Περίοδος 2019-2020

Πρόεδρος: Ευάγγελος Ασλανίδης 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητές: Μιγκέλ Καρντόσο (Jose Miguel Azevedo Csrdoso) από 1/7/2019 μέχρι 25/8/2019 – Νίκος Κωστένογλου από 26/8/2019 μέχρι 8/12/2019- Μάσιμο Καρέρα (Massimo Carrera) από 8/12/2019 – 1η σεζόν

Τερματοφύλακε ς: Βασίλης Μπάρκας – Παναγιώτης Τσιντώτας – Γιώργος Αθανασιάδης

Αμυντικοί : Όγκνιεν Βράνιες – Παουλίνιο Μότα –  Ζίγκα Λάτσι –  Μιχάλης Μπακάκης – Έλντερ Λόπεζ – Μάριος Οικονόμου – Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι – Νίκλας Χουλτ – Στράτος Σβάρνας – Κώστας Σταμούλης – Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος

Μέσοι : Αντρέ Σιμόες – Πέτρος Μάνταλος – Κώστας Γαλανόπουλος – Νέναντ Κρστίσιτς – Χρήστος Γιούσης – Γιάννης Σαρδέλης – Γιάννης Φοίβος Μπότος – Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς – Τσίκο Ζεράλδες – Νταμιάν Σιμάνσκι – Νταβίντ Σιμάο – Μίλος Ντέλετιτς

Επιθετικοί : Μάρκο Λιβάγια – Βίκτωρ Ντόριαν Κλωναρίδης – Γιώργος Γιακουμάκης – Χρήστος Αλμπάνης – Νέλσον Ολιβέϊρα – Σέρχιο Αραούχο – Ντανίελε Βέρντε – Θεοδόσης Μαχαίρας – Ευθύμης Χριστόπουλος

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ




Η σεζόν ξεκινάει με αλλαγές σε όλο το τεχνικό επιτελείο. Η ΑΕΚ με την θέληση να βγάλει στο χορτάρι μια διαφορετική εικόνα στρέφεται στην Ιβηρική αγορά για την θέση του προπονητή, αφού γρήγορα έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Μανόλο Χιμένεθ δεν θα συνεχίσει.

Σύντομα καταλήγει στον Πορτογάλο Μιγκέλ Καρντόσο, έναν τεχνικό με ανάμεικτες περγαμηνές. Σπουδαία δουλειά στην Ρίο Άβε, παταγώδεις αποτυχίες σε Ναντ και Θέλτα στην συνέχεια. Ο Καρντόσο έρχεται με σκοπό να εφαρμόσει ένα νέο πλάνο το οποίο απαιτεί να το υπηρετήσουν όλοι χωρίς καμία παρέκκλιση.

Μετά από αρκετές μεταγραφές ως επί το πλείστον από την Ιβηρική αγορά (ήρθαν 4 Πορτογάλοι) και την επιστροφή του «παλιού» Όγκνεν Βράνιες, η ομάδα ξεκινάει την σεζόν με τις Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Θα αποκλείσει την Κραϊόβα με μια νίκη και μια ισοπαλία αλλά με κακή εικόνα στο δεύτεροπαιχνίδι στο ΟΑΚΑ και στη συνέχεια θα διασταυρωθεί με την τουρκική Τραμπζονσπόρ. Η παταγώδης αποτυχία στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ (ήττα με 1-3) και η δεύτερη σερί ήττα 3 μέρες μετά από την Ξάνθη πάλι στο ΟΑΚΑ θα φέρουν δραματικές εξελίξεις. Ο Πορτογάλος προπονητής και όλο του το επιτελείο μαζί με τον τεχνικό διευθυντή Νίκο Λυμπερόπουλο αποτελούν παρελθόν.

Η διοίκηση στρέφεται στον μέχρι εκείνη την στιγμή προπονητή της ομάδας Κ19 της ΑΕΚ Νίκο Κωστένογλου σε μια κίνηση απελπισίας. Η ομάδα βγάζει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και παρότι αποκλείεται από την Τραμπζονσπόρ, κάνει μια τρομερή εμφάνιση μέσα στην Τουρκία αγγίζοντας την πρόκριση (νίκη 0-2) και 3 μέρες μετά βγάζει χαρακτήρα και περνάει με διπλό από την Τρίπολη στο 92’.

