Νίκος Ζαγκώτσης

Νίκος Ζαγκώτσης – (1958/1963)

Ο Νίκος Ζαγκώτσης γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1940 στο Πέραμα όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια.
Ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο αγωνιζόμενος στις μικρές ομάδες της “Ένωσης Περάματος”.
Το 1958, παράλληλα με την αποφοίτηση του από την Ιωνίδειο Σχολή του Πειραιά, μεταπήδησε στην ΑΕΚ επί Προεδρίας Νίκου Γκούμα και με προπονητή τον Τρύφωνα Τζανετή.
Έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ το 1959 σε αγώνα απέναντι στον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου σε ένα επεισοδιακό ματς όπου η ομάδα της “Ένωσης” αποχώρησε από το γήπεδο όταν κατακυρώθηκε τρίτο γκολ στους “πράσινους” που σημειώθηκε από καταφανή θέση οφσάϊντ ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο 2-2.
Επιθετικός με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την “αίσθηση του γκολ”, ο Νίκος Ζαγκώτσης, είχε την ατυχία να είναι συμπαίκτης του μεγάλου γκολτζή Κώστα Νεστορίδη, στην “σκιά” του οποίου πέρασε τα χρόνια της καριέρας του στην ΑΕΚ. Όπως συνέβη και σε άλλους ποδοσφαιριστές της εποχής εκείνης, η καριέρα του “αδικήθηκε” από το γεγονός της απαγόρευσης αλλαγών κατά τη διάρκεια του αγώνα κάτι που στέρησε την δυνατότητα περισσότερων συμμετοχών.
Παρά την “επισκίαση” του από τον “Νέστορα”, το καλοκαίρι του 1962 ο Ζαγκώτσης άδραξε την ευκαιρία της τιμωρίας του Κώστα Νεστορίδη από τον προπονητή του λόγω της καθυστερημένης έλευσής του για φιλικό ματς απέναντι στον Παναιγιάλειο και αντικαθιστώντας τον, σκόραρε και τα 5 γκολ της ΑΕΚ απέναντι στους Αιγιώτες. Η τιμωρία του Νεστορίδη έδωσε την ευκαιρία στον Νίκο Ζαγκώτση να αγωνιστεί λίγες μέρες αργότερα κατά της μεγάλης Μπαρτσελόνα στην έδρα των Καταλανών. Ο αγώνας έγινε στις 25 Αυγούστου 1962 στο Κάμπ Νού σε ανταπόδοση του φιλικού που είχε προηγηθεί για τα εγκαίνια του Νίκος Γκούμας με τους “μπλαουγκράνα”. Η ΑΕΚ γνώρισε βαριά ήττα από την ασυναγώνιστη Μπάρτσα με 6-1 και ο Νίκος Ζαγκώτσης σκοράροντας το μοναδικό γκολ της “Ένωσης” έμεινε στην Ιστορία ως ο πρώτος Έλληνας που πέτυχε γκολ στην έδρα της ομάδας της Βαρκελώνης.
Το καλοκαίρι του 1963, μεταγράφηκε στην Παναχαϊκή που τότε αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική Κατηγορία και στην πρώτη σαιζόν του εκεί, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και των τεσσάρων ομίλων της Β’ Εθνικής με 24 γκολ. Η ανάδειξη του ως πρώτου σκόρερ επαναλήφθηκε και την επόμενη περίοδο 1964-65 όταν και πάλι αγωνίστηκε με τη φανέλλα των Πατρινών.
Τον Αύγουστο του 1965 μεταγράφηκε στον Αίαντα Σαλαμίνος που αγωνιζόταν στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και φόρεσε τη φανέλλα της ομάδας μέχρι τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Τότε προσλήφθηκε μετά από επιτυχείς εξετάσεις που έδωσε στην Εθνική Τράπεζα και διορίστηκε στην Λάρισα. Η δυσκολία των μετακινήσεων τον ανάγκασαν να σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα σε ηλικία μόλις 25 ετών.
Η αγάπη του Νίκου Ζαγκώτση για το ποδόσφαιρο τον έκανε πέντε χρόνια αργότερα, το 1970, να παρακολουθήσει τη Σχολή Προπονητών της ΕΠΟ και να πάρει το Δίπλωμα Προπονητού. Συνδυάζοντας την εργασία του στην Εθνική Τράπεζα και την προπονητική του καριέρα, όταν μετατέθηκε στην Χαλκίδα ανέλαβε προπονητής του Ηρακλή Ψαχνών (1971-1972) και της Προποντίδας Χαλκίδος (1972-1973). Η επόμενη μετάθεση του στην Νίκαια το 1974 τον βοήθησε να αναλάβει προπονητής στον Περαμαϊκό (1974-1975).
Η τελευταία του μετάθεση τον έφερε στην Εθνική Τράπεζα της Σαλαμίνας όπου και ζούσε μόνιμα από το 1980, ενώ αφού διετέλεσε για πολλά χρόνια Διευθυντής του εκεί Υποκαταστήματος, συνταξιοδοτήθηκε το 1995.
Ήταν παντρεμένος με την Μαρία Γιαννούλη και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, έξι εγγόνια και δύο δισέγγονα.
Φανατικός “Ενωσίτης” ο Νίκος Ζαγκώτσης, παρακολουθούσε ανελλιπώς την αγαπημένη του ΑΕΚ μέχρι το Σαββάτο 25 Ιουνίου 2022, ημέρα που έφυγε από τη ζωή …..