Περίοδος 2018-2019


Πρόεδρος : Ευάγγελος Ασλανίδης

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Μαρίνος Ουζουνίδης από 1/7/2018 μέχρι 5/2/2019 – Μανόλο Χιμένεθ (Manuel Jiménez Jiménez) από 6/2/2019 μέχρι τέλος σεζόν

Τερματοφύλακες: Βασίλης Μπάρκας – Παναγιώτης Τσιντώτας – Μάκης Γιαννίκογλου –  Παναγιώτης Γκίνης

Αμυντικοί: Μιχάλης Μπακάκης – Χέλντερ Λόπεζ – Μάριος Οικονόμου – Βασίλης Λαμπρόπουλος – Ροντρίγκο Γκάλο – Ούρος Τσόσιτς – Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι – Νίκλας Χουλτ – Στράτος Σβάρνας –  Γιώργος Γιαννούτσος

Μέσοι: Αντρές Σιμόες – Πέτρος Μάνταλος – Κώστας Γαλανόπουλος – Νέναντ Κρίστισιτς – Άλεφ Ντο Σάντος Σολδάνια – Αστρίτ Αϊντάρεβιτς – Έρικ Μοράν – Χρήστος Γιούσης – Πάρης Μπάμπης – Γιάννης Σαρδέλης – Γιάννης Φοίβος Μπότος

Επιθετικοί: Τάσος Μπακασέτας – Μάρκο Λιβάγια – Εζέκιελ Πόνσε – Βίκτωρ Ντόριαν Κλωναρίδης – Λούκας Μπογιέ – Γιώργος Γιακουμάκης – Χρήστος Αλμπάνης – Γιάννης Γιαννιώτας

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ




Η σεζόν 2018-2019, παρότι σήμανε την επιστροφή της ΑΕΚ στην κορυφαία Ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, ήταν η απαρχή μιας σκοτεινής περιόδου για την ομάδα. Ο Μανόλο Χιμένεθ, προπονητής που οδήγησε την Ένωση στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια, παραιτείται για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους και επιστρέφει στην Ισπανία και την Λας Πάλμας. Η Διοίκηση τον αντικαθιστά με τον πολλά υποσχόμενο Μαρίνο Ουζουνίδη χωρίς όμως αυτή η επιλογή να ενθουσιάζει την πλειοψηφία των φίλων της ομάδας. Βασικά γρανάζια της ομάδας στην προηγούμενη σεζόν όπως ο Όγκνεν Βράνιες, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και ο Γιάκομπ Γιόχανσον αποχωρούν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και στο ρόστερ προστίθενται δέκα νέα πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο Εζέκιελ Πόνσε, ο Λούκας Μπογιέ και ο Χρήστος Αλμπάνης.

Η κατάκτηση του Τίτλου στην προηγούμενη σεζόν και η προοπτική συμμετοχής στους «χρυσοφόρους» Ομίλους του Champions League δημιουργούν υψηλές προσδοκίες στον κόσμο της ομάδας σχετικά με την μεταγραφική ενίσχυση και την στελέχωση της για την περίοδο 2018-19. Οι προσδοκίες αυτές εκτινάσσονται μετά την πρόκριση επί της Σέλτικ και την κληρωτίδα να φέρνει την αδύναμη Βίντι σαν τελευταίο εμπόδιο πριν την «πόρτα» των Ομίλων, μόλις στα μέσα Αυγούστου, με αρκετό χρόνο μπροστά για την ολοκλήρωση των μεταγραφών. Η «απάντηση» της ΠΑΕ ΑΕΚ είναι λιτή και απογοητευτική καθώς περιορίζεται σε ένα πρόσωπο και ένα όνομα, αυτό του «ελεύθερου» Γιάννη Γιαννιώτα που κάθε άλλο παρά ξεσηκώνει και ενθουσιάζει το κοινό της ομάδας που μάταια περιμένει κάτι παραπάνω μέχρι την ύστατη ώρα της λήξης της μεταγραφικής περιόδου.

Η χρονιά ξεκίνησε καλά για την ΑΕΚ με 3 νίκες σερί αλλά από τα πρώτα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό η ομάδα έδειξε να δυσκολεύεται να γευτεί τη χαρά της νίκης στα μεγάλα ματς. Παρ’ όλα αυτά η Ένωση έδειξε να αντιδρά στα στραβοπατήματα και συνέχισε με νίκες μέχρι το Νοέμβριο, όταν τόσο οι ελλείψεις στο ρόστερ σε κεντροαμυντικές θέσεις όσο και το «πάγωμα» από την Διοίκηση των Μπακασέτα, Σιμόες και Λαμπρόπουλου που αρνήθηκαν να ανανεώσουν πρόωρα τα συμβόλαια τους, φάνηκε να επηρεάζουν την ομάδα που παρουσίασε αστάθεια στην απόδοση της και στα αποτελέσματα. Σαν φυσική συνέπεια όλων αυτών, η γκρίνια του κόσμου τόσο προς την Διοίκηση όσο και προς τον προπονητή άρχισε να μεγαλώνει και να εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως. Μέσα σε όλα αυτά, η ΑΕΚ τιμωρείται και με αφαίρεση 3β., δύο αγωνιστικές χωρίς παρουσία φιλάθλων και 73.250 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για επεισόδια που δημιούργησαν οπαδοί της απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ στο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 7 Οκτωβρίου 2018. Εκτίει την ποινή των δύο αγωνιστικών χωρίς κόσμο στο ΟΑΚΑ στα ματς με Άρη και Ατρόμητο. Στο πρώτο συντρίβει τους Θεσσαλονικείς με 4-0 αλλά στο δεύτερο «πληρώνει» την απουσία του κόσμου της και γνωρίζει την εντός έδρας ήττα από την ομάδα του Περιστερίου με 0-2 με δύο γκολ στο 88’ και στο 90’. Στη συνέχεια η ομάδα βρήκε πάλι το ρυθμό της και ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με διαδοχικές νίκες μένοντας όμως 14 βαθμούς μακριά από την κορυφή.

Όπως ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο η ΑΕΚ, έτσι ξεκίνησε και τον δεύτερο με την ομάδα να κερδίζει με καλό ποδόσφαιρο, πολλά γκολ και τον Εζέκιελ Πόνσε να σκοράρει ανελλιπώς. Όλα αυτά όμως μέχρι τον Φλεβάρη όταν και δεν κατάφερε και πάλι να νικήσει τον Π.Α.Ο.Κ στο πρώτο ντέρμπι του δεύτερου γύρου στο ΟΑΚΑ, σε ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία για τον αριθμό ανεπιτυχών γεμισμάτων στην περιοχή του ΠΑΟΚ. Η ισοπαλία αυτή με 1-1 οδήγησε τον προπονητή Μαρίνο Ουζουνίδη, σε παραίτηση η οποία έγινε δεκτή από την Διοίκηση της ΠΑΕ δύο μέρες μετά το ματς, στις 5 Φεβρουαρίου 2019. Νέα παραίτηση προπονητή μεσούσης της περιόδου, νέα «εκπομπή S.O.S.» από την ομάδα, τι πιο «φυσιολογικό» από το να ακολουθήσει το «σύνηθες» … Η ιστορία επαναλαμβάνεται και πάλι και τα ηνία αναλαμβάνει, για τρίτη φορά πλέον, ο «πυροσβέστης» Μανόλο Χιμένεθ που δεν κατάφερε να αλλάξει ριζικά την πτωτική πορεία της ομάδας, οδηγώντας την όμως για άλλη μια χρονιά στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας αλλά και στην 3η θέση της τελικής κατάταξης στο Πρωτάθλημα με 57 βαθμούς, 23 ολόκληρους βαθμούς μακριά από τον πρώτο ΠΑΟΚ.

Κύπελλο Ελλάδας

Η ΑΕΚ στην περίοδο 2018-19 θα συνεχίσει τις καλές της πορείες στο Κύπελλο Ελλάδας φτάνοντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μέχρι τον Τελικό της διοργάνωσης.

Η πρώτη φάση του κυπέλλου έφερε την ΑΕΚ στον 2ο Όμιλο απέναντι σε μια ομάδα της Superleague (Λαμία) και δύο της Football League (Απόλλων Λάρισας και Βόλος).

