Περίοδος 1979/80
Πρόεδρος: Λουκάς Μπάρλος
Προπονητής: Χέρμαν Στέσλ – Hermann Stessl – 1η σεζόν (1η – 27η αγωνιστική) και
Μίλτος Παπαποστόλου – υπηρεσιακός (28η – 34η αγωνιστική)
Τερματοφύλακες : Λάκης Στεργιούδας – Νίκος Χρηστίδης – Σπύρος Οικονομόπουλος
Αμυντικοί : Στέλιος Μανωλάς – Παναγιώτης Στυλιανόπουλος – Μπάμπης Ιντζόγλου – Λάκης Νικολάου – Πέτρος Ραβούσης – Άρης Δαμιανίδης – Γιάννης Μουσούρης – Λύσσανδρος Γεωργαμλής – Τάκης Αργυρός – Γιώργος Καλογερόπουλος – Σταύρος Λέτσας
Μέσοι : Χρήστος Αρδίζογλου – Τάκης Νικολούδης – Διονύσης Τσάμης – Μίμης Δομάζος – Χρήστος Καλαϊτζίδης – Σπύρος Θώδης – Φράνιο Βλάντιτς – Κασσελάκης
Επιθετικοί : Τάσος Κωνσταντίνου – Θωμάς Μαύρος – Ντούσαν Μπάγεβιτς – Γιώργος Χατζηιωαννίδης – Πανίκος Χατζηλοΐζου – Ζωγράφος
Ο Λουκάς Μπάρλος αντιλαμβάνεται ότι είναι αδύνατον να συναγωνιστεί οικονομικά τους αντίπαλους κολοσσούς του χρήματος και έχοντας παράλληλα μια αποστροφή προς την επαγγελματοποίηση του αθλητισμού προετοιμάζεται για την αποχώρηση του.
“Κύκνειο άσμα” του και τελευταία μεγάλη προσφορά του στην ΑΕΚ και το Ελληνικό ποδόσφαιρο, η κατασκευή της πρώτης διόρωφης εξέδρας σε Ελληνικό γήπεδο στις 7 Οκτωβρίου 1979 όταν στην Νέα Φιλαδέλφεια και στο ντέρμπυ ΑΕΚ – ΠΑΟ εγκαινιάζεται η λατρεμένη για πολλούς Ενωσίτες “Σκεπαστή”.
Μεταγραφικά η ΑΕΚ αδυνατεί να κινηθεί εντυπωσιακά και στελεχώνεται σε μεγάλο βαθμό από τα πρώτα ταλέντα που αναδεικνύονται από τις περίφημες ακαδημίες του Φράντισεκ Φάντρονκ. Η θέση ξένου που ελευθερώνει η αποχώρηση του Μίλτον Βιέρα καλύπτεται από τον Φράνιο Βλάντιτς, alter ego του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην Βελέζ Μόσταρ για πολλά χρόνια.
Ο Μπάρλος παίζει την “τελευταία ζαριά” του φέρνοντας στον πάγκο της ΑΕΚ τον πρωταθλητή Αυστρίας με την Αούστρια Βιέννης Χέρμαν Στέσλ.
Η Ένωση ξεκινά υποτονικά το πρωτάθλημα και βρίσκεται πίσω στην βαθμολογία. Η καθιέρωση δεύτερης μεταγραφικής περιόδου τον Δεκέμβριο που φέρνει ο επαγγελματισμός του ποδοσφαίρου συντελεί στην αποδυνάμωση της ΑΕΚ καθώς τότε αποχωρούν ο Μίμης Δομάζος για τον ΠΑΟ, ο Τάκης Νικολούδης για τον ΟΣΦΠ και ο Διονύσης Τσάμης για την Κόρινθο.
Η ΑΕΚ θα ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό στην συνέχεια αλλά ένα μικρό σερί ατυχών αποτελεσμάτων θα φέρει την απόλυση του Στέσλ την Πρωταπριλιά του 1980 και τον παλαίμαχο Ενωσίτη Μίλτο Παπαποστόλου στον πάγκο με βοήθεια στην εκγύμναση από τον Φράντισεκ Φάντρονκ.