Η πρόσληψη Κωστένογλου θα δώσει παροδικά μια ανάταση στην ΑΕΚ αλλά η σεζόν φαίνεται από την αρχή ότι είναι προβληματική. Η Ένωση εμφανίζει τα περσινά προβλήματα και δεν μπορεί να ακολουθήσει τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στην κούρσα του τίτλου. Μοιραία όπως σε κάθε στραβή απόφαση, έρχεται η ώρα της κρίσης και αρχές Δεκεμβρίου ο Νίκος Κωστένογλου αποτελεί παρελθόν από την ομάδα.

 Ο νέος τεχνικός διευθυντής Ίλια Ίβιτς φέρνει τον γνωστό Ιταλό προπονητή Μάσιμο Καρέρα ο οποίος στο παρελθόν είχε επιτυχίες με την Σπαρτάκ Μόσχας στην Ρωσία. Ο Ιταλός μπαίνει με πολύ όρεξη και η ομάδα δείχνει διάθεση να ενισχυθεί αφού αποκτά δανεικούς τους Νταμιάν Σιμάνσκι και Σέρχιο Αραούχο με σκοπό την δεύτερη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και την κατάκτηση του Κυπέλλου. Η ΑΕΚ διανύει μια καλή περίοδο από πλευράς αποτελεσμάτων, γράφοντας στον 2ο γύρο 9 νίκες 3 ισοπαλίες και 1 ήττα, καταλήγοντας στην 3η θέση πριν την έναρξη των πλέι οφ.

Κάπου εκεί η χρονιά παγώνει καθώς η πανδημία Covid-19 και τα μέτρα απαγόρευσης κάθε αθλητικής δραστηριότητας φρενάρουν την πορεία της ΑΕΚ και ουσιαστικά βάζουν σε μια αβεβαιότητα την ολοκλήρωση  της σεζόν. Τελικά η σεζόν ξεκινάει ξανά αρχές Ιουνίου με τα πλέι οφ. Εκεί η ΑΕΚ δεν έχει την ίδια εικόνα με αυτήν πριν την διακοπή και αργεί να πάρει μπρος με συνέπεια ενώ είχε την ευκαιρία να βγει 2η να την πετάξει οριστικά σε ένα ματς που συνοδεύτηκε από την ακατανόητη για πολλούς απόφαση της διοίκησης να μην κάνει ένσταση στο ματς με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ (τελικό 0-0). Η  ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε κατέβει εν γνώσει της με αθεώρητες κάρτες υγείας των ποδοσφαιριστών, κάτι που θα επέφερε τον μηδενισμό της στο συγκεκριμένο ματς αν η ΑΕΚ είχε κάνει αυτά που ορίζει ο νόμος.

Κύπελλο Ελλάδας

Στη φάση των 16 αντίπαλος ο Αστέρας Τρίπολης.

Πρώτος αγώνας στις 16/01/2020 στην Τρίπολη. Ο Αστέρας προηγείται στο 20’ αλλά η ΑΕΚ θα ισοφαρίσει με πέναλτι του Ολιβέϊρα στο 33’ και θα πάρει την ισοπαλία και το προβάδισμα πρόκρισης. Ρεβάνς στις 30/01/2020 στην Αθήνα και η ΑΕΚ θα μπει αποφασισμένη και θα καθαρίσει την πρόκριση με 2 γρήγορα γκολ στο 12’ από τον Μάνταλο και στο 14΄ από τον Αλμπάνη.

Στον Προημιτελικό αντίπαλος ο Παναιτωλικός.

Πρώτος αγώνας στις 5/02/2020 στο Αγρίνιο. Η ΑΕΚ μπαίνει σαν φαβορί και προηγείται γρήγορα στο 24’ με γκολ του Σβάρνα αλλά στο 2ο ημίχρονο εμφανίζεται αγνώριστη και θα δεχτεί την ισοφάριση. Ρεβάνς στις 19/02/2020 στην Αθήνα και το ματς γίνεται εύκολο για την ΑΕΚ από την αρχή. Στο 7’ ο Ολιβέϊρα και στο 36’ ο Κρίστισιτς καθαρίζουν την μπουγάδα και οι Αλμπάνης στο 80’ και Λιβάγια στο 88’ δίνουν έκταση στο σκορ ολοκληρώνοντας την πρόκριση στον ημιτελικό.