Η Ένωση ξεκίνησε τους αγώνες της από την Καλλιθέα όπου ως τυπικά γηπεδούχος υποδέχθηκε την Λαμία έχοντας αρκετές αλλαγές στην ενδεκάδα της. Η Λαμία έβαλε δύσκολα στην ΑΕΚ ανοίγοντας το σκορ στο 64’ με τον Επστάϊν αλλά οι Κιτρινόμαυροι ανέτρεψαν το σκορ με γκολ από τον Γιακουμάκη στο 73’ και με καταπληκτικό χτύπημα φάουλ του Γκάλο στο 87’.

Επόμενη στάση στους αγώνες της φάσης των Ομίλων η Φιλιππούπολη και ο Απόλλων Λάρισας, με την ΑΕΚ να περνάει ένα εύκολο απόγευμα έχοντας και την ευκαιρία να δώσει χρόνο συμμετοχής σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Το παιχνίδι έληξε με σκορ 0-4 υπέρ της ΑΕΚ, με σκόρερ τους Άλεφ (41’), Αγιώτη αυτ. (45’), Μπότο (76’) και Σαρδέλη (90’).

Φινάλε των ματς στον Όμιλο στη Νεάπολη Βόλου όπου η ΑΕΚ και πάλι δεν αντιμετώπισε κάποια δυσκολία επικρατώντας του Βόλου με σκορ 3-1. Το σκορ άνοιξε ο Μοράν στο 4’ με δυνατό μακρινό σουτ με τον Βόλο να απαντά μόλις 90’’ αργότερα, ισοφαρίζοντας σε 1-1 με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Πίσπα. Η Ένωση τελικά πήρε τη νίκη με δύο γκολ του Λιβάγια στο 59’ και στο 71’ καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον Όμίλο.

Για τη φάση των «16», η κληρωτίδα έφερε την ΑΕΚ αντιμέτωπη με μια ακόμα ομάδα της Football League, τον Α.Ο. Χανιά-Κισσαμικό με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται στο Δημοτικό Στάδιο Περιβολίων και το δεύτερο στο ΟΑΚΑ. Η πρώτη αναμέτρηση έληξε ισόπαλη με 1-1, με τον Πόνσε να ανοίγει το σκορ στο 37’ και τον Ρίσκι να τιμωρεί την ΑΕΚ στο 90+3’. Ο επαναληπτικός, δυο εβδομάδες μετά, απέκτησε από νωρίς τυπικό χαρακτήρα μιας και ο Γκάλο με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 21’ και ο Κρίστισιτς με σουτ στο 28’ έδωσαν ισχυρό προβάδισμα στην Ένωση. Το τελικό σκορ ήταν 5-0 υπέρ της ΑΕΚ και διαμορφώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο με τα γκολ του Μάνταλου στο 57’ με εκτέλεση πέναλτι και του Λιβάγια στο 78’ και 82’.

Στον Προημιτελικό η ΑΕΚ κληρώθηκε με τον Ατρόμητο παίζοντας το πρώτο παιχνίδι στο Περιστέρι και την ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Σε ένα κλειστό παιχνίδι στην έδρα του Ατρομήτου, η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης επικρατώντας με 0-1 στο 86’ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Πόνσε. Στον επαναληπτικό οι Κιτρινόμαυροι έβαλαν από νωρίς τις βάσεις της πρόκρισης με τον Πόνσε να σκοράρει για μια ακόμη φορά και να δίνει το προβάδισμα από το 10’με διαγώνιο σουτ. Στο β’ ημίχρονο, η Ένωση σφράγισε την υπόθεση πρόκριση με τον Μάνταλο να γράφει το 3-0 με δύο προσωπικά γκολ στο 51’ και στο 71’.

Το ταξίδι προς τον Τελικό ολοκληρώθηκε όπως ξεκίνησε, απέναντι δηλαδή στην Λαμία που στο ενδιάμεσο είχε αποκλείσει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό σε μια εκπληκτική πορεία για την ομάδα της Φθιώτιδας. Το πρώτο ματς έγινε στο ΟΑΚΑ ενώ ο επαναληπτικός στο Δημοτικό Στάδιο Λαμίας. Η ΑΕΚ από το πρώτο παιχνίδι έβαλε τις βάσεις της πρόκρισης, επικρατώντας με 2-0 χάρη στα τέρματα του Πόνσε (63’) και του Κρίστισιτς (90+1’) στο β’ ημίχρονο. Στον επαναληπτικό η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τη δουλειά της με τον Πόνσε να ανοίγει το σκορ στο 36’ και τον Οικονόμου στο 41’ να διπλασιάζει τα τέρματα της Ένωσης πριν την ανάπαυλα του ημιχρόνου. Το τελικό σκορ ήταν 4-0 υπέρ της ΑΕΚ με τον Μπακασέτα να σκοράρει στο 53’ και τον Βάντερσον να πετυχαίνει αυτογκόλ στο 66’.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ



Στον Τελικό της διοργάνωσης η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον ΠΑΟΚ με σκοπό να πάρει την «εκδίκηση» της για τις προηγούμενες δύο αποτυχημένες προσπάθειες και την απώλεια ισάριθμων Κυπέλλων.

Η διοργανώτρια ΕΠΟ και το Υφυπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκονται και πάλι σε κατάσταση «τρικυμίας εν κρανίω» σχετικά με τον τόπο και τους όρους διεξαγωγής του Τελικού. Τα πλήρως αποτυχημένα πειράματα των προηγούμενων ετών και οι έντονοι φόβοι για αιματηρά επεισόδια για ακόμη μία χρονιά οδηγούν άπαντες στο να … ξεπεράσουν τους εαυτούς τους προχωρώντας σε πρωτάκουστες και εξωπραγματικές αποφάσεις.

Ο Τελικός ορίζεται για το Σαββάτο 11 Μαΐου 2019 στο ΟΑΚΑ χωρίς την παρουσία φιλάθλων !!! Μοναδικοί «τυχεροί» που θα δουν από κοντά το ματς οι κάτοχοι των 1.040 προσκλήσεων που εκδίδονται και μοιράζονται μεταξύ της ΕΠΟ και των δύο αντιπάλων ομάδων (από 120 προσκλήσεις στις δύο ΠΑΕ, από 100 στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων και 600 προσκλήσεις που θα διαθέσει η ΕΠΟ). Για την αστυνόμευση αυτών των 1.040 «τυχερών» επιστρατεύεται αστυνομική δύναμη 3.000 περίπου ανδρών  και μάλιστα χρησιμοποιούνται και διμοιρίες από την επαρχία για να συνδράμουν το έργο των δυνάμεων της Αττικής. Το «κερασάκι» στην όλη αστειότητα και την έμπρακτη παραδοχή των υπευθύνων περί αδυναμίας τους για την απλή διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα είναι η συναπόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής για «απαγόρευση κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης» στο κέντρο της Αθήνας από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής !!! Όλα αυτά, βεβαίως, «για λόγους δημόσιας ασφάλειας» … Για χάρη ενός ποδοσφαιρικού Τελικού Κυπέλλου, στη μνήμη της Πρωτεύουσας ξαναζωντανεύουν «μαύρες» μέρες και εποχές …

Στις 8.30μμ του Σαββάτου, στο σχεδόν άδειο ΟΑΚΑ, οι δύο αρχηγοί των ομάδων, ο Πέτρος Μάνταλος και ο Δημήτρης Πέλκας μεταφέρουν το Τρόπαιο στο βάθρο του και οι δύο φιναλίστ παρατάσσονται δίπλα στον Γερμανό διαιτητή  Felix Zwayer.

Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι με τον Πόνσε να χάνει κάποιες καλές ευκαιρίες ενώ στην αντίπερα όχθη ο ΠΑΟΚ δεν έδειχνε πολύ απειλητικός. Σύντομα ο ρυθμός έπεσε με την Ένωση  να απειλεί μεν, αλλά να μην καταφέρνει να σκοράρει, κάτι που πέτυχε ο ΠΑΟΚ με τη συμπλήρωση των 45’ με γυριστό σουτ του Τσούμπα Άκπομ από τη μικρή περιοχή, στέλνοντας τις ομάδες στα αποδυτήρια με την ΑΕΚ πίσω στο σκορ 1-0.

