Κοσμάς Πεσιρίδης

Κοσμάς Πεσιρίδης – (1968/70)

Γεννήθηκε στην Αργυρούπολη στις 30 Οκτωβρίου 1947.
Αγωνιζόμενος απο πολύ μικρή ηλικία στην ομάδα της Αργυρούπολης,δημιούργησε αίσθηση με την απόδοση του και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων. Οι συμμετοχές του στην Μικτή Αθηνών που τότε αποτελούσε την “βιτρίνα” των ταλαντούχων νεαρών ποδοσφαιριστών των ομάδων της Πρωτεύουσας, κορύφωσαν αυτό το ενδιαφέρον.
Επρόκειτο για έναν ταχύ εξτρέμ, με ωραίες σέντρες και καλή τεχνική κατάρτιση. Αυτά τα προσόντα του ταίριαζαν απόλυτα στις απαιτήσεις του Μπράνκο Στάνκοβιτς για την ριζική ανανέωση που επιχειρούσε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1968.
Ο Πεσιρίδης αποκτήθηκε απο την “Ένωση” που αναδείχθηκε νικήτρια στην διεκδίκηση του από Εθνικό και Παναθηναϊκό, με το ποσό – ρεκόρ για νεαρό ποδοσφαιριστή εκείνης της εποχής των 350 χιλιάδων δραχμών.
Στην μεταγραφή του συνετέλεσε το γεγονός ότι η οικογένεια του αλλά και ο ίδιος ήταν ένθερμοι οπαδοί της ΑΕΚ, μάλιστα ο Πεσιρίδης είχε σαν ίνδαλμα του τον Μίμη Παπαϊωάννου.
Στο πρόσωπο του πολλοί έβλεπαν τον διάδοχο του Ανδρέα Σταματιάδη που τότε βρισκόταν στην δύση της καριέρας του, ωστόσο ο Πεσιρίδης δεν πήρε πολλές ευκαιρίες, με τον Στάνκοβιτς να τον χρησιμοποιεί μόνον στους αγώνες του ΟΠΑΠ.
Επέστρεψε στην Αργυρούπολη το 1970 και το 1972 μεταγράφηκε στην Καλλιθέα όπου και αγωνίστηκε επιτυχώς επί σειρά ετών ενώ έγινε και αρχηγός της. Το 1980 μεταγράφηκε και πάλι στην Αργυρούπολη, τερματίζοντας έτσι την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία στην ομάδα που τον ανέδειξε.
Αργότερα ασχολήθηκε με την προπονητική ενώ παρέμεινε ένθερμος οπαδός της ΑΕΚ και ενεργό μέλος του Συλλόγου των παλαιμάχων της ομάδας.