ Ετιέν βρήκε το γκολ που έψαχνε στο 22’ όταν ο Αμουμά σέντραρε από δεξιά και ο Μπέριτς κεραυνοβόλησε με κεφαλιά τον Ανέστη από απόσταση αναπνοής. Η ΑΕΚ πλέον ήθελε δύο γκολ για να ανατρέψει την κατάσταση και να πάρει την πρόκριση. Σε φάση – καρμπόν με το γκολ των Γάλλων αλλά για λογαριασμό της ΑΕΚ στο 37’, η κεφαλιά του Μπαρμπόσα μετά από σέντρα του Γκάλο έφυγε ελάχιστα άουτ. Στο β’ ημίχρονο οι  «Stéphanois» κατέβασαν ρυθμό και ταχύτητα ενώ η Ένωση πίεσε όσο είχε δυνάμεις, είχε κάποιες καλές  στιγμές και τίποτα παραπάνω. Νίκη με 0-1 και πρόκριση για την Σεντ Ετιέν και επιστροφή στις εγχώριες υποχρεώσεις για τους Κιτρινόμαυρους του Τιμούρ Κετσπάγια.

4 Αυγούστου 2016

ΑΕΚ – Σεντ Ετιέν 0-1 / Διαιτητής ο Ισραηλινός  Alon Yefet

(22’ Μπέριτς)

ΑΕΚ : Γιάννης Ανέστης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Ροντρίγκο Γκάλο, Ντίντακ Βιλά, Δημήτρης Κολοβέτσιος, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Αντρές Σιμόες (67’ Ούγκο Αλμέϊδα), Έλντερ Μπαρμπόσα (61’ Χρήστος Αραβίδης), Πέτρος Μάνταλος, Ρόναλντ Βάργκας (53’ Βαγγέλης Πλατέλλας), Τάσος Μπακασέτας.

Προπονητής : Τιμούρ Κετσπάγια

ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ : Stéphane Ruffier, Kévin Théophile-Catherine, Oussama Tannane, Pierre-Yves Polomat, Bryan Dabo (31’ Vincent Pajot), Ole Selnaes, Loïc Perrin, Fabien Lemoine (79′ Kévin Monnet-Paquet), Florentin Pogba, Romain Hamouma (84’ Nolan Roux), Robert Beric.

Προπονητής : Christophe Galtier