Η ομάδα θα επιστρέψει στις επιτυχίες και βοηθούμενη σημαντικά από τα 25 γκολ του Ντούσαν Μπάγεβιτς που αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ, θα τερματίσει ισόβαθμη με τον ΠΑΟ στην τρίτη θέση με 45 β. δύο μόλις βαθμούς πίσω από τους ισόβαθμους στην πρώτη θέση Ολυμπιακό και Άρη Θεσσαλονίκης. Αυτή η ισοβαθμία θα οδηγήσει σε αγώνες μπαράζ τόσο για την πρώτη θέση με έπαθλο το Πρωτάθλημα όσο και για την τρίτη με έπαθλο την έξοδο στην Ευρώπη και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
Το μπαράζ ΑΕΚ – ΠΑΟ είναι από όλες τις πλευρές ένα πολύ παράξενο ματς. Η ΑΕΚ είναι ήδη τιμωρημένη με αποκλεισμό από τα Κύπελλα Ευρώπης από την ΟΥΕΦΑ λόγω επεισοδίων σε βάρος του διαιτητή Ντάϊνα στον επαναληπτικό της Ν. Φιλαδέλφειας απέναντι στην Ρουμανική Άρτζες Πιτέστι. Αυτό σημαίνει πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του μπαράζ, ο ΠΑΟ θα είναι αυτός που θα αγωνιστεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αν αναδεικνυόταν νικήτρια η ΑΕΚ θα είχε απλά το όφελος της έκτισης της ποινής της. Ο ΠΑΟ και ο πρόεδρος του αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν επιθυμούν την διεξαγωγή του μπαράζ. Ο Λουκάς Μπάρλος επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα τιμής και φίλαθλης αξιοπρέπειας και έχοντας το προηγούμενο της μη εμφάνισης του Ολυμπιακού στο μπαράζ της προηγούμενης περιόδου απέναντι στην ΑΕΚ, απαιτεί την διεξαγωγή του ασχέτως της όποιας επικινδυνότητας και του ρίσκου για την ομάδα του. Όλοι και όλα “βουΐζουν” την εβδομάδα πριν το ματς ότι θα διεξαχθεί ένα “στημένο” παιγνίδι που θα αναδείξει την ΑΕΚ νικήτρια, θα εκτίσει την ποινή της και ο ΠΑΟ θα συμμετέχει στο επόμενο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
Στις 24 Μαΐου του 1980 στο Στάδιο Καραϊσκάκη, 18350 θεατές ανακαλύπτουν ή επιβεβαιώνουν ότι η ΑΕΚ του Μπάρλου θα στρογγυλοκάθεται πάντα στον θρόνο της Πρωταθλήτριας της Εντιμότητας, ασχέτως αν το γκολ του Περουβιανού Όρε στο 60′ θα δώσει την νίκη στον ΠΑΟ οριοθετώντας την έναρξη της διετούς απουσίας της Ένωσης από την Ευρώπη.*Οι διακυμάνσεις που παρουσίασε η απόδοση της ΑΕΚ στο Πρωτάθλημα επαναλαμβάνονται και στα ματς του Κυπέλλου.
Στον Α’ Γύρο θα αντιμετωπίσει στην Πάτρα την Παναχαϊκή και θα προκριθεί στην παράταση με συνολικό σκόρ 3-4. Στην κανονική διάρκεια τα τρία γκολ του Θωμά Μαύρου είχαν διαμορφώσει το ισόπαλο 3-3. Το τέταρτο γκολ που έδωσε την πρόκριση στην παράταση πέτυχε ο Τάσσος στο 94′.
Στον Β’ Γύρο η ΑΕΚ θα αποκλείσει με άνεση τον Παναιτωλικό με σκορ 5-1 αλλά στην συνέχεια θα αποκλειστεί από τον ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη γνωρίζοντας την ήττα με 1-0 από γκολ του Γκουερίνο.
Στον Τελικό η Καστοριά θα γίνει η πρώτη επαρχιακή ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας με 5-2 τον Ηρακλή στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Η κλήρωση προκάλεσε αισθήματα ευφορίας στην ομάδα και τον κόσμο της ΑΕΚ καθώς το όνομα του αντιπάλου κάθε άλλο παρά προκαλούσε τρόμο ενώ ήταν νωπός ακόμη ο θρίαμβος απέναντι στην Πόρτο στον Α’ Γύρο της προηγούμενης περιόδου.
Μεγάλο αστέρι της Ρουμανικής ομάδας ο γηγενής Νικολάε Ντομπρίν, ο μεγαλύτερος Ρουμάνος ποδοσφαιριστής των δεκαετιών του 60 και του 70.
Το μεσημέρι της 19ης Σεπτεμβρίου 1979 στο στάδιο “1ης Μαΐου” του Πιτέστι, 20000 θεατές είδαν τις δυο ομάδες να παρατάσσονται στο κέντρο με διαιτητή τον Ιταλό Έντσο Μπαρμπαρέσκο.