Στο β’ ημίχρονο η ΑΕΚ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων με τον ΠΑΟΚ όμως να αντιμετωπίζει σχετικά εύκολα τις επιθέσεις της και να προσπαθεί να χτυπήσει στην κόντρα ενώ οι δύο γκολκίπερ Μπάρκας και Πασχαλάκης έκαναν αρκετές σωτήριες αποκρούσεις. Οι Κιτρινόμαυροι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για χέρι του Κάνιας μέσα στην περιοχή στο 54’. Ο Γερμανός διαιτητής που κλήθηκε από τον VAR (στην παρθενική εμφάνιση του συστήματος στα Ελληνικά γήπεδα) να δει ο ίδιος τη φάση στο μόνιτορ, αρνήθηκε στην ΑΕΚ το πέναλτι. Τελικά καμία ομάδα δεν κατάφερε να πετύχει κάποιο τέρμα, με το σκορ να μένει στο 1-0, τον ΠΑΟΚ να κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά απέναντι στη ΑΕΚ και να κάνει το Νταμπλ ενώ η Ένωση έμεινε για μια ακόμα φορά με την πικρή γεύση ενός χαμένου Τελικού και ενός χαμένου Τροπαίου.

11 Μαΐου 2019, ΟΑΚΑ

1.040 θεατές

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0 / Διαιτητής ο Γερμανός Felix Zwayer

(45+1’ Άκπομ)

ΠΑΟΚ : Πασχάλακης, Γιαννούλης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Κάνιας, Σάκχοφ, Μπίσεσβαρ (90+3′ Ίνγκασον), Ζαμπά (65′ Λημνιός), Πέλκας (80′ Ολιβέϊρα), Άκπομ.

Προπονητής : Ραζβάν Λουτσέσκου

ΑΕΚ : Μπάρκας, Χουλτ, Μπακάκης (80′ Γαλανόπουλος), Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Σιμόες, Κρίστισιτς (76′ Μπογέ), Μάνταλος, Μπακασέτας (71′ Γκάλο), Λιβάγια, Πόνσε.

Προπονητής : Μανόλο Χιμένεθ



Η Παρουσία στην Ευρώπη

UEFA Champions League – Γ’ Προκριματικός Γύρος



Η ΑΕΚ ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό ταξίδι της από τον Γ’ Προκριματικό Γύρο του UEFA Champions League αντιμετωπίζοντας τη Σκωτσέζικη Celtic FC με προπονητή τον Μπρένταν Ρότζερς, ίσως τον δυσκολότερο πιθανό αντίπαλο της κληρωτίδας.

Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στο Celtic Park της Γλασκώβης, επίσημη έδρα της Σέλτικ, μπροστά σε 54.370 θεατές, με πάνω από 1000 φίλους της Ένωσης να δίνουν το παρόν. Η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη προσπάθησε να αιφνιδιάσει τους γηπεδούχους χάνοντας μια ευκαιρία με τον Γαλανόπουλο στο 2’ αλλά η Σέλτικ γρήγορα πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού κλείνοντας την Ένωση στα καρέ της. Δεν άργησε να έρθει η επιβράβευση της ασφυκτικής πίεσης των Σκωτσέζων, με τον ΜακΓκρέγκορ να ανοίγει το σκορ μόλις στο 17’. Κάπου εκεί ο ρυθμός έπεσε λίγο, με την Σέλτικ να έχει μεν τον έλεγχο αλλά και την ΑΕΚ να ανεβαίνει σταδιακά «μέτρα» στο γήπεδο προσπαθώντας να απειλήσει με αντεπιθέσεις και μακρινά σουτ από τους επιθετικούς της. Βαδίζοντας προς το τέλος του ημιχρόνου, η ΑΕΚ ανέκτησε την πρωτοβουλία των κινήσεων κάνοντας αισθητή την παρουσία της στην αντίπαλη περιοχή κυρίως με επικίνδυνα γεμίσματα και μακρινά σουτ. Η βελτίωση αυτή μετουσιώθηκε σε γκολ στο 44’, όταν ο Λόπες κυνήγησε μια βαθιά μπαλιά του Σιμόες προλαβαίνοντας να γυρίσει προς το σημείο του πέναλτι, ο Λιβάγια άφησε με προσποίηση στον επερχόμενο Κλωναρίδη που κοντρόλαρε και με δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα στον ουρανό των διχτύων του Γκόρντον.

Κάπως έτσι οι παίκτες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με το σκορ στο 1-1 και την ΑΕΚ να έχει 45’ μπροστά της για να υπερασπιστεί αυτό το «χρυσό» γκολ. Στην επανάληψη, η Ένωση για 10’ κρατούσε την Σέλτικ μακριά από τα καρέ της, περιορίζοντάς την μόνο σε κάποια μακρινά και ακίνδυνα σουτ.  Όλα αυτά μέχρι το 57’ όταν ο Ιταλός διαιτητής Λούκα Μπάντι έδειξε δεύτερη κίτρινη στον Γαλανόπουλο αφήνοντας την ΑΕΚ με 10 παίκτες. Μια αντικειμενικά άδικη αποβολή, αφού και στην επανάληψη της φάσης φαίνεται ότι ο Γαλανόπουλος δεν ακούμπησε καν τον αντίπαλό του ο οποίος πέφτοντας ξεγέλασε το διαιτητή. Από εκείνο το σημείο και ύστερα, οι Κιτρινόμαυροι κλείστηκαν στο δικό τους μισό προσπαθώντας να αποκρούσουν το σφυροκόπημα των Σκωτσέζων. Για περίπου 40’, η Σέλτικ απειλούσε κυρίως με μακρινά σουτ του Εντσάμ αλλά και πλαγιοκοπήσεις από τον Τίρνι και τον Φόρεστ με την ΑΕΚ να βρίσκει τρόπο και να αναχαιτίζει κάθε επίθεση κρατώντας την πολύτιμη ισοπαλία και φέρνοντας το ξεκαθάρισμα για την πρόκριση στην Αθήνα.

8 Αυγούστου 2018

Σέλτικ – ΑΕΚ 1-1 / Διαιτητής ο Ιταλός Luca Banti

(17’ ΜακΓκρέγκορ, 44’ Κλωναρίδης)

ΣΕΛΤΙΚ : Craig Gordon, Kristoffer Ajer, Jack Hendry, Scott Brown, Kieran Tierney, Mikael Lustig (77′ Scott Sinclair), Olivier Ntcham, Callum McGregor, Tom Rogic (63′ Leigh Griffiths), James Forrest, Odsonne Édouard.

Προπονητής : Brendan Rodgers

ΑΕΚ : Βασίλης Μπάρκας, Νίκλας Χουλτ, Μιχάλης Μπακάκης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Μάριος Οικονόμου, Αντρές Σιμόες, Κώστας Γαλανόπουλος, Χέλντερ Λόπες, Τάσος Μπακασέτας (66’ Άλεφ Ντο Σάντος), Μάρκο Λιβάγια (77’ Εζέκιελ Πόνσε), Βίκτωρ Κλωναρίδης (80’ Ροντρίγκο Γκάλο).

Προπονητής : Μαρίνος Ουζουνίδης

Video : https://www.youtube.com/watch?v=eBDR6qxtE0M

Στην ρεβάνς της Αθήνας μπροστά σε 32.300 θεατές στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ μπήκε συγκεντρωμένη στο πλάνο της μην αφήνοντας τα επιθετικά όπλα της Σέλτικ να φανούν και με ένα γκολ στην αρχή κάθε ημιχρόνου έδειξε ότι κρατούσε την τύχη στα χέρια της.

Με ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα στο παιχνίδι, ο Χούλτ πάτησε περιοχή, έκοψε την μπάλα στο σημείο του πέναλτι όπου περίμενε ο Γκάλο και με δυνατό πλασέ άνοιξε το σκορ μόλις στο 6’. Η Σέλτικ πήρε γρήγορα τον έλεγχο του παιχνιδιού χωρίς όμως να καταφέρει να απειλήσει ιδιαίτερα την εστία του Μπάρκα, με μοναδική καλή στιγμή, την ευκαιρία του 33’ όταν ο Γκρίφιθς αστόχησε με πλασέ στην κίνηση από τη μικρή περιοχή.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως ακριβώς και το πρώτο, με τον Λιβάγια να κάνει στο 50’το 2-0 με κεφαλιά από τη μικρή περιοχή ύστερα από την πρώτη κεφαλιά-πάσα του Λαμπρόπουλου. Το μοτίβο και του πρώτου ημιχρόνου επαναλήφθηκε, με την Σέλτικ να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων όντας όμως πολύ πιο απειλητική αυτή τη φορά, χάνοντας μεγάλες ευκαιρίες στο 56’, στο 59’ και στο 60’. Οι Σκωτσέζοι κατάφεραν τελικά να σκοράρουν στο 78’ με τον Σινκλέρ βάζοντας φωτιά στα περίπου 15’ που απέμεναν. Σε αυτά τα λεπτά η ΑΕΚ κατάφερε να κρατήσει το υπέρ της αποτέλεσμα και να πάρει μια τεράστια πρόκριση, τόσο με την καλή αμυντική της λειτουργία που δεν επέτρεψε στην Σέλτικ να βρει χώρους όσο και με την τύχη της αφού είδε το τακουνάκι του Σιμούνοβιτς στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων να περνάει εκατοστά έξω από την εστία του Μπάρκα.

