Σταύρος Γιαφάλογλου

Σταύρος Γιαφάλογλου – (1956/1959)

Ο Σταύρος Γιαφάλογλου γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1938 στη συνοικία του “Ασυρμάτου” στα Πετράλωνα και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην ομάδα του Ακράτητου Πετραλώνων σε ηλικία 14 ετών.
Μικρόσωμος και με μεγάλη ταχύτητα αγωνιζόταν στη θέση του μεσοεπιθετικού. Η ΑΕΚ ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του το 1956 αλλά προσέκρουσε στην άρνηση των ανθρώπων της ομάδας των Πετραλώνων. Ο Γιαφάλογλου που επιθυμούσε διακαώς να αγωνιστεί στην Ένωση εγκατέλειψε τον Ακράτητο Πετραλώνων και άρχισε να προπονείται με την ομάδα της ΑΕΚ με αποτέλεσμα την διετή τιμωρία και αποκλεισμό του από την αγωνιστική δράση.
Για να παραμείνει αγωνιστικά ενεργός, δημιούργησε μαζί με φίλους του το ανεξάρτητο σωματείο της Α.Ε. Περικλέους με το οποίο και έπαιρνε μέρος σε φιλικά ματς μέχρι το τέλος του 1956. Τότε επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ Ακράτητου Πετραλώνων και ΑΕΚ ώστε ο Γιαφάλογλου να απελευθερωθεί και να αρθεί η τιμωρία του ώστε να μπορεί να συμμετέχει κανονικά στις υποχρεώσεις της Ένωσης.
Έκανε επίσημο ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ στις 19/1/1956 στην εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη. Στην περίοδο 1956-57 κατέγραψε 7 συμμετοχές στην Πανελλήνια Φάση του Πρωταθλήματος. Στην επόμενη περίοδο 1957-58 συμμετείχε σε 10 αγώνες της φάσης του Πρωταθλήματος Αθηνών ενώ είχε και 3 συμμετοχές σε αγώνες για το Κύπελλο Ελλάδας. Αποχώρησε από την ΑΕΚ το 1959 όταν και συμπεριλήφθηκε στα ανταλλάγματα που πρόσφερε η Ένωση στον Α.Ο. Αιγάλεω για την απόκτηση του Γιάννη Μαρδίτση.