Στον Ημιτελικό αντίπαλος ο Άρης

Πρώτος αγώνας στις 04/03/2020 στην Αθήνα. «Ιστορικό» ματς καθώς είναι το τελευταίο με κόσμο πριν το λουκέτο λόγω Covid-19. Η ΑΕΚ είναι πολύ καλή στο 1ο ημίχρονο, προηγείται στο 8’ με τον Μάνταλο, χάνει τρομερές ευκαιρίες (ίσως στο καλύτερο της ημίχρονο επί εποχής Καρέρα), δέχεται την ισοφάριση με ένα αστείο πέναλτι και στο 2ο ημίχρονο το ματς παίρνει φωτιά. Το τελικό 2-1 που έρχεται με γκολ του Βράνιες στο 58’ είναι πολύ κολακευτικό για τον Άρη. Ρεβάνς στις 24/06/2020 στη Θεσσαλονίκη, σε ένα ματς που έμεινε στην ιστορία σαν «το ματς των ταρατσών». Ο Άρης θα προηγηθεί με 2-0 και θα είναι αγκαλιά με την πρόκριση μέχρι ένα πολύ ωραίο γκολ του Λιβάγια στο 96’ να στείλει το ματς στην παράταση. Εκεί η ΑΕΚ θα είναι καλύτερη, θα ξανασκοράρει πάλι με τον Λιβάγια στο 102’ και θα αναγκάσει τους φίλους του Άρη να αδειάσουν πρόωρα όλες τις γειτονικές ταράτσες όπου είχαν καταφύγει για να παρακολουθήσουν το ματς. Εν μέσω των πλέι οφ του Πρωταθλήματος, η ΑΕΚ θα σφραγίσει το εισιτήριο για τον Τελικό Κυπέλλου σε μια επεισοδιακή ρεβάνς στο Χαριλάου σε ένα ματς που έμεινε γνωστό ως «το ματς που αδειάσανε οι ταράτσες».

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ



Αντίπαλος στον τελικό ο Ολυμπιακός στο άδειο λόγω Covid-19 Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου. Ένας τελικός – παρωδία, αφού έγινε στο ξεκίνημα ουσιαστικά της νέας χρονιάς (Σεπτέμβριο) αλλά με τα περσινά ρόστερ ή μάλλον ότι είχε απομείνει από αυτά.

Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο ματς αλλά δέχθηκε γκολ για ακόμη μια φορά από αστεία ατομικά λάθη. Έγινε το 0-1 από τον Ρατζέλοβιτς και κάπου εκεί η ΑΕΚ για ένα ακόμα ντέρμπι παρέδωσε πνεύμα και πάλευε χωρίς πλάνο και σχέδιο να φτάσει στην ισοφάριση. Ο Ολυμπιακός, εκμεταλλευόμενος  τους κενούς χώρους που άφηνε η Ένωση, κέρδισε πέναλτι στο 2ο ημίχρονο που όμως απέκρουσε ο Τσιντώτας.  Μέχρι το τέλος η ανέτοιμη ψυχολογικά ΑΕΚ δεν μπόρεσε να απειλήσει σοβαρά την εστία των ερυθρόλευκων και ηττήθηκε τελικά με 0-1  από έναν ελλιπέστατο Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ θα ηττηθεί, για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια σε τελικό Κυπέλλου, και θα δείξει ότι ψυχολογικά έχει μεγάλο πρόβλημα πλέον στο να διαχειριστεί παιχνίδια υψηλής πίεσης.

12 Σεπτεμβρίου 2020, Πανθεσσαλικό Στάδιο

Χωρίς θεατές (λόγω Covid-19)

ΑΕΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1 / Διαιτητής ο Ολλανδός Bjorn Kuipers

(9’ Ρατζέλοβιτς)

ΑΕΚ : Τσιντώτας, Μπακάκης (62’ Παουλίνιο), Λόπες, Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι, Κρίστιτσιτς, Σιμόες (80’ Μαχαίρας), Μάνταλος, Βέρντε (62’ Αλμπάνης), Λιβάγια, Ολιβέϊρα.

Προπονητής : Μάσιμο Καρέρα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ : Τζολάκης, Μπρούνο, Σισέ, Μπα, Τοροσίδης (80’ Σεμέδο), Καμαρά, Μπουχαλάκης, Ρατζέλοβιτς, Βαλμπουενά (76’ Καφού), Μασούρας, Ελ Αραμπί (90’ Φορτούνης).