14 Αυγούστου 2018

ΑΕΚ – Σέλτικ 2-1 / Διαιτητής ο Ρώσος  Vladislav Bezborodov

(6’ Γκάλο, 50’ Λιβάγια – 78’ Σινκλέρ)

ΑΕΚ : Βασίλης Μπάρκας, Νίκλας Χουλτ, Μιχάλης Μπακάκης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Μάριος Οικονόμου, Αντρές Σιμόες, Άλεφ Ντο Σάντος, Ροντρίγκο Γκάλο (82’ Χρήστος Αλμπάνης), Τάσος Μπακασέτας (90+1’ Ούρος Τσόσιτς), Μάρκο Λιβάγια (77’ Εζέκιελ Πόνσε), Βίκτωρ Κλωναρίδης (73’ Πέτρος Μάνταλος).

Προπονητής : Μαρίνος Ουζουνίδης

ΣΕΛΤΙΚ : Craig Gordon, Jozo Simunovic, Jack Hendry, Scott Brown, Kieran Tierney, Mikael Lustig (60′  Moussa Dembélé), Olivier Ntcham, Callum McGregor, Tom Rogic (76′ Scott Sinclair), James Forrest, Leigh Griffiths.

Προπονητής : Brendan Rodgers

Video: https://www.youtube.com/watch?v=L0uC5CqwhH4


UEFA Champions League – Γύρος Play Off



Μετά τη μεγάλη πρόκριση επί της Σέλτικ, η ΑΕΚ μπήκε στα Play Off του UEFA Champions League σαν «ισχυρή» μιας και η κλήρωση των ζευγαριών έγινε με βάση τη βαθμολογία του δυνατότερου εκ των δυο αντιπάλων, στην περίπτωσή μας αυτή των Σκωτσέζων. Σαν αποτέλεσμα αυτού, στο δρόμο της Ένωσης βρέθηκε η «αδύναμη» και άσημη Ουγγρική MOL Vidi FC (ή MOL Fehérvár FC).

Το πρώτο ματς διεξήχθη μπροστά σε 10.681 θεατές στη Groupama Arena στη Βουδαπέστη, επίσημη έδρα της Φερεντσβάρος, μιας και η φυσική έδρα της Βίντι, το MOL Aréna Sóstó στο  Székesfehérvár δεν πληρούσε τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει αγώνα του UEFA Champions League.

Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων χωρίς ωστόσο να βρει κάποια μεγάλη ευκαιρία. Τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα στο 22’, όταν ο Χούστι μετά από άτσαλο μαρκάρισμα πάνω στον Μπακασέτα άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα. Εκμεταλλευόμενη το αριθμητικό πλεονέκτημα, η ΑΕΚ αύξησε την πίεση της με αποτέλεσμα να ανοίξει το σκορ στο 34’ με τον Κλωναρίδη να σκοράρει σε ένα ακόμα εκτός έδρας ματς. Λίγα λεπτά μετά, η Βίντι προσπάθησε να απαντήσει αλλά ο Μπάρκας είπε «όχι» σε εξ επαφής κεφαλιά του Φιόλα. Στη συνέχεια και μέχρι να τελειώσει το ημίχρονο, η Ένωση έψαξε ανεπιτυχώς το δεύτερο γκολ χάνοντας καλές ευκαιρίες με τους Κλωναρίδη, Μάνταλο και Μπακασέτα.

Στην επανάληψη, οι Κιτρινόμαυροι βρήκαν αμέσως αυτό που έψαχναν με τον Μπακασέτα στο 49’ να σκοράρει με δυνατό δεξί σουτ εκτός περιοχής γράφοντας το 0-2 και δίνοντας σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης στη Ένωση. Η χαρά όμως δεν κράτησε για πολύ, καθώς 4 λεπτά αργότερα ο Μπακασέτας αποβλήθηκε για απρόσεκτο μαρκάρισμα πάνω στο Νέγκο. Παρ’ όλα αυτά η ΑΕΚ συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία και να χάνει ευκαιρίες με κυριότερες εκείνες των Μάνταλου και Χουλτ. Κόντρα στη ροή του ματς, στο 67’ η Βίντι μείωσε σε 1-2 στην πρώτη της ευκαιρία στο β’ ημίχρονο με τον Λάζοβιτς να νικάει τον Μπάρκα σε τετ-α-τετ. Από εκείνο το σημείο και για τα επόμενα 10 λεπτά, οι γηπεδούχοι, με σύμμαχο πλέον την ψυχολογία, άρχισαν να πιέζουν για την ισοφάριση χάνοντας πολύ καλές ευκαιρίες στο 74’, στο 76’ και στο 78’ αλλά μην μπορώντας να βρουν στόχο. Η ΑΕΚ κατάφερε τελικά να ελέγξει το ρυθμό στα τελευταία λεπτά μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού παίρνοντας μια σημαντική νίκη.

22 Αυγούστου 2018

Βίντι – ΑΕΚ 1-2 / Διαιτητής ο Ιταλός Gianluca Rocchi

(67′ Λάζοβιτς – 34′ Κλωναρίδης, 49’ Μπακασέτας)

ΒΙΝΤΙ: Adam Kovacsik, Paulo Vinicius Souza dos Santos, Roland Juhász, Anel Hadzic, Stopira, Attila Fiola, Szabolcs Huszti, Boban Nikolov (54′ Marko Scepovic), Loïc Négo, István Kovács, Danko Lazovic .

Προπονητής: Marko Nikolic

ΑΕΚ: Βασίλης Μπάρκας, Μιχάλης Μπακάκης, Μάριος Οικονόμου, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Νίκλας Χουλτ, Αντρές Σιμόες, Κώστας Γαλανόπουλος (66’ Άλεφ Ντο Σάντος), Τάσος Μπακασέτας, Πέτρος Μάνταλος, Βίκτωρ Κλωναρίδης (82’ Χέλντερ Λόπες), Μάρκο Λιβάγια (86’ Εζέκιελ Πόνσε).

Προπονητής: Μαρίνος Ουζουνίδης

Video: https://www.youtube.com/watch?v=bFw-OADaHQQ

Ο επαναληπτικός της Αθήνας διεξάχθηκε στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 29.774 θεατές, όπου η ΑΕΚ παρατάχθηκε με σκοπό να πάρει τη νίκη και όχι απλά την πρόκριση. Η Ένωση είχε τον έλεγχο του ματς χωρίς όμως να καταφέρει να βρει τις μεγάλες ευκαιρίες μιας και η Βίντι έκανε ένα πολύ καλό αμυντικό παιχνίδι με σκοπό να χτυπήσει στην αντεπίθεση. Δείγμα του πόσο κλειστό και οριακό ήταν το παιχνίδι είναι ότι η πρώτη καλή ευκαιρία έγινε στο 30’ και ήταν για τη Βίντι με τον Μπάρκα να αποκρούει εντυπωσιακά την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Λάζοβιτς. Η φάση αυτή αφύπνισε την ΑΕΚ μιας και από εκείνο το λεπτό άρχισε να γίνεται αισθητή στην περιοχή του Κόβατσικ. Αρχικά ο Σιμόες με μακρινό σουτ στο 31’, στη συνέχεια ο Μάνταλος με επικίνδυνη σέντρα σουτ στο 32’ και τέλος ο Λιβάγια με εξαιρετική ατομική προσπάθεια στο 45’ απείλησαν τον Ούγγρο τερματοφύλακα. Κάπως έτσι οι ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια χωρίς γκολ.

