Έλντερ Μπαρμπόσα

Helder Jorge Leal Rodrigues Barbosa – (2014/2016)

Ο αριστεροπόδαρος Πορτογάλος μεσοεπιθετικός γεννήθηκε στις 25 Μαίου του 1987 στην πόλη Παρέδες και ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Πόρτο. Έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα της Πόρτο το 2006, αλλά δεν έπαιξε πολύ στην ομάδα και από το 2006 έως το 2010 είχε διαδοχικούς δανεισμούς σε Ακαδέμικα Κόιμπρα, ΚΝ Τροφένσε και Βιτόρια Σετούμπαλ. Το 2010 έμεινε ελεύθερος από την Πόρτο και μετακόμισε στην Μπράγκα όπου είχε αρκετά καλή παρουσία για μια τριετία (74 αγώνες πρωταθλήματος με 14 γκολ). Μάλιστα το 2012 έκανε και την μοναδική συμμετοχή του με την εθνική ανδρών της Πορτογαλίας (έχει επίσης αγωνιστεί στις ομάδες U19, U20, U21). Για την σεζόν 2013/14 αγωνίστηκε ως δανεικός στην ισπανική Αλμερία (26 ματς πρωταθλήματος και 5 γκολ) και στην συνέχεια έμεινε ελεύθερος από την Μπράγκα.
Το καλοκαίρι του 2014 η ΑΕΚ (που θα αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Football League εκείνη την σεζόν) τον έκανε δικό της. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη σχετικά “δυνατή” μεταγραφή της νέας εποχής Μελισσανίδη στα κοινά της ομάδας, αφού ο παίκτης ήταν αρκετά γνωστός στο ευρωπαικό ποδόσφαιρο, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Μπαρμπόσα δέχτηκε να έρθει στην ΑΕΚ με αρκετά χαμηλό συμβόλαιο, πιστεύοντας πολύ στο “πρότζεκτ” που είχε η ομάδα. Πάντως η πρώτη του χρονιά στην ΑΕΚ ήταν μετριότατη. Ο παίκτης έδειξε πολύ αγχωμένος στο να αναλάβει το ρόλο του ηγέτη της ΑΕΚ που του δόθηκε από την διοίκηση στην αδύναμη Football League, με αποτέλεσμα να επιχειρεί συχνά περιττές και υπερβολικές ενέργειες που δεν του έβγαιναν, με συνέπεια να εκνευρίζεται συχνότατα και να μην αποδίδει αυτά που μπορούσε. Επίσης πολύ συχνά εκνευριζόταν από το σκληρό παιχνίδι αντιπάλων αμυντικών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συνεχώς σε έντονους διαλόγους με αντιπάλους και διαιτητές.
Από την επόμενη σεζόν όμως, και με την επιστροφή της ομάδας στην Super League, τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο. Ο Μπαρμπόσα έδειξε πιο ισορροπημένος ψυχολογικα και πλέον ήξερε τι ζητάει η ομάδα από αυτόν και τι ο ίδιος μπορεί να της προσφέρει και σε γενικές γραμμές έκανε μια καλή χρονιά. Αγωνιζόμενος στα άκρα της επίθεσης, με καλή φυσική κατάσταση, συνεχές τρέξιμο και γερά πατήματα (βοηθούσε ακόμα και ανασταλτικά) και με δυνατό του ατού το αριστερό του πόδι (σέντρες, σουτ, στημένες φάσεις) βοήθησε αρκετά την ομάδα. Πάντως δεν απέφευγε κατά καιρούς και πάλι τους διαπληκτισμούς με αντιπάλους και διαιτητές. Αν θέλει κάποιος να ξεχωρίσει κάποια ματς του Πορτογάλου, σίγουρα μέσα σε αυτά θα διάλεγε το ματς πρωταθλήματος Βέροια-ΑΕΚ 1-2 (έδωσε την νίκη με φάουλ στο 90′) και το ματς των play-off ΑΕΚ-Παναθηναικός 3-0 (έβαλε 2 γκολ). Στέφθηκε και κυπελλούχος 2016 με την “Ένωση” (πάντως δεν αγωνίστηκε στον τελικό με τον Ολυμπιακό λόγω τιμωρίας). Με την ΑΕΚ είχε συνολικά 26 ματς πρωταθλήματος με 5 γκολ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είχε αξιοπρεπή παρουσία σχεδόν σε όλα τα ντέρμπυ που αγωνίστηκε, ενώ ήταν και ιδιαίτερα αγαπητός στα αποδυτήρια της ομάδας.
Το καλοκαίρι το 2016 ο Μπαρμπόσα έκανε προετοιμασία με την ΑΕΚ, αγωνίστηκε στα προκριματικά του Europa League με την Σεντ-Ετιέν, αλλά στα μέσα Αυγούστου του εγινε μια πολύ συμφέρουσα οικονομικά πρόταση από την Αλ Ουάσλ που δεν μπόρεσε να αρνηθεί. Έτσι, κι αφού ικανοποιήθηκε οικονομικά και η ΑΕΚ, ο Έλντερ Μπαρμπόσα μετακόμισε στο Ντουμπάι. Έφυγε σαν φίλος από την ΑΕΚ ευχαριστώντας την ΠΑΕ και το κόσμο της ομάδας και παραθέτοντας μάλιστα και έναν αποχαιρετηστήριο δείπνο στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.