Προπονητής : Πέδρο Μαρτίνς

Η Παρουσία στην Ευρώπη

Europa League – Γ’ Προκριματικός Γύρος



Πρώτο ματς της χρονιάς στο Stadion Ion Oblemenco που είναι άδειο από θεατές λόγω τιμωρίας της Κραϊόβα για επεισόδια στο προηγούμενο ματς της απέναντι στη Χόνβεντ. Για ανεξήγητους λόγους ο Μάρκο Λιβάγια μένει στον πάγκο και η ΑΕΚ δεν μπορεί να απειλήσει τους Ρουμάνους της Κραϊόβα.  Ο τραυματισμός του Κλωναρίδη τον φέρνει άρον – άρον στο ματς στο 39’ και στο δεύτερο ημίχρονο ο Κροάτης κάνει όργια. Σέρβιρε το 0-1 και σκόραρε ο ίδιος το 0-2 και έτσι η ΑΕΚ έφτασε στο τελικό 0-2 που σχεδόν σφράγιζε την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

8 Αυγούστου 2019

Κραϊόβα – ΑΕΚ 0-2 / Διαιτητής ο Ολλανδός Dennis Higler

(60’ Μάνταλος, 85’ Λιβάγια)

ΚΡΑΪΟΒΑ : Mirko Pigliacelli, Marius Briceag, Bodgan Vatajelu, Renato Kelic, Mihai Roman (73’ Carlos Fortes), Alexandru Mateiu, Alexandru Cicaldau, Nicusor Bancu, Antoni Ivanov (66’ Kamer Qaka), Cristian Barbut (73’ Artur Ioniță), Stephane Acka.

Προπονητής : Corneliu Papura

AEK : Βασίλης Μπαρκας, Παουλίνιο Μότα, Νίκλας Χουλτ, Όγκνιεν Βράνιες, Στράτος Σβάρνας, Αντρέ Σιμόες, Νταβίντ Σιμάο (82’ Νέναντ Κρίστιτσιτς), Τσίκο Ζεράλδες, Πέτρος Μάνταλος, Ντάνιελε Βέρντε (65’ Νέλσον Ολιβέϊρα), Βίκτωρ Κλωναρίδης (39’ Μάρκο Λιβάγια).

Προπονητής : Μιγκέλ Καρντόσο

Στο άδειο ΟΑΚΑ λόγω της τιμωρίας της ΑΕΚ για τα επεισόδια στο ματς με τον Άγιαξ της προηγούμενης σεζόν έγινε η ρεβάνς που όλοι περίμεναν να είναι περίπατος για την Ένωση μετά και το 0-2 του πρώτου αγώνα. Προηγήθηκε η ΑΕΚ σχετικά νωρίς στο 26’, οπότε όλα ξεκίνησαν καλά. Κάπου εκεί όμως όλοι επαναπαύθηκαν και ξαφνικά «γύρισε ο διακόπτης».  Οι Ρουμάνοι, όχι απλά ισοφάρισαν στο 63’ αλλά έχασαν ένα σωρό ευκαιρίες για να προηγηθούν και να βάλουν φωτιά στο ματς και την πρόκριση.

15 Αυγούστου 2019

ΑΕΚ – Κραϊόβα 1-1 / Διαιτητής ο Γάλλος Jerome Brisard

(26’ Μάνταλος – 63’ Ivanov)

AEK : Βασίλης Μπαρκας, Παουλίνιο Μότα, Χέλντερ Λόπεζ, Όγκνιεν Βράνιες, Στράτος Σβάρνας, Αντρέ Σιμόες (83’ Κώστας Γαλανόπουλος), Νέναντ Κρίστισιτς (58’ Νταβίντ Σιμάο), Τσίκο Ζεράλδες, Πέτρος Μάνταλος, Μάρκο Λιβάγια (58’ Ντάνιελ Βέρντε), Νέλσον Ολιβέϊρα.

Προπονητής : Μιγκέλ Καρντόσο

ΚΡΑΪΟΒΑ : Mirko Pigliacelli, Renato Kelic, Mihai Roman (63’ Carlos Fortes),  Alexandru Mateiu, Alexandru Cicaldau,Nicusor Bancu, Antoni Ivanov (80’ Vasile Nicolae Constantin), Cristian Barbut, Stephane Acka, Ivan Martic, Valentin Mihaila (55’ Bodgan Vatajelu)