Το β’ ημίχρονο ξεκίνησε όπως εκείνο του πρώτου αγώνα στην Ουγγαρία, με την ΑΕΚ να σκοράρει στο 48’ με πέναλτι που κέρδισε ο Λόπεζ και μετουσίωσε σε γκολ ο Μάνταλος. Όλοι πίστεψαν ότι η πρόκριση είχε κριθεί αλλά 9 λεπτά αργότερα, στο 57’, μετά από ολιγωρία της άμυνας της Ένωσης, ο Νέγκο βρέθηκε μόνος του στην περιοχή πλασάροντας το Μπάρκα και αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες της Βίντι, αφού χρειαζόταν πλέον μόνο ένα γκολ για να φέρει την υπόθεση πρόκριση «στα ίσια». Τα επόμενα λεπτά κύλησαν χωρίς μεγάλες ευκαιρίες με τις δύο ομάδες να είναι  συγκεντρωμένες και να περιμένουν το λάθος του αντιπάλου. Αυτό συνέβη στο 80’ όταν ο Λόπες μετά από απρόσεκτο μαρκάρισμα δέχθηκε 2η κίτρινη αφήνοντας την Ένωση με 10 παίχτες και δίνοντας την ευκαιρία στη Βίντι να εκτελέσει φάουλ από πολύ καλό σημείο. Ο Μπάρκας με εντυπωσιακή επέμβαση απέκρουσε την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Λάζοβιτς απομακρύνοντας σε πλάγιο. Η αγωνία πλέον ήταν στο κατακόρυφο με την ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη να παλεύει για να κρατήσει το αποτέλεσμα. Τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά χωρίς όμως η ΑΕΚ να έχει απειληθεί ουσιαστικά. Μέχρι την τελευταία φάση του αγώνα όπου ο Σέποβιτς είδε το φαλτσαριστό του σουτ από το ύψος της περιοχής να περνάει εκατοστά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Μπάρκα. Με την επαναφορά, ο Πολωνός διαιτητής Μαρτσίνιακ σφύριξε τη λήξη σφραγίζοντας την επιστροφή της ΑΕΚ στου χρυσοφόρους ομίλους του UEFA Champions League, 12 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία της εκεί.

Με το τέλος του αγώνα, παίχτες και οπαδοί γιόρτασαν σαν τρελοί αυτή την τεράστια επιτυχία της ομάδας χωρίς όμως να λείψουν τα παρατράγουδα. Την ίδια στιγμή που όλοι πανηγύριζαν, ο Μάρκο Λιβάγια είχε μια ανόητη και αχρείαστη αψιμαχία με τον Ντάνκο Λάζοβιτς τον οποίο και κλώτσησε με αποτέλεσμα να δει την κόκκινη κάρτα η οποία οδήγησε στην τιμωρία του για 4 αγωνιστικές, στερώντας έτσι την ΑΕΚ από τις υπηρεσίες του στα ματς του Ομίλου.

28 Αυγούστου 2018

ΑΕΚ – Βίντι 1-1 / Διαιτητής ο Πολωνός Szymon Marciniak

(48′ Μάνταλος – 57’ Νέγκο)

ΑΕΚ: Βασίλης Μπάρκας, Μιχάλης Μπακάκης, Μάριος Οικονόμου, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Νίκλας Χουλτ, Αντρές Σιμόες, Κώστας Γαλανόπουλος, Χέλντερ Λόπες, Πέτρος Μάνταλος (90’ Ούρος Τσόσιτς), Βίκτωρ Κλωναρίδης (62’ Εζέκιελ Πόνσε), Μάρκο Λιβάγια (84’ Άλεφ Ντο Σάντος).

Προπονητής: Μαρίνος Ουζουνίδης

ΒΙΝΤΙ : Adam Kovacsik, Paulo Vinicius Souza dos Santos, Roland Juhász, Anel Hadzic, Stopira, Attila Fiola, Boban Nikolov (46′ Máté Pátkai ), Marko Scepovic, Loïc Négo, István Kovács, Danko Lazovic .

Προπονητής: Marko Nikolic

Video: https://www.youtube.com/watch?v=JUhVyq22gBQ

UEFA Champions League – Φάση Ομίλων

Το απόγευμα της Πέμπτης 30 Αυγούστου 2018, στο Μονακό, η κληρωτίδα έφερε την ΑΕΚ στο Group E της διοργάνωσης μαζί με την Γερμανική Μπάγερν Μονάχου (φαβορί για νικητής του θεσμού), τον Άγιαξ (η ομάδα του Τεν Χάγκ που έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει) από την Ολλανδία και την Πορτογαλική Μπενφίκα.

UEFA Champions League 2018/19 – Group E

1η Αγωνιστική – 19 Σεπτεμβρίου 2018 – Johan Cruyff Arena



Στην πρώτη αγωνιστική της Φάσης των Ομίλων η ΑΕΚ φιλοξενήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 από τον Άγιαξ στην Johan Cruyff Arena του Άμστερνταμ μπροστά σε 52.285 θεατές, με στόχο να μπει με το δεξί στη διοργάνωση. Η Ένωση ξεκίνησε καλά το παιχνίδι και κατάφερε να απειλήσει στο 14’ με κεφαλιά του Πόνσε από εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου, ενώ ο ίδιος παίχτης δεν κατάφερε να εκτελέσει σε άλλες 2-3 περιπτώσεις υπό καλές προϋποθέσεις με την άμυνα του Αίαντα να τον ανακόπτει. Στην αντίπερα όχθη η Κιτρινόμαυρη άμυνα έδειχνε να απομακρύνει με σχετική ευκολία όλες τις επιθέσεις των Ολλανδών, περιορίζοντάς τους μόνο σε μακρινά σουτ που δεν απείλησαν τον Μπάρκα. Οι ομάδες πήγαν στην ανάπαυλα του ημιχρόνου με το 0-0 και την ΑΕΚ να ελπίζει σε ένα καλό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς όμως πριν καλά καλά συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό στο β’ ημίχρονο, ο Ταλιαφίκο με πλασέ εξ’ επαφής νίκησε τον Μπάρκα στο 46’ και άνοιξε το σκορ. Οι Κιτρινόμαυροι δεν μπορούσαν να ανακτήσουν την κατοχή της μπάλας με τον Άγιαξ να είναι καλύτερος και να χάνει ευκαιρίες μέχρι το 77’ όταν ο Φαν Ντε Μπέεκ έκανε το 2-0 με σουτ μέσα από την περιοχή. Στο 90’ το σκορ διαμορφώθηκε τελικά στο 3-0 με το δεύτερο προσωπικό γκολ του Ταλιαφίκο, ο οποίος στάθηκε τυχερός καθώς στην προσπάθεια του να σεντράρει, η μπάλα πήρε τεράστια καμπύλη και κρέμασε τον Μπάρκα.

19 Σεπτεμβρίου 2018

Άγιαξ – ΑΕΚ 3-0 / Διαιτητής ο Ισπανός Carlos del Cerro Grande

(46’, 90’ Ταλιαφίκο,  77’ Φαν Ντε Μπέεκ)

ΑΓΙΑΞ : André Onana, Daley Blind, Frenkie de Jong, Nicolás Tagliafico, Noussair Mazraoui, Carel Eiting, Lasse Schöne, David Neres (78′ Kasper Dolberg), Dusan Tadić, Hakim Ziyech, Klaas-Jan Huntelaar (62′ Donny van de Beek).

Προπονητής: Erik ten Hag

ΑΕΚ : Βασίλης Μπάρκας, Μιχάλης Μπακάκης (70’ Γιάννης Γιαννιώτας), Ούρος Τσόσιτς, Μάριος Οικονόμου,  Βασίλης Λαμπρόπουλος, Νίκλας Χουλτ, Αντρές Σιμόες, Κώστας Γαλανόπουλος (61’ Άλεφ Ντο Σάντος), Πέτρος Μάνταλος, Βίκτωρ Κλωναρίδης, Εζέκιελ Πόνσε (81’ Γιώργος Γιακουμάκης)

Προπονητής: Μαρίνος Ουζουνίδης

Video: https://www.youtube.com/watch?v=WUB4G6M6buc

UEFA Champions League 2018/19 – Group E

2η Αγωνιστική – 2 Οκτωβρίου 2018 – OAKA



Στις 2 Οκτωβρίου 2018, στο πρώτο εντός έδρας ματς της ομάδας για την 2η αγωνιστική, η ΑΕΚ υποδέχθηκε τη Μπενφίκα στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 31.154 θεατές με στόχο να αποκτήσει το πλεονέκτημα για την κατάκτηση της τρίτης θέσης.

