Αλάιν Μπαρόχα

Alain Baroja – (2015/2016)

Γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1989 στην πόλη Καράκας της Βενεζουέλας και ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθετικός, πριν τελικά τον “κερδίσει” η θέση του γκολκήπερ. Αγωνίστηκε αρχικά το 2009 στην δεύτερη ομάδα της Καράκας και σιγά-σιγά άρχισε να κάνει κάποιες εμφανίσεις και στην πρώτη ομάδα. Για την περίοδο 2011/12 δόθηκε δανεικός στην Λανέρος Ντε Γκουανάρε (επίσης ομάδα της Βενεζουέλας) και ξεχώρισε με την απόδοσή του, με αποτέλεσμα στην συνέχεια (2012) να επιστρέψει στην Καράκας και να γίνει βασικός της πορτιέρε αλλά και αρχηγός της. Ταυτόχρονα καθιερώθηκε και στην εθνική ομάδα της Βενεζουέλας.
Το καλοκαίρι του 2015, με την επιστροφή της ΑΕΚ στην Super League, οι υπεύθυνοι της ομάδας έψαχναν για τον τερματοφύλακα που θα υπερασπιζόταν την εστία της ομάδας για τη νέα σεζόν. Εκείνη την εποχή η ΑΕΚ απέκτησε τον συμπατριώτη (και συμπαίκτη στην εθνική) του Μπαρόχα Ρολάντ Βάργκας και με την ευκαιρία αυτή έστρεψαν την προσοχή τους και σε άλλους Βενεζουελάνους ποδοσφαιριστές. Ο Αλάιν Μπαρόχα έκανε εκείνο το καλοκαίρι πολύ καλές εμφανίσεις στο Κόπα Αμέρικα κι έτσι οι άνθρωποι της ΑΕΚ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην απόκτηση του ποδοσφαιριστή ως δανεικό για έναν χρόνο (με “οψιόν” αγοράς για το καλοκαίρι του 2016).
Ο Μπαρόχα ήταν για καιρό ο βασικός κήπερ της “Ένωσης”, αλλά στην συνέχεια ένας τραυματισμός (αρχικά) και κάποιες μέτριες εμφανίσεις (αργότερα) είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει την θέση του βασικού προς το τέλος της σεζόν, από τον Γιάννη Ανέστη. Σε γενικές γραμμές ήταν ένας μάλλον μέτριος τερματοφύλακας. Γρήγορος, με καλά ρεφλέξ στα χαμηλά σουτ, αρκετά καλός με την μπάλα στα πόδια, αλλά ανεπαρκής σε εξόδους και στο ψηλό παιχνίδι γενικότερα (σχετικά βραχύσωμος για τερματοφύλακας άλλωστε, με ύψος 1,83), έκανε μια μέτρια σεζόν, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ να μην ενεργοποιήσουν την “οψιόν” αγοράς το καλοκαίρι του 2016. Με την ΑΕΚ είχε 23 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και κατέκτησε το κύπελλο του 2016 (χωρίς πάντως να είναι βασικός στον τελικό εναντίον του Ολυμπιακού).
Μέχρι τον Ιούνιο του 2016 είχε 13 συμμετοχές στην εθνική ομάδα της Βενεζουέλας.