Το ισόπαλο 0-0 του Α’ ημιχρόνου σε τίποτα δεν προϊδέαζε για την καθίζηση της ΑΕΚ στην επανάληψη. Στο Β’ ημίχρονο και καθώς από το 52′ η ΑΕΚ έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Δαμιανίδη, οι Ρουμάνοι πήραν τη νίκη και ένα σκόρ σχετικής ασφάλειας με 3-0 με δύο γκολ του Ντορουνικολάε στο 49′ και στο 80′ και ένα του Ράντου στο 65′.
Τα δυο αυτά γκολ του μάλλον άνοιξαν τον δρόμο στον Ρουμάνο επιθετικό για τον ερχομό του στην Ελλάδα και την μεταγραφή του στον ΠΑΟ την επόμενη περίοδο.Video : http://www.youtube.com/watch?v=ZVdWio43GK4ΑΡΤΖΕΣ ΠΙΤΕΣΤΙ : Γκεόργκε, Ζαμφίρ (59′ Τούρκου), Στάνκου, Καρστέα, Μπαρμπουλέσκου, Ντορουνικολάε, Ιοβανέσκου, Ντομπρίν, Τσιβέσκου, Ιατάν, Ράντου.
Προπονητής : Φλορίν Χαλατζιάν
ΑΕΚ : Στεργιούδας, Δαμιανίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (59′ Αργυρός), Δομάζος, Βλάντιτς, Νικολούδης (68′ Θώδης), Μπάγεβιτς, Αρδίζογλου, Μαύρος.
Προπονητής : Χέρμαν Στέσλ
Παρά το βαρύ σκορ του πρώτου αγώνα, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό σημειώθηκε, επέτρεπαν στην ΑΕΚ να αισιοδοξεί για κάτι καλό στον επαναληπτικό.
Στην Ν. Φιλαδέλφεια στις 3 Οκτωβρίου 1979 μπροστά σε 35000 θεατές και με διαιτητή τον Ελβετό Αντρέ Ντάϊνα η ΑΕΚ ζητούσε για άλλη μια φορά στην ιστορία της την ανατροπή.
Στο ξεκίνημα του παιγνιδιού έδειξε ότι για άλλη μια φορά ήταν ικανή για κάτι τέτοιο. Στο 13′ ένα αυτογκόλ του Ρουμάνου αμυντικού Πέτρε Ιβάν άνοιξε το σκορ κάνοντας το 1-0 και λίγα λεπτά αργότερα στο 20′ ο Φράνιο Βλάντιτς διπλασίασε τα τέρματα της ΑΕΚ σημειώνοντας το 2-0. Η Ένωση είχε μπροστά της πάνω από μία ώρα αγώνα για να πετύχει ένα τρίτο γκολ που θα ισοφάριζε το σκορ του πρώτου ματς.
Αυτό το γκολ δεν σημειώθηκε ποτέ χάρις στον ανεκδιήγητο Ελβετό διαιτητή που αρνήθηκε στην ΑΕΚ τρία καθαρά πέναλτι και την νίκη ή και την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Η οργή των Ενωσιτών παικτών και παραγόντων ξεχείλιζε και τα επεισόδια που ακολούθησαν στα αποδυτήρια και το δωμάτιο των διαιτητών έφεραν την τιμωρία της ΑΕΚ από την ΟΥΕΦΑ με αποκλεισμό για ένα χρόνο από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Οι μετέπειτα αποκαλύψεις δημοσιευμάτων της εποχής για την Εβραϊκή καταγωγή με Ρουμανικές ρίζες του Ντάϊνα έμειναν να συζητούνται μεταξύ των οπαδών της Ένωσης.
ΑΕΚ : Στεργιούδας, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (82′ Καλαϊτζίδης), Μουσούρης, Αρδίζογλου, Νικολούδης , Θώδης, Βλάντιτς, Μπάγεβιτς (53′ Τάσσος), Μαύρος.
Προπονητής : Χέρμαν Στέσλ
ΑΡΓΚΕΣ ΠΙΤΕΣΤΙ : Γκεόργκε, Στάνκου, Ιβάν (68′ Μοϊσέσκου), Καρστέα, Μπαρμπουλέσκου, Τόμα, Ντορουνικολάε, Ιοβανέσκου, Ντομπρίν, Τσιβέσκου, Ράντου (86′ Ιατάν).
Προπονητής : Φλορίν Χαλατζιάν