Το εν λόγω παιχνίδι θα μείνει στην ιστορία για μια φάση που θα μπορούσε να είχε αλλάξει την ιστορία της ομάδας την περίοδο μετά το πρωτάθλημα του 2018. Η Μπενφίκα μπήκε πολύ δυνατά κλείνοντας την ΑΕΚ από το ξεκίνημα στα καρέ και δημιουργώντας τη μια ευκαιρία μετά την άλλη. Προηγήθηκε εύκολα με 2-0 με τον Σεφέροβιτς στο 6’ και τον Γκριμάλντο στο 15’. Κάπου εκεί η Ένωση άρχισε να αντιδρά και έχασε την πρώτη της ευκαιρία με τον Χουλτ στο 23’ να σουτάρει μέσα από την περιοχή αλλά τον Βλαχοδήμο να του λέει «όχι». Δεκαέξι λεπτά αργότερα, ο Κλωναρίδης έπειτα από πάσα του Μπακάκη έχασε μεγάλη ευκαιρία από το ύψος του πέναλτι πραγματοποιώντας πολύ κακό τελείωμα. Το παιχνίδι όδευε προς τη λήξη του ημιχρόνου και οι Κιτρινόμαυροι πίεζαν για κάποιο γκολ που θα μείωνε το σκορ και θα τους έδινε ψυχολογική ώθηση. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Βλαχοδήμος με τρομερή επέμβαση απέκρουσε σουτ του Μπακασέτα, αλλά η φάση που άλλαξε τις ισορροπίες ήρθε στο τρίτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Πόνσε να διεκδικεί και να κερδίζει τη μπάλα σε μια χαμένη φαινομενικά μονομαχία κερδίζοντας το φάουλ και τη δεύτερη κίτρινη του Ρούμπεν Ντίαζ που αποβλήθηκε.

Στην επανάληψη η ΑΕΚ μπήκε αποφασιστικά στο παιχνίδι και με τη βοήθεια του αριθμητικού της πλεονεκτήματος προσπάθησε να πιέσει και να φτάσει στην ανατροπή. Στο 53’, μετά από παράλληλο γύρισμα του Χουλτ ο Κλωναρίδης από τη μικρή περιοχή μείωσε σε 2-1  ενώ 5’ αργότερα ο Βλαχοδήμος πρόλαβε τον Πόνσε σε τετ-α-τετ σε μια φάση που ο Αργεντίνος τραυματίστηκε και παραχώρησε τη θέση του στον Γιακουμάκη. Όλο το γήπεδο ζητούσε και περίμενε την ισοφάριση που ήρθε στο 63’ μετά από γέμισμα του Μπακασέτα με τον Οικονόμου να παίρνει την κεφαλιά-πάσα στο δεύτερο δοκάρι και τον Κλωναρίδη να γίνεται ο ήρωας (μέχρι εκείνη τη στιγμή) του αγώνα, γράφοντας το 2-2 με πλάσε από κοντά.

Το παιχνίδι είχε πολύ δρόμο ακόμη και όλοι, ομάδα και κόσμος, πίστευαν στην ολοκληρωτική ανατροπή. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο 73’ όταν μετά από ωραία εναλλαγή της μπάλας και φοβερή κάθετη του Μπακασέτα, ο Κλωναρίδης βγήκε τετ-α-τετ με τον Βλαχοδήμο έχοντας δίπλα του τον τελείως αμαρκάριστο Γιακουμάκη που αν δεχόταν μια απλή και εύκολη πάσα θα έσπρωχνε απλά τη μπάλα στα δίχτυα ολοκληρώνοντας μια τεράστια ανατροπή. Ενώ όλο το γήπεδο περιμένει αυτή την απλή ενέργεια, ο Κλωναρίδης με την αυτοπεποίθηση της απόδοσης του και των δυο γκολ που είχε ήδη πετύχει, αποφασίζει να πλασάρει ο ίδιος τον Βλαχοδήμο και να σημειώσει χατ-τρικ. Κάπου εκεί όμως ένα μαγικό βράδυ μετατρέπεται σε ένα μεγάλο «κρίμα» και «what if» αφού όχι μόνο ο Βλαχοδήμος με μια ακόμα τρομερή επέμβαση λέει «όχι» στον Κλωναρίδη αλλά στο επόμενο λεπτό ο Σεμέδο σε μια φάση που δεν μύριζε γκολ κατάφερε να νικήσει το Μπάρκα από μακρινή απόσταση και να κάνει το 2-3 στο 74’ βάζοντας ταφόπλακα στις ελπίδες χιλιάδων φιλάθλων. Στα εναπομείναντα 15 λεπτά οι Κιτρινόμαυροι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το ψυχολογικό αυτό σοκ κι έτσι το παιχνίδι έληξε με νικήτρια τη Μπενφίκα.

2 Οκτωβρίου 2018

ΑΕΚ – Μπενφίκα 2-3 / Διαιτητής ο Ισραηλινός Orel Grinfeld

(53’, 63’ Κλωναρίδης – 6’ Σεφέροβιτς, 15’ Γκριμάλντο, 74’ Σεμέδο)

ΑΕΚ : Βασίλης Μπάρκας, Μιχάλης Μπακάκης, Μάριος Οικονόμου (68’ Ούρος Τσόσιτς), Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Νίκλας Χουλτ, Αντρές Σιμόες (79’ Ροντρίγκο Γκάλο), Κώστας Γαλανόπουλος, Τάσος Μπακασέτας, Πέτρος Μάνταλος, Βίκτωρ Κλωναρίδης, Εζέκιελ Πόνσε (60’ Γιώργος Γιακουμάκης)

Προπονητής: Μαρίνος Ουζουνίδης

ΜΠΕΝΦΙΚΑ : Οδυσσέας Βλαχοδήμος, André Almeida, Rúben Dias, Germán Conti, Alejandro Grimaldo, Ljubomir Fejsa, Pizzi (62’ Alfa Semedo), Gedson Fernandes, Rafa Silva (84’ Franco Cervi), Eduardo Salvio (46’ Cristian Lema), Haris Seferovic.

Προπονητής: Rui Vitória

Video: https://www.youtube.com/watch?v=h2W-RkoCWUw

UEFA Champions League 2018/19 – Group E

3η Αγωνιστική – 23 Οκτωβρίου 2018 – OAKA



Τελευταία αγωνιστική του Α’ Γύρου και στις 23 Οκτωβρίου 2018, η ΑΕΚ αντιμετώπισε στο ΟΑΚΑ το φαβορί του ομίλου, την πανίσχυρη Μπάγερν Μονάχου μπροστά σε 61,221 θεατές με στόχο την καλύτερη δυνατή εμφάνιση και ίσως κάποιον πολύτιμο βαθμό.

Από την αρχή του ματς φάνηκαν οι διαθέσεις των δυο ομάδων, με τους Γερμανούς να έχουν μόνιμα την κατοχή της μπάλας και την ΑΕΚ να αμύνεται με τις γραμμές της χαμηλά. Παρ’ όλα αυτά η Μπάγερν δυσκολευόταν αρκετά να δημιουργήσει κάποια καλή ευκαιρία είτε επειδή έκοβαν οι αμυντικοί της ΑΕΚ όπως έγινε στο 18’ όταν ο Τσιγκρίνσκι έκοψε το παράλληλο γύρισμα του Γκνάμπρι είτε επειδή η τελική πάσα δεν ήταν καλή όπως έγινε στο 27’ όταν ο Τιάγκο Αλκάνταρα δεν κατάφερε να βρει τον ολομόναχο Λεβαντόφσκι. Στο μεταξύ η Ένωση βρίσκοντας χώρους στην αντεπίθεση απείλησε τον Νόιερ με τον Πόνσε στο 19’ με σουτ μέσα από την περιοχή και στο 28’ με κεφαλιά του Μάνταλου αλλά δεν κατάφερε να πετύχει κάποιο τέρμα. Το α’ ημίχρονο έληξε με 0-0 αφού και το σουτ του Γκνάμπρι στο 39’, από καλή θέση μέσα στην περιοχή, πέρασε έξω από την εστία του Μπάρκα. 

Στο β’ ημίχρονο, οι Γερμανοί μπήκαν με στόχο να σκοράρουν και αύξησαν την πίεσή τους υπολογίζοντας ότι οι δυνάμεις των Κιτρινόμαυρων σιγά σιγά θα τους εγκατέλειπαν. Η πρώτη ευκαιρία της ΑΕΚ ήρθε στο 52’ όταν ο Γαλανόπουλος τρύπησε το κέντρο των Γερμανών με ωραία ατομική προσπάθεια οδηγώντας τη μπάλα μέχρι την αντίπαλη περιοχή αλλά ο  Μπακασέτας με δυνατό αριστερό σουτ δεν κατάφερε να βρει στόχο. Τελικά η Μπάγερν βρήκε το πολυπόθητο γκολ στο 61’ μετά από φάση διαρκείας, με σουτ του Χάβι Μαρτίνεθ μέσα από την περιοχή. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, για μια ακόμα φορά η Ένωση δέχτηκε αμέσως και δεύτερο τέρμα, αφού στο 63’ οι παίχτες της Μπάγερν έκρυψαν τη μπάλα και ο Λεβαντόφσκι με κοντινό πλασέ την εμφάνισε στα δίχτυα του Μπάρκα.