Προπονητής : Corneliu Papura

Europa League – Γύρος Play off



Πρώτος αγώνας για τα πλέι οφ της διοργάνωσης με αντίπαλο την Τουρκική Τραμπζονσπόρ στο ΟΑΚΑ. Το στάδιο άδειο από θεατές ακόμη μια φορά λόγω της τιμωρίας της ΑΕΚ για τα επεισόδια στο ματς με τον Άγιαξ της προηγούμενης σεζόν. Ονειρικό ξεκίνημα με γκολ του Μάρκο Λιβάγια μόλις στο 4’ απέναντι στην ομάδα της Τραπεζούντας. Η ευφορία στις τάξεις της Ένωσης θα κρατήσει για μόλις 24 λεπτά. Οι Τούρκοι ισοφαρίζουν στο 28’ και ακολουθεί μια πραγματική τραγωδία. Ίσως η χειρότερη εμφάνιση της ΑΕΚ στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Μια ομάδα χωρίς αρχή μέση και τέλος δέχτηκε 3 γκολ από αντίπαλο που αν μη τι άλλο δεν φάνταζε σαν μεγαθήριο ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να είχε δεχτεί εύκολα και περισσότερα γκολ.

22 Αυγούστου 2019

ΑΕΚ – Τραμπζονσπόρ 1-3 / Διαιτητής ο Γερμανός Daniel Siebert

(4’ Λιβάγια – 28’, 44’, 70’ Ekuban)

ΑΕΚ : Βασίλης Μπαρκας, Παουλίνιο Μότα, Χέλντερ Λόπεζ, Όγκνιεν Βράνιες, Στράτος Σβάρνας, Αντρέ Σιμόες, Νταβίντ Σιμάο (63’ Νέναντ Κρίστισιτς), Ντάνιελ Βέρντε (65’ Τσίκο Ζεράλδες), Πέτρος Μάνταλος, Μάρκο Λιβάγια, Νέλσον Ολιβέϊρα (83’Γιώργος Γιακούμακης).

Προπονητής : Μιγκέλ Καρντόσο

ΤΡΑΜΠΖΟΝΣΠΟΡ : Ururcan Cakir, Huseyin Turkmen, Majid Hosseini, Jose Sosa, Anthony Nwakaeme (71’ Donis Avdijaj), Abdulkadir Omur, Alexander Sorloth (77’ Dogan Erdogan), Caleb Ekuban (92’ Yusuf Sari), Joao Da Silva Pereira, Abdulkadir Parmak, Filip Novak.

Προπονητής : Ünal Karaman

Μια εβδομάδα μετά το πρώτο ματς η ΑΕΚ πηγαίνει στην Τραπεζούντα με νέο προπονητή τον Νίκο Κωστένογλου. Στο Şenol Güneş Spor Kompleksi και μπροστά σε 30.490 θεατές αποδεικνύεται αυτό που φαινόταν εύκολα και στο πρώτο ματς, ότι η Τραμπζονσπόρ είναι κάθε άλλο παρά ακατάβλητος αντίπαλος. Μετά από μαγική εμφάνιση επί 90’ λεπτά η Ένωση ήταν η καλύτερη ομάδα και άγγιξε την πρόκριση αλλά δεν την πήρε στις λεπτομέρειες. Αν στον πρώτο αγώνα υπήρχε το στοιχειώδες πλάνο και η απαραίτητη σοβαρότητα, η ΑΕΚ θα είχε προκριθεί στους ομίλους της διοργάνωσης.

29 Αυγούστου 2019

Τραμπζονσπόρ – ΑΕΚ 0-2 / Διαιτητής ο Άγγλος Michael Oliver

(24’ Λιβάγια, 29’ πεν. Μάνταλος)

ΤΡΑΜΠΖΟΝΣΠΟΡ : Ururcan Cakir, Jose Sosa, Ivanildo Fernandes, Anthony Nwakaeme, Abdulkadir Omur (44’ Yusuf Sari), John Obi Mikel (35’ Alexander Sorloth), Caleb Ekuban, Gaston Campi, Joao Da Silva Pereira, Abdulkadir Parmak, Filip Novak.

Προπονητής : Ünal Karaman

AEK : Βασίλης Μπάρκας, Μιχάλης Μπακάκης, Χέλντερ Λόπεζ, Όγκνιεν Βράνιες, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Μάριος Οικονόμου (88’ Βίκτωρ Κλωναρίδης), Αντρέ Σιμόες, Κώστας Γαλανόπουλος (58’ Νέναντ Κρίστισιτς), Πέτρος Μάνταλος (81’ Γιώργος Γιακουμάκης), Μάρκο Λιβάγια, Νέλσον Ολιβέϊρα.

Προπονητής : Νίκος Κωστένογλου