Με τους Γερμανούς να έχουν το πόδι στο γκάζι, λίγο έλειψε η ΑΕΚ να δεχθεί και τρίτο τέρμα αλλά ο Μπάρκας μπλόκαρε τη μπάλα ακριβώς πάνω στη γραμμή του τέρματος μετά από τακουνάκι του Λεβαντόφσκι μέσα από τη μικρή περιοχή. Το σκορ έμεινε στο 0-2, αφού η Μπάγερν έκανε διαχείριση δυνάμεων στα τελευταία 20 λεπτά και ο Γκορέτσκα είδε το σουτ του στο 91’ να αποκρούεται από τον Λαμπρόπουλο.

23 Οκτωβρίου 2018

ΑΕΚ – Μπάγερν 0-2 / Διαιτητής ο Λευκορώσος Aleksei Kulbakov

(61’ Μαρτίνεζ, 63’ Λεβαντόφσκι)

ΑΕΚ : Βασίλης Μπάρκας, Μιχάλης Μπακάκης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Νίκλας Χουλτ, Αντρές Σιμόες, Κώστας Γαλανόπουλος (84’ Ροντρίγκο Γκάλο), Τάσος Μπακασέτας, Πέτρος Μάνταλος (76’ Άλεφ Ντο Σάντος), Βίκτωρ Κλωναρίδης (64’ Λούκας Μπογιέ), Εζέκιελ Πόνσε.

Προπονητής: Μαρίνος Ουζουνίδης

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ : Manuel Neuer, Joshua Kimmich, Niklas Süle, Mats Hummels, Rafinha, Javi Martínez, James Rodríguez (62’ Leon Goretzka), Thiago Alcântara, Serge Gnabry (75’ Thomas Müller), Arjen Robben, Robert Lewandowski (84’ Sandro Wagner).

Προπονητής: Niko Kovac

Video: https://www.youtube.com/watch?v=3PaNFkZunKI

UEFA Champions League 2018/19 – Group E

4η Αγωνιστική – 7 Νοεμβρίου 2018 – Allianz Arena



Στις 7 Νοεμβρίου 2018, η ΑΕΚ ταξίδεψε στο Μόναχο και την Allianz Arena για να αναμετρηθεί με τους Βαυαρούς μπροστά σε περίπου 70.000 θεατές χωρίς ουσιαστικά να έχει κάποιο στόχο πέρα από μια καλή εμφάνιση.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ στο 5’, όταν μετά από κόρνερ του Μάνταλου, ο Λαμπρόπουλος με κεφαλιά από τη μικρή περιοχή δεν κατάφερε να σκοράρει στέλνοντας την μπάλα άουτ. Η Μπάγερν απάντησε στις καλές ευκαιρίες, με κεφαλιά του Γκορέτσκα από το ύψος του πέναλτι που ανάγκασε τον Μπάρκα σε εντυπωσιακή επέμβαση. Οι Γερμανοί, παρά την εμφανή υπεροχή τους δεν κατάφερναν να απειλήσουν σοβαρά την εστία της ΑΕΚ. Στάθηκαν όμως τυχεροί όταν στο 29’ μετά από ένα τράβηγμα του του Τσόσιτς πάνω στον Λεβαντόφκσι, ο Σλοβένος διαιτητής καταλόγισε πέναλτι που μετουσίωσε σε γκολ ο Πολωνός επιθετικός ανοίγοντας το σκορ στο 31’. Το 1-0 παρέμεινε μέχρι το τέλος του α’ ημιχρόνου αφού ο Μίλερ δεν κατάφερε να σκοράρει στο 36’ στη μοναδική ευκαιρία που δημιουργήθηκε.

Στο β’ ημίχρονο το παιχνίδι συνεχίστηκε στον ίδιο ρυθμό με την Μπάγερν να προσπαθεί να κλειδώσει τη νίκη με ένα δεύτερο γκολ αλλά να βλέπει τον Μπάρκα να κάνει δύο μεγάλες επεμβάσεις στο σουτ του Γκορέτσκα στο 55’ και στο τετ-α-τετ του Λεβαντόφκσι στο 61’. Η υπεροχή αυτή καρποφόρησε στο 71’ όταν μετά από κόρνερ του Κίμιχ, ο Λεβαντόφσκι στο δεύτερο δοκάρι έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα μετά από κακό διώξιμο του Μπακάκη. Στα εναπομείναντα 20 λεπτά οι Γερμανοί πίεσαν και για τρίτο γκολ αλλά ο Μπάρκας απέκρουσε το σουτ του Γκνάμπρι στο 74’ ενώ ο Λαμπρόπουλος στο 77’ και στο 83’ έκοψε τις επικίνδυνες πάσες των Λεβαντόφσκι και Μίλερ αποσοβώντας σίγουρα γκολ και κρατώντας το 2-0 που ήταν και το τελικό σκορ.

7 Νοεμβρίου 2018

Μπάγερν – ΑΕΚ 2-0 / Διαιτητής ο Σλοβένος Matej Jug

(31’ πεν., 71’ Λεβαντόφσκι)

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ : Manuel Neuer, Joshua Kimmich, Jérôme Boateng, Mats Hummels, David Alaba, Javi Martínez, Leon Goretzka, Thomas Müller, Serge Gnabry (87’ Renato Sanches), Franck Ribéry (84’ Rafinha), Robert Lewandowski (90+1’ Sandro Wagner).

Προπονητής: Niko Kovac

ΑΕΚ : Βασίλης Μπάρκας, Μιχάλης Μπακάκης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Ούρος Τσόσιτς, Νίκλας Χουλτ, Αντρές Σιμόες, Κώστας Γαλανόπουλος (78’ Ροντρίγκο Γκάλο), Άλεφ Ντο Σάντος (67’ Έρικ Μοράν), Πέτρος Μάνταλος (79’ Λούκας Μπογιέ), Εζέκιελ Πόνσε.

Προπονητής: Μαρίνος Ουζουνίδης

Video: https://www.youtube.com/watch?v=3PaNFkZunKI

UEFA Champions League 2018/19 – Group E

5η Αγωνιστική – 27 Νοεμβρίου 2018 – OAKA



Τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι, στις 27 Νοεμβρίου 2018 στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 25.756 θεατές και με την ΑΕΚ κάτω από την βαριά σκιά των τελευταίων εξελίξεων που είχαν θέσει τους Λαμπρόπουλο, Σιμόες και Μπακασέτα εκτός ομάδας πληρώνοντας κυρίως την άρνηση τους να υπογράψουν πρόωρα την επέκταση των συμβολαίων τους.

Η κατάσταση στο ΟΑΚΑ ήταν τεταμένη από νωρίς με τους οπαδούς των δυο ομάδων να εμπλέκονται σε επεισόδια και την Ένωση τελικά να τιμωρείται από την Πειθαρχική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας με δύο ματς κεκλεισμένων των θυρών, έναν χρόνο αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της, αλλά με διετή αναστολή, καθώς και με πρόστιμο 80.000 ευρώ.

Στα αγωνιστικά, η ΑΕΚ με τον Λιβάγια για πρώτη φορά στην ενδεκάδα (μετά την ποινή των τεσσάρων αγωνιστικών) έκανε την προτελευταία της προσπάθεια για να πάρει κάποιο βαθμό απέναντι στην ομάδα – έκπληξη του Champions League εκείνης της σεζόν. Το ματς ήταν κλειστό και με χαμηλό ρυθμό χωρίς πολλές ευκαιρίες. Η πρώτη καλή στιγμή ήταν για τον Άγιαξ στο 27’ με την κεφαλιά του Νέρες από καλό σημείο να μπλοκάρεται από τον Μπάρκα. Στο 30’ ο Σένε απείλησε με απευθείας εκτέλεση φάουλ αλλά η μπάλα έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ενωσίτη γκολκίπερ. Η ΑΕΚ κατάφερε να απειλήσει μόνο μια φορά πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο με τον Ονάνα να προλαβαίνει τον Πόνσε πριν εκείνος πλασάρει από καλή θέση στο 45’.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο β’ ημίχρονο, με λιγοστές φάσεις να δημιουργούνται κι από τις δύο πλευρές. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία ήρθε στο 63’ με τον Φαν Ντε Μπέεκ να σημαδεύει το αριστερό δοκάρι της εστίας του Μπάρκα από το ύψος του πέναλτι μετά από κόψιμο του Τάντιτς. Στο 67’ ο Σένε εκτέλεσε φάουλ έξω από την περιοχή προσπαθώντας να βρει κάποιο συμπαίκτη του αλλά η μπάλα ανακόπηκε από τον Λιβάγια με τη βοήθεια του χεριού του. Ο Άγγλος διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι και τη δεύτερη κίτρινη στον παίκτη της Ένωσης στέλνοντας τον στα αποδυτήρια και αφήνοντας τον με μόνο 67 λεπτά συμμετοχής στην κορυφαία Ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Ο Τάντιτς ανέλαβε την εκτέλεση στέλνοντας τη μπάλα στο κέντρο της εστίας και γράφοντας το 0-1 στο 68’. Όπως και σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια, η ΑΕΚ κατέρρευσε για άλλη μια φορά και τέσσερα λεπτά αργότερα δέχθηκε και δεύτερο γκολ, πάλι από τον Τάντιτς στο 72’ με πλασέ μέσα από την περιοχή σε μια φάση που η Κιτρινόμαυρη άμυνα ήταν αποδιοργανωμένη. Το ματς ολοκληρώθηκε με μοναδική αντίδραση της ΑΕΚ, μια ατομική προσπάθεια του Μπογιέ που με σουτ εκτός περιοχής ανάγκασε τον Ονάνα να πραγματοποιήσει μια δύσκολη επέμβαση.

27 Νοεμβρίου 2018

ΑΕΚ – Άγιαξ 0-2 / Διαιτητής ο Άγγλος Michael Oliver

(68’ πεν., 72’ Τάντιτς)

ΑΕΚ : Βασίλης Μπάρκας, Μιχάλης Μπακάκης, Μάριος Οικονόμου, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Νίκλας Χουλτ, Άλεφ Ντο Σάντος, Κώστας Γαλανόπουλος, Πέτρος Μάνταλος (75’ Βίκτωρ Κλωναρίδης), Μάρκο Λιβάγια, Ροντρίγκο Γκάλο (73’ Λούκας Μπογιέ), Εζέκιελ Πόνσε (81’ Γιώργος Γιακουμάκης).

Προπονητής: Μαρίνος Ουζουνίδης

ΑΓΙΑΞ : Andre Onana, Noussair Mazraoui (81’ Rasmus Kristensen), Matthijs de Ligt, Daley Blind, Maximilian Wöber, Frenkie de Jong, Lasse Schöne, Donny van de Beek (86’ Zakaria Labyad), David Neres, Dusan Tadic, Kasper Dolberg (62’ Klaas-Jan Huntelaar).

Προπονητής: Erik ten Hag

Video: https://www.youtube.com/watch?v=yfCfvV6PKEk

UEFA Champions League 2018/19 – Group E

6η Αγωνιστική – 12 Δεκεμβρίου 2018 – Estádio da Luz



Φινάλε της φάσης των ομίλων αλλά και του Ευρωπαϊκού ταξιδιού της ΑΕΚ για τη σεζόν 2018-19 στις 12 Δεκεμβρίου 2018 στο Estádio da Luz της Λισσαβώνας μπροστά σε 33.633 θεατές. Οι Κιτρινόμαυροι του Μαρίνου Ουζουνίδη παίζουν την τελευταία τους «ζαριά» για έστω έναν πολυπόθητο βαθμό και την αποφυγή της μηδενικής συγκομιδής στην βέβαιη πλέον και διόλου τιμητική τελευταία θέση του Ομίλου. Στην απέναντι πλευρά οι Πορτογάλοι έχουν σφραγίσει την κατάκτηση της τρίτης θέσης που τους οδηγεί στη συνέχιση των υποχρεώσεων τους στο UEFA Europa League.

Η Ένωση αμυνόταν αποτελεσματικά μην αφήνοντας τη Μπενφίκα να βρει χώρους και να δημιουργήσει ευκαιρίες, με τους Πορτογάλους να προσπαθούν να απειλήσουν από στημένα χωρίς ωστόσο να ανησυχήσουν τον γκολκίπερ της ΑΕΚ. Η μοναδική καλή στιγμή καταγράφηκε στο 44’ όταν από λάθος γύρισμα του Πόνσε, ο Σεφέροβιτς βρέθηκε μόνος του εκτός περιοχής προσπαθώντας με σουτ βολέ να νικήσει τον Μπάρκα αλλά είδε την προσπάθεια του να καταλήγει δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας.

Στο β’ ημίχρονο το παιχνίδι κύλησε στο ίδιο τέμπο με τη Ένωση να χάνει μοναδική ευκαιρία στο 63’ όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ ο Τσόσιτς με κεφαλιά από την μικρή περιοχή έστειλε τη μπάλα ελάχιστα εκατοστά δίπλα από το δεξί δοκάρι του Βλαχοδήμου. Η Μπενφίκα απάντησε αμέσως στις ευκαιρίες στο 64’ με το πλασέ του Σεφέροβιτς στην κίνηση να μπλοκάρεται από τον Μπάρκα ενώ στο 71’ ο ίδιος παίχτης με κεφαλιά από τη μικρή περιοχή είδε τη μπάλα να χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι και να καταλήγει άουτ. Η κούραση είχε αρχίσει να εμφανίζεται στους Κιτρινόμαυρους με τους παίκτες της Μπενφίκα να προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν. Έτσι στο 72’ ο Γκριμάλντο σε μια αναταραχή στην περιοχή της ΑΕΚ προσπάθησε να σκοράρει αλλά ο Τσιγκρίνσκι έκοψε με τάκλιν και στην εξέλιξη της φάσης ο Μπάρκας μπλόκαρε το πλασέ του ίδιου παίχτη. Στο 80’ο Μπάρκας έδιωξε σε τετ-α-τετ με τον Ζέντσον Φερνάντεζ. Και ενώ το παιχνίδι έδειχνε να μην βγάζει νικητή, στο 87’ ένα λάθος του Γαλανόπουλου τον οδήγησε σε φάουλ πάνω στον Ζέντσον Φερνάντεζ με αποτέλεσμα τόσο να δει δεύτερη κίτρινη κάρτα και να αποβληθεί όσο και να δώσει την ευκαιρία στη Μπενφίκα να εκτελέσει φάουλ σε καλή θέση λίγα μέτρα έξω από την περιοχή της ΑΕΚ. Ο Γκριμάλντο εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία και με απευθείας εκτέλεση στο 88’ έγραψε το 1-0 που ήταν και το τελικό σκορ μιας και το εξαιρετικό σουτ του Σεφέροβιτς στο 90’ κατέληξε αρχικά στο οριζόντιο και στη συνέχεια στο κάθετο δοκάρι του Μπάρκα.

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τις εμφανίσεις της στον Όμιλο με συγκομιδή 0 βαθμών καταγράφοντας 6 ήττες σε ισάριθμα ματς και μια απογοητευτική παρουσία στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

12 Δεκεμβρίου 2018

Μπενφίκα – ΑΕΚ 1-0 / Διαιτητής ο Σκωτσέζος Bobby Madden

(88’ Γκριμάλντο)

ΜΠΕΝΦΙΚΑ : Οδυσσέας Βλαχοδήμος, Jardel,  Rúben Dias, André Almeida, Alejandro Grimaldo, Alfa Semedo, Pizzi (59’ Franco Cervi), Gedson Fernandes, Rafa Silva (35’ Andrija Zivkovic), João Félix (77’ Nicolás Castillo), Haris Seferovic.

Προπονητής: Rui Vitória

ΑΕΚ : Βασίλης Μπάρκας, Μιχάλης Μπακάκης, Μάριος Οικονόμου, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Νίκλας Χουλτ, Ούρος Τσόσιτς, Κώστας Γαλανόπουλος, Έρικ Μοράν (77’ Ροντρίγκο Γκάλο), Λούκας Μπογιέ (68’ Πέτρος Μάνταλος), Βίκτωρ Κλωναρίδης (61’ Γιάννης Γιαννιώτας), Εζέκιελ Πόνσε.

Προπονητής: Μαρίνος Ουζουνίδης

Video: https://www.youtube.com/watch?v=rcqA8